eStudent Logo
Utjecaj vježbanja na mentalno zdravlje

Utjecaj vježbanja na mentalno zdravlje

Autor: Nikoleta Boroje, 03. 04. 2020.

U zadnjih nekoliko godina redovita tjelovježba uz pravilnu prehranu doživjela je svoj boom i postala je trend današnjice! Zahvaljujući društvenim mrežama, pogotovo pojavom Instagrama, mnogi fitness treneri i promotori zdravog načina života su prepoznali potencijal  te su ga iskoristili kako bi ljudima prenijeli korisna znanja i učinili im život zdravijim, aktivnim i sretnijim!

Kako vježbanje pozitivno utječe na naš mozak i raspoloženje?

Vježbanje ima niz prednosti kako za tijelo tako i za mentalno zdravlje. Osim što tjelesna aktivnost jača imunitet, proširuje kapacitet pluća, regulira tjelesnu težinu, smanjuje kolesterol u krvi,  rizik srčanog i moždanog udara, poboljšava cirkulaciju i još mnogo toga, ima i snažan pozitivan utjecaj na čovjekovu psihu. Prilikom vježbanja, izlučuje se hormon endorfin, poznatiji kao hormon sreće te se tako stvara osjećaj zadovoljstva i euforije. Uz uočavanje rezultata na svom tijelu, ljudima se povećava samopouzdanje, što posljedično dovodi do općenito boljeg raspoloženja. Nadalje, mnoga istraživanja su pokazala da tjelesne aktivnosti poput trčanja, bicikliranja, dizanja utega, plivanja, šetnje, planinarenja, tenisa, nogometa i ostalih,  mogu pomoći u borbi protiv depresije, anksioznosti ali i reduciranju stresa.

Dakle, fizička aktivnost ima iznimne pozitivne utjecaje ne samo na čovjekovo raspoloženje već na cjelokupno zdravlje i na normalno i uravnoteženo mentalno funkcioniranje.  Nikada nije kasno početi vježbati, samo je važno biti redovit i uporan!

Pokreni se i ti!

Budući da smo sada svi u karanteni zbog koronavirusa, ovo je idealno vrijeme da se posvetiš sebi i napraviš nešto dobro za svoje psihofizičko zdravlje. Ne brini, i u toplini svojeg doma  možeš odraditi odlične treninge i osjećati se super! 

Ne moraš odmah krenuti vježbati kao Arnold Schwarzenegger, započni sa aktivnošću koja te veseli! Fitness savjeti i videi zaista su dostupniji nego ikada putem YouTubea, Instagrama ili Facebooka. Ukoliko ni sam/a ne znaš otkud krenuti, donosimo ti nekoliko trenera i savjetnika koji nesebično dijele svoje znanje kako za početnike tako za srednje napredne i napredne vježbače. Posjeti kvalitetne YouTube kanale Frane Jerčića, Daria Žinića, Kayle Itsines, Popsugar Fitnessa, blog Miše Provčina, a za odlične savjete u prehrani baci pogled na edukativnu platformu Different. I zapamti, male stvari čine razliku!

Nadamo se da će ti ovi savjeti služiti kao motivacija i inspiracija te da ako već nisi, kreneš vježbati! #OstaniDoma i vježbaj te prati našu web stranicu, Facebook, Instagram i preplati se na naš newsletter, kako bi mogao/la pratiti sve informacije i aktivnosti eSTUDENT udruge!

 

 

Ostale objave

29. 05. 2020.

Završilo prvo Presentation skills natjecanje

Pogledajmo kako je prošlo prvo natjecanje, tko je sudjelovao i tko je pobijedio te što nas očekuje dalje.

27. 05. 2020.

Zasvijetli za sebe: Priprema za povratak u normalan život

Održana je online vježbaonica Zasvijetli za druge

25. 05. 2020.

˝Ovogodišnji Mozak voli zdravo pamtimo po inovacijama i timskom radu˝

Iskustva pri organizaciji projekta s nama su podijelile voditeljice tima popularizacije znanosti!

25. 05. 2020.

Završio 2. Accounting Battle: Tko je najveća riba?

eSTUDENTov RiF s partnerskim poduzećem Mazars Cinotti proglasio pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u malo drugačijem obliku.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri