eStudent Logo
TOP 5: knjige koje će vam pružiti ljetnu dozu napetosti!

TOP 5: knjige koje će vam pružiti ljetnu dozu napetosti!

Autor: Goran Terzić, 20. 08. 2022.

Premda se lijenim korakom bližimo kraju kolovoza, ljetna je atmosfera u punom jeku. Znamo da ste protekla dva mjeseca maksimalno uživali u širokoj ponudi ljetnih atrakcija te da ideja lagano ponestaje. Bez brige! Ovo smo ljeto odlučili opskrbiti vas sadržajima koji će upotpuniti vruće dane. Nakon što smo zadovoljili nepca ljubitelja filmova i serija, fokus smo odlučili prebaciti na knjiške moljce. U nastavku saznajte kojih smo pet uzbudljivih djela izdvojili za vas!

Chanel Cleeton: Dogodine u Havani

Ova pomalo putopisna knjiga govori o bogataškoj obitelji Perez koja je 1950ih godina bila najveći proizvođač šećera na Kubi. Kada je Fidel Castro zavladao tim otokom, obitelj je morala pobjeći u Sjedinjene Američke Države da bi se spasila od njegova revanšističkog režima. Marisol, predstavnica treće generacije žena obitelji Perez, novinarka je koja od bake dobiva zadatak istražiti vlastito nasljeđe. Osim toga, trebala je prosuti posmrtni pepeo po mjestima koja su obilježila bakin život.

Pogađate, Marisolino odredište je Havana. Uz pomoć bakine stare prijateljice, Marisol upoznaje živopisnu zemlju i saznaje kakav je život vodila njezina baka prije naprasnog napuštanja Kube. Vodeći se informacijama koje pronalazi u bakinoj staroj škrinji s uspomenama, novinarka zalazi u raskoš i dogodovštine davno izgubljenog života. Uz obiteljsku i povijesno-političku priču, ovaj je roman prožet zaljubljivanjem i kritikom društva, tako da svatko može pronaći dio za sebe. 

Chanel Cleeton: Kuba mojih snova

Uzbudljivi povijesni roman Kuba mojih snova nastavak je djela Dogodine u Havani, no može se čitati i zasebno. U središtu romana nalazi se lik Beatriz Perez koja je opsjednuta osvetom želeći vratiti bar dio života koji je ostavila na Kubi. Kako bi ostvarila svoj cilj, odlučuje se približiti samom Fidelu Castru. Usput se pridružuje špijunskim organizacijama i ulazi u zabranjenu vezu. Uhvaćena u mijene hladnog rata, Beatriz će morati donijeti odluku pazeći da ne izgubi otok i muškarca kojeg voli.

Viktorie Hanišová: Rekonstrukcija

Jednog sasvim običnog dana, devetogodišnja Eliška vratila se doma i na podu dnevne sobe zatekla mrtve brata i majku. Njezina je majka ubila sina, a zatim počinila suicid. Skrb nad Eliškom pripala je nepristupačnoj teti Leonie od koje nije dobila potrebnu pažnju i ljubav.

Prije nego počne studirati arhitekturu, Eliška se odluči vratiti u traumatičnu prošlost kako bi saznala što je majku navelo na tragičan postupak i zašto je nju ostavila na životu. Ovaj psihološki roman upoznat će vas s nepojmljivom dubinom ljudske psihe te vam otkriti kako se u glavama suvremenog čovjeka razvijaju iracionalne ideje koje često prerastaju u postupke.

Simon Stranger: Leksikon svjetla i tame

Henry Oliver Rinnan odrastao je u norveškoj provinciji u kojoj je redovito bio zlostavljan i izvrgnut ruganju. Da bi stekao poštovanje, tijekom ratnih sukoba u Europi priključuje se nacistima. S notornom bandom, Rinnan zauzima modernu vilu u Trondheimu koja postaje mjesto zvjerstava nad zatočenicima

Po završetku rata, u vilu se useljava obitelj Gersona Komissara, mladog Židova čiji je otac ubijen u jednom od okrutnih progona. Premda se Gerson želi okrenuti budućnosti, mračna prošlost vile fizički je opipljiva. Vrijednost ovog romana leži u buđenju individualne i kolektivne odgovornosti za prošle događaje iz kojih učimo kako ne ponavljati povijest. 

Miranda Cowley Heller: Palača od papira

Jednog jutra u kolovozu Elle se budi u Palači od papira, omiljenom utočištu koje posjećuje svakog ljeta. No, udanu profesoricu i majku troje djece ovoga puta očekuje nepovratna promjena. Nakon desetljeća potisnute žudnje, Elle i njezin najbolji prijatelj Jonas prepustili su se strastima. U sljedeća 24 sata, Elle će morati odlučiti želi li nastaviti živjeti s voljenim suprugom Peterom ili započeti vezu s Jonasom o kojoj je često sanjala prije nego ih je tragičan udes nepovratno razdvojio. Palača od papira roman je o žudnji i dignitetu koji pokazuje da neke odluke nije lako donijeti jer će nužno razoriti život bar jedne osobe. 

Zanima te više?

Ukoliko želiš čitati još zanimljivih ljetnih blogova, posjeti našu web stranicu. No, ukoliko nemaš volje guglati, preporučujemo da nas zapratiš na društvenim mrežama - Facebook, Instagram i LinkedIn, kako ti niti jedan blog ne bi promaknuo. Također, pretplati se i na naš newsletter da bi ti mail pretinac tijekom akademske godine obogatile prilike za sudjelovanje u raznovrsnim studentskim projektima i natjecanjima.

Ostale objave

06. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Project Management - četiri područja djelovanja na kojima će svi lumeni imati priliku istaknuti se!

Četiri LUMEN natjecanja, četiri LUMEN tima. Izaberi koji je tvoj!

05. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] STARTER: za lakši start i brzo snalaženje u kompliciranom poslovnom svijetu!

Ukoliko želiš imati CV bez mane te znati sve trikove korisne na razgovoru za posao, pridruži se timu STARTER.

02. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Content Management: kreativci koji stoje iza eSTUDENTova vječno upečatljiva identiteta

Za promotivno-kreativni dio posla izaberi MKT, VK, MULTIM ili PR!

30. 09. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Ljudski resursi - zaduženi da nas sve drže zabavljene i zadovoljne na okupu!

Svaki party treba evaluaciju i svaku analizu treba proslaviti!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri