eStudent Logo
Studentska prehrana i inflacija

Studentska prehrana i inflacija

Autor: Lucia Jezerčić, 06. 03. 2023.

Ima puno razloga zbog kojih nije lako biti student, a jedna od njih, definitivno najbitniji, jest prehrana. Napori koji ulaze u smišljanje što će se i gdje jesti vode se svakodnevno. 

Oni studenti koji još uvijek žive u roditeljskim kućama i koje financiraju roditelji su se olakšali bar jedne stavke studentskih briga.  Za studente u domovima (ne samo za njih) postoje menze koje im dopuštaju topli obrok triput dnevno. 

PRAVILNA PREHRANA JE SKUPA?

Studentima obično pravilna prehrana nije prioritet zbog niza razloga poput stresa, manjka vremena, zatrpanosti obvezama oko faksa, neiskustva u kuhinji te nedostatka novca. Osim što se susreću s navedenim problemima, obično svrate do fast fooda, dućana sa slatkišima, grickalicama i ostalim „junk food“ opcijama. Budžet, koji je i ovako malen, pravodobno potroše na kavu i izlaske. Lijenost također igra veliku ulogu uz nedostatak vremena jer tko si zapravo može priuštiti da stoji u kuhinji satima za nešto što će pojesti u par minuta? S pravilnom prehranom i zdravim namirnicama dolaze mnoge zablude i predrasude da za njih treba izdvojiti puno novca. No, malo tko zapravo napravi adekvatnu istragu i informira se o prednostima i cijenama kvalitetnih namirnica. Postoji trend da se studenti i mladi debljaju i postaju nezadovoljni i mrzovoljni, a sve to zbog toga što unose u svoje tijelo. Zato je najbitnije dobro se organizirati jer dobra organizacija je pola posla!

KAKO SE HRANITI ZDRAVO NA BUDŽETU?

Neke od najboljih i najjeftinijih namirnica su voće i povrće, jaja, piletina, konzervirana tuna, posni sir, zobene pahuljice. Tu se opovrgava ta izjava da je pravilna prehrana jednaka velikom izdatku iz novčanika. Ne treba puno filozofije u osmišljavanju jela ili kopiranju istih s interneta. Najbitnije je da se pokriju tri glavna obroka, te dva međuobroka uz unošenja puno vode. Uostalom voće i povrće je svugdje dostupno i najjeftinija, a prijeko potrebna opcija. Također je jako bitan faktor ujednačenost i kombiniranje odgovarajućih namirnica kako bismo unijeli  sve potrebne nutrijente. Iz prehrane se trebaju izbaciti sve grickalice i prerađene namirnice koje se zalažu za dobrobit zdravlja poput proteinskih čokoladica, raznih napitaka punih šećera itd. Međutim lako je reći da se treba hraniti zdravo, pravi izazov je to provesti u djelo. U današnjoj ekonomiji teško je biti student s malim budžetom. Uz sve to situacija se pogoršava i inflacija ove godine nije zaobišla niti nas studente. Cijene goriva, hrane, smještaja i energenata rastu i predstavljaju problem za sve, posebice za studente od kojih mnogi već imaju ograničen budžet. 

Studentski dani su jedan od najboljih perioda kojih se kasnije svi s radošću sjećaju. U tom razdoblju mnogi studenti nauče upravljati financijama. Pred kraj mjeseca sve nas udari realnost i primijetimo da moramo stegnuti džepove. Inflacija nas je pogodila sve od reda, no upravo zato vrijedi pametno birati. Visoka inflacija bi nas trebala nadahnuti da preuzmemo kontrolu nad svojim budžetom i osobnim financijama. Uz pravilno upravljanje novcem i pomno biranje namirnica na koje trošimo novac, i ta visoka inflacija se može preživjeti. Možete krenuti s manjim štednjama, npr. jedan dan odlučiti da nećete ići na tu kavu ili nećete kupiti neku čokoladicu koja je ionako preskupa. Postoje dućani koji pružaju vrlo bogat asortiman namirnica po vrlo niskim cijenama poput Žapca ili Diskont dućani s robom na popustu.

Tek jednom kad imate jasniji pogled na svoje navike potrošnje vidjet ćete da sve te „zdrave i skupe“ namirnice zapravo nisu uopće toliko skupe jer više novac nećete bacati na stvari bez kojih možete preživjeti. Ako se odreknete jedne kave i jednog izlaska nećete puno propustiti, a možete samo poraditi na dobrobiti svog zdravlja.

Plan budžeta koji krenete stvarati sada može vam koristiti u životu i nakon fakulteta. Osim toga, kad krenete mijenjati male stvari i u prehranu unositi kvalitetnije namirnice, shvatit ćete da se isplatilo jer ćete tako više uštedjeti. 

Saznaj više!

Ako te zanima nešto više o ovom projektu kao i ostalim projektima naše Udruge, na našem webu možeš pronaći dodatne informacije. Također nas potraži i na našim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i LinkedInu stranicama. A ako nemaš vremena sve provjeravati, pretplatom na naš newsletter obavještavat ćemo te o najvažnijim događajima i projektima.

Ostale objave

24. 09. 2023.

Započeo je eSTUDENTov pristupni proces

Otvorene su prijave za novu eSTUDENT godinu.

21. 09. 2023.

Upoznaj skupinu STARTER i startaj s nama u novo iskustvo

Obogatite iskustvo studiranja radeći na zanimljivim projektima STARTER skupine.

18. 09. 2023.

Ljudski potencijali - skupina zadužena za partijanje i mentalno razvijanje

Prijavite se na naš pristupni proces i saznajte kako bi se snašli u ulozi organizatora događaja, ali i evaluaciji članova.

14. 09. 2023.

Skupina Financije spremna je upoznati te

Pravnici i ekonomisti, a i svi oni koji imaju interes za ova područja - čekamo vas u skupini Financije!👨‍👩‍👧‍👦

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri