eStudent Logo
Što ti je činiti kako bi pronašao/la studentski posao u struci?

Što ti je činiti kako bi pronašao/la studentski posao u struci?

Autor: Paola Božiković, 30. 11. 2022.

Studiranje je mnogima stresan period života. Uz studentske obaveze većina studenata prisiljena je raditi, a uz sve to i steći nekakvo iskustvo iz praktičnog dijela onoga što studiraju. Iako veliki broj studija ima obaveznu studentsku praksu koja studentima omogućuje lakšu organizaciju, neki studiji nemaju obaveznu praksu, pa su studenti prepušteni sami sebi. 

Dosta je teško balansirati tri stvari odjednom - studiranje, posao i praksu. Kao logično rješenje nameće se pronalazak studentskog posla u struci koji studentima omogućuje potrebno iskustvo, ali i financijsku dobit. Kao i za svaki, tako i za studentski posao, potrebno je da imaš nešto što možeš ponuditi poslodavcu. Ipak je poslodavac netko tko te plaća i bitno je da imaš sve kvalitete koje su potrebne za taj posao.

Što ti u tome može pomoći? 

Nešto što će ti sigurno pomoći u pronalasku studentskog posla u struci je privremeno volontiranje u struci. Od toga nećeš imati trenutnu financijsku korist, ali ako se malo “stisneš” i smanjiš nepotrebne financijske troškove, volontiranjem ćeš steći potrebno znanje i imat ćeš što ponuditi poslodavcu. Razne studentske udruge kao što je eSTUDENT, omogućuju ti da stekneš potrebno iskustvo i da ostvariš veze s različitim poduzećima i organizacijama od kojih možeš profitirati.

Besplatne radionice i seminari koji se bave temama koje su povezane uz tvoju struku, mogu ti dati nove i bitne informacija koje će ti koristiti. Istraži malo po internetu i sigurno ćeš pronaći veliki broj radionica ili seminara koji će te zanimati. Poslodavac će svakako cijeniti tvoju angažiranost i dodatan rad na sebi. 

Profesionalno uređen CV također je bitna stavka za pronalazak posla. CV mora obuhvaćati sve najvažnije informacije koje bi mogle zanimati poslodavca. Postoje razni načini koji ti mogu pomoći u uređenju CV-a, a  jedan od njih je i prijava na STARTER Sustav. Predajom svog životopisa u STARTER sustav on će biti predan članicama i članovima tima STARTER koji će ga ispraviti i zatim ti ga vratiti uz korisne komentare.

Dobro motivacijsko pismo svakako će ti pomoći u pronalasku studentskog posla u struci. U motivacijskom pismu objasni svoju trenutnu situaciju i navedi sve svoje prednosti. Motivacijsko pismo je nadopuna životopisa, pa u istom nemoj ponavljati ono što si već naveo u životopisu. Potrudi se i dodaj neke nove informacije. Također, nemoj se ustručavati da ono bude malo osobnije. Veliki je plus ako predložiš i neke nove ideje koje bi mogle pomoći u unapređenju posla za koji se prijavljuješ.

Svakako da pronalazak studentskog posla u struci za vrijeme studiranja nije lak zadatak, ali ako si ambiciozan student/ica kojem studij ne omogućuje praksu, a u isto vrijeme ti treba posao, studentski posao u struci je zapravo logično rješenje. Uz malo dodatnog truda i nekoliko korisnih savjeta, pronalazak studentskog posla u struci, iako nije lak svakako je izvediv zadatak.

Saznaj više!

Za dodatne informacije o ovom ili brojnim drugim projektima Udruge, nastavite pratiti našu web stranicu ili profile na društvenim mrežama. Scrollati kroz naše objave možete na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, a kako biste uvijek bili u tijeku s onime što vam pripremamo, pretplatiti se možete i na eSTUDENTov newsletter.

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri