eStudent Logo
STEMpozij -široki spektar tema, od prehrambene industrije do pokretanja startupa!

STEMpozij -široki spektar tema, od prehrambene industrije do pokretanja startupa!

Autor: Ivana Zupčić, 07. 06. 2022.

U srijedu, 21. svibnja 2022., online putem je održana jednodnevna konferencija STEMpozij u sklopu projekta Network of STEM. Projekt je organizirao tim Popularizacija znanosti u sklopu udruge eSTUDENT, a osim STEMpozija, projekt se sastoji od prvog STEM razgovora održanog 12. svibnja i drugog STEM razgovora koji će se održavati 25. svibnja, a na koji se i ti još uvijek možeš pridružiti

Već spomenuti projekt pokrenut je prošle godine, a namijenjen je pretežito studentima iz STEM područja s ciljem educiranja o stručnim temama i povezivanju stručnjaka i budućih potencijalnih poslodavaca sa studentima. Poznati stručnjaci uspjeli su u periodu od 4h ukomponirati 4 veoma zanimljive, ali naizgled nepovezane teme.

Prva tema pod naslovom “Novi svijet prehrambene tehnologije”, predvodila je  doc.dr.sc. Tomislava Vukušić Pavičić, a odnosila se na razvoj prehrambene tehnologije u skladu sa još bržim tehnološkom razvojem. Sadržaj je bio raznolik, od personaliziranih obroka nalik na nama dobro poznate superjunake pa sve do veganskih navika i trendova, te njihovih utjecaja na čovječanstvo. 

FSB Racing Team s temom “Kako izraditi trkaći bolid” bio je pravo osvježenje za studente koji su veliki fanovi formule 1. Neke studente posebno je zanimalo tko se sve može priključiti njihovom timu, dok je druge zanimalo tko sve sudjeluje u procesu izrade automobila. Jedan od predstavnika FSB Racing Team-a, Edi Martinez, rekao je kako su dobrodošli ljudi iz različitih usmjerenja, ali i priznao kako je nužno imati strast prema automobilima i volju za to s obzirom da je posao doista zahtjevan.

Posebno korisna tema budućim karijeristima bila je od Erika Matoševića„Sve što trebate znati o pokretanju startupa“. Dobra organizacija, ulaganje i kontrola LEAN metodologije najbitnije su stavke nužne za postizanje uspjeha u ovakvoj vrsti poslovanja. Neke od poduzeća koje su navedene kao primjeri za rješenje svakodnevnih, mukotrpnih problema su: Uber (prijevoz), Airbnb (smještaj), Canva (dizajniranje) i sl. 

Prehrambena industrija i okoliš - bila je posljednja tema zbog malih tehničkih poteškoća, ali ništa manje zanimljiva, a k tome i srodna prvoj na listi. Prof.dr.sc Mirna Habuda-Stanić pobrinula se da studentima ukaže na važnost ekološke osviještenosti, ali i na ekonomske, prirodne i druge faktore koji bi mogli biti glavni okidač većih šteta i izazova u prehrambenoj industriji. Kao neki od tih su štetne tvari u hrani, sjetva nepoljoprivrednih kultura za proizvodnju energije, promjene prehrambenih navika i brojne druge.

Saznaj više!

Ako želiš saznati više informacija o sličnim projektima ili drugim aktivnostima udruge posjeti našu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u ovoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

25. 06. 2022.

POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

Radionica o svojstvima vode, hidrološkom ciklusu i kvascima predstavljena je i u Koprivnici.

24. 06. 2022.

POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

Kroz interaktivnu radionicu učenici su saznali više o vodi u prirodi, mikroorganizmima te flori i fauni vodenog staništa.

20. 06. 2022.

STARTER - tvoja priprema za poslovni svijet

Upoznaj STARTER - tim koji donosi iskustva poslovnog svijeta u studentski život i ispravlja životopise. Saznaj što sve možeš nauči...

13. 06. 2022.

Upoznajmo eSTUDENT mrežu iz Varaždina, tim koji se ističe svojim humanitarnim projektima!

Saznaj nešto više o timu Varaždin, malom, ali predanom timu!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri