eStudent Logo
Tips and tricks za planinare početnike

Tips and tricks za planinare početnike

Autor: Katarina Sekol, 01. 06. 2022.

 

Planinarenje je idealan hobi za sve avanturiste koji vole provoditi vrijeme u prirodi. Lijepa Naša nudi nam bezbroj jedinstvenih prirodnih ljepota koje vrijedi istražiti. Svjež zrak, zelenilo koje dokazano odmara oči već naviknute na ekrane i opuštajući cvrkut ptica, samo su neke od brojnih prednosti ovog čarobnog hobija.

Prije no što krenete u osvajanje svog prvog vrha i sakupljanje niza planinarskih žigova, morate znati neke osnove o stazi te se prikladno odjenuti i opremiti.

 

1.      Proučite važne pojedinosti o stazi prije kretanja

Svaka planinarska staza je posebna te zahtjeva različitu pripremu i opremu. Postoje lagani, srednje teški i teški usponi. Ako ste planinari početnici preporučam vam da odaberete lagane uspone kako ne bi došlo do komplikacija pa naposljetku i do stvaranja odbojnosti prema ovoj vrsti rekreacije. Sve pojedinosti o stazama diljem Hrvatske i izvan granica države možete pronaći na Planinarenje.hr.

   

Risnjak, autorica: Katarina Sekol

 

2.      Osigurajte prikladnu obuću

Prikladna obuća za planinarenje izuzetno je važna jer vas zimi štiti od snijega i ozeblina, a ljeti od potencijalnih ugriza te stabilizira vaše gležnjeve. Ovisno o zahtjevnosti terena trebali biste kupiti gojzerice ili niske tenisice s prigodnim potplatom. Za jednostavnije uspone preporuča se lakša, udobna i prozračna obuća, a za zahtjevnije terene poželjne su visoke gojzerice koje imaju dobru toplinsku izolaciju i nepromočive membrane.

 

 

3.    Što sve trebate ponijeti?

Dok se spremate za planinarenje, imajte na umu da ćete ruksak morati nositi cijelim putem pa ne pretjerujte s količinom stvari. Obavezno uzmite više vode nego što mislite da će vam trebati, a uz vodu možete ponijeti i termosicu s nekim toplim napitkom.

 

                                                                                                                               

 

Količinu hrane koju ćete uzeti sa sobom prilagodite dužini staze, ali pazite da vam hrana ne bude preteška. Pripremite sendviče, energetske pločice ili konzervu tune. Pritom je važno da jedete u malim količinama, ali više puta tijekom dana. Preporučila bih vam da ponesete nešto slatko kao što su keksi, sušeno voće ili bomboni koji će vam podići šećer i  brzo podići razinu energije kada  postanete umorni.

U vašem ruksaku također morate imati kartu ili GPS uređaj te obavezno pratite markacije na stazama da se ne izgubite. Ponesite rezervnu majicu, potkošulju i čarape da se možete presvući u suhu odjeću ako se oznojite. Poželjno je također ponijeti pribor za prvu pomoć, bateriju, upaljač ili šibice i džepni nožić. Nemojte zaboraviti suhe i vlažne maramice te vrećice za smeće jer nikad ne ostavljamo svoje smeće u prirodi - to nije fora.

 

Put k svetom Josipu, autorica: Katarina Sekol

4.    Dobro društvo

Na planinarenje nikad nemojte ići sami nego okupite ekipu, odaberite stazu i malo za promjenu osvajajte vrhove te se družite u prirodi. Imajte razumijevanja za one koji nemaju dobru kondiciju pa stanite nekoliko puta tijekom penjanja da ne odustanu usred planine. Svakog planinara kojeg sretnete na stazi obavezno pozdravite. Kada dođete do vrha shvatit ćete da se trud isplatio dok uživate u nevjerojatnom pogledu. Otisnite žig u svoju bilježnicu, slikajte se za uspomenu i pojedite zasluženi topli grah u planinarskom domu.

   

 

Saznaj više!

O novim projektima i nadolazećim događajima čitajte na našem webu te zapratite Facebook, Instagram i LinkedIn profile. Ako ne želite propustiti novosti koje donosimo, pretplatite se na naš newsletter.

Ostale objave

25. 06. 2022.

POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

Radionica o svojstvima vode, hidrološkom ciklusu i kvascima predstavljena je i u Koprivnici.

24. 06. 2022.

POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

Kroz interaktivnu radionicu učenici su saznali više o vodi u prirodi, mikroorganizmima te flori i fauni vodenog staništa.

20. 06. 2022.

STARTER - tvoja priprema za poslovni svijet

Upoznaj STARTER - tim koji donosi iskustva poslovnog svijeta u studentski život i ispravlja životopise. Saznaj što sve možeš nauči...

13. 06. 2022.

Upoznajmo eSTUDENT mrežu iz Varaždina, tim koji se ističe svojim humanitarnim projektima!

Saznaj nešto više o timu Varaždin, malom, ali predanom timu!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri