eStudent Logo
Sol na koži i ljeto na velikom i malom platnu

Sol na koži i ljeto na velikom i malom platnu

Autor: Marko Čavlović, 10. 08. 2022.

Obožavatelji ljeta nezasitni su mora, sunca, soli i uživancije. S druge strane, ako duge ljetne dane i večeri volite iskoristiti nadoknađujući pogledati sve propuštene filmove ili serije ili se samo sklanjate u hlad kada je sunce najjače ovaj blog mogao bih vam olakšati slane ljetne muke. Donosimo vam pregled recentnih, popularnih ili kultnih filmova i serija čije je radnja smještena za najvrućeg godišnjeg doba. 

Ralje (Jaws, 1975.) kultni je film redatelja Stevena Spielberga koji je mnogima utjerao strah u kosti prilikom ulaska u more.  Kako i ne bi kada u njemu gledamo otočki grad koji živi od turizma, a u kojem veliki bijeli morski pas usmrti dvoje turista. Nakon toga slijedi istraga koje će sve držati u neizvjesnosti do samog antologijskog kraja filma. 

Za one željne filmske raznolikosti i možda pratitelje ne-američkog art filma, predlažemo francuski film Bazen (La Piscine) iz 1969. Osim intrigantnog ljubavnog trokuta koji će vas dočekati u očaravajućoj vili u Saint Tropezu, imat ćete priliku gledati i jedan od popularnijih europskih ljubavno-filmskih parova (ako ste kvizaš, ovo bi vam moglo dobro doći). U glavnim ulogama nalaze se Alain Delon i Romy Schneider.

Popis ljetnih filmova nemoguće je sastaviti bez jednog s tipičnim talijanskim lokacijama koje nas sve podsjećaju kao da su preuzete s probranih Pinterest profila. Zovi me svojim imenom ili poznatiji kao Call Me by Your Name iz 2017. neizostavno je ostvarenje na ovoj listi s radnjom smještenoj u sjevernoj Italiji. Romantična coming-of-age priča u kojoj Thimothée Chalamet i Armie Hammer glume Elia i Olivera sigurno vam neće, uz živopisne i osunčane eksterijere i interijere, tako lako izaći iz glave.

Prošlogodišnji filmski prvijenac hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović Murina nagrađen je Zlatnom kamerom (Caméra d’Or) na filmskom festivalu u Cannesu. Sniman na hrvatskoj obali i otocima, film prati buntovnu šesnaestogodišnju Juliju koja se pokušava izboriti za svoj komadić slobode. Patrijarhalna sredina u kojoj je odrasla učini joj se zamjenjivom kada u njihov dom dođe stranac i očev potencijalni poslovni partner. Da bi se odvažila na promjene kojim želi istražiti sebe, ali i svijet izvan svog rodnog grada mora se suočiti s nezgodnim situacijama za koje je zaslužan njen pater familias.

Španjolska. Barcelona. Woody Allen. Dvije prijateljice. Jedan slikar. Ovo su samo neke od asocijacija na film Vicky Cristina Barcelona (2008.) u kojem dvije prijateljice, jedna konvencionalnijih stavova kad je ljubav u pitanju, dok druga predstavlja njenu suprotnost, odluče jedno ljetno provesti u Barceloni. O tome što zapravo misle o ljubavi na test dolazi kada upoznaju mladog i zavodljivog  slikara. 

Serija Bijeli lotus (The White Lotus, 2021.) prava je ljetna kriminalistička poslastica smještena na luksuznom resortu usred nepreglednog plavetnila. Što će se sve dogodi kada se na odmaralištu za jako bogate dogodi jedno ubojstvo, a oko njega se okupi niz osebujnih i pomaknutih likova? Pratite u ovoj seriji uz koju ćete zaboraviti da se ne nalazite uz ocean i idealno zelene palme.

Potrebno je ovdje ne zaboraviti spomenuti neizostavan film kojemu se uvijek možemo vraćati. Mamma Mia! i njen nastavak iz 2018. koji je sniman u Hrvatskoj (na otoku Visu) Mamma Mia! Here We Go Again ogledni su primjerci ljetnih filmova. Ovo je pravo vrijeme da ih ponovno pogledate i još jednom utvrdite da znate sve ABBA-ine hitove!

Glazbeni dodatak

Osim navedenih AV prijedloga, a u slučaju da ste u potrazi i za glazbenim senzacijama, predlažemo vam album Solar Power. To je 3. album novozelandske umjetnice hrvatskih korijena Lorde. Možda je bolje ne otkrivati previše o melodijama s ovog albuma, jednostavno se prepustite i uživajte u zvukovima ljeta!

Ako želiš saznati više informacija o samoj Udruzi ili pročitati više korisnih blogova, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže - Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

06. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Project Management - četiri područja djelovanja na kojima će svi lumeni imati priliku istaknuti se!

Četiri LUMEN natjecanja, četiri LUMEN tima. Izaberi koji je tvoj!

05. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] STARTER: za lakši start i brzo snalaženje u kompliciranom poslovnom svijetu!

Ukoliko želiš imati CV bez mane te znati sve trikove korisne na razgovoru za posao, pridruži se timu STARTER.

02. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Content Management: kreativci koji stoje iza eSTUDENTova vječno upečatljiva identiteta

Za promotivno-kreativni dio posla izaberi MKT, VK, MULTIM ili PR!

30. 09. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Ljudski resursi - zaduženi da nas sve drže zabavljene i zadovoljne na okupu!

Svaki party treba evaluaciju i svaku analizu treba proslaviti!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri