eStudent Logo
S prvim zrakama sunca dolaze i prvi znakovi neproduktivnosti? Ne mora biti tako!

S prvim zrakama sunca dolaze i prvi znakovi neproduktivnosti? Ne mora biti tako!

Autor: Zita Treščec, 26. 05. 2023.

Za većinu studenata početak ljeta ujedno je i najstresnije razdoblje jer za sobom nosi i početak ispitnih rokova. U samo nekoliko tjedana stignu vas svi grijesi i zaostaci iz čitavog ljetnog semestra, ali i oni već zaboravljeni iz zimskog. Oni najuporniji, u tih par tjedana, uz minimalno socijalnog života i sna i puno kave, uspiju se riješiti svih praktičnih zadataka i ispita i zaključiti godinu taman kada more postane dovoljno toplo za kupanje. Oni drugi koji to ne uspiju… njih i ovako i onako čeka produktivno ljeto!

Ipak, za vas koji ste bili marljivi i položili sve ispite i ne znate što biste sami sa sobom od onoga trena kada vam stignu rezultati svih ispita, pripremili smo pet korisnih ljetnih aktivnosti kojima ćete zadržati određenu dozu produktivnosti, ali se i uspjeti odmoriti i uživati u zasluženom slobodnom ljetu. 

Čitajte!

Ovo je vjerojatno jedan od najbazičnijih savjeta kada je u pitanju iskorištavanje slobodnog vremena ljeti, no klišeji ne postaju tek tako klišeji! Čitanje knjiga aktivnost je koja vam se uvijek može isplatiti, neovisno o tome čitate li neko lagano ljetno štivo na plaži ili pak proučavate literaturu koja vas čeka sljedeći semestar. Čitanje ne iziskuje fizički napor, niti neki poseban logistički angažman. Možete čitati kada ležite kod kuće ili na plaži ili pak kada putujete. Upravo zato je idealno za održavanje doze produktivnosti čak i onda kada ipak želite ostati u potpunosti usmjereni na odmaranje. 

Volontirajte! 

U slučaju kada ne želite raditi ili već imate svoj studentski posao, volontiranje je aktivnost na koju možete potrošiti dio svog slobodnog vremena, a da pritom radite nešto dobro za sebe i zajednicu. Osim raznih humanitarnih udruga ili prihvatilišta za životinje kojima bi dobro došla vaša pomoć tijekom ljeta, pozicije volontera često su tražene i za razna istraživanja, festivale, organizaciju projekata i humanitarnih događaja ili u obliku probnog rada u struci. Uz osjećaj korisnosti za zajednicu, osjećaj produktivnosti je zajamčen, a osim što možete nekome pomoći, ovakvo iskustvo bit će odličan dodatak vašem životopisu.

Naučite kuhati! 

Iako mnogi tvrde da je za kuhanje potreban poseban talent, to je ipak vještina koju je moguće razvijati trudom i vježbom. Ako nikada niste ni pokušali kuhati, slobodno ljeto idealna je prilika da se okušate u isprobavanju nekih jednostavnijih recepata uz pomoć mame, bake, kuharice ili interneta. Za one koji su već upoznati s osnovama kulinarstva, slobodno vrijeme moglo bi poslužiti za svladavanje nekih novih tehnika pripremanja hrane ili pak za upoznavanje svjetskih kuhinja. 

Organizirajte putovanje!

Jedan od klasičnih savjeta kako provesti ljeto je otići na putovanje, no u slučaju kada se, uz uživanje, želite i osjećati produktivno, mogli biste na sebe preuzeti posao planiranja i organizacije putovanja. Bilo da se radi o ljetovanju dvoje ljudi u malom Dalmatinskom selu ili velikom grupnom putovanju u neku Europsku prijestolnicu - organizacija putovanja je ključna i od nje sve polazi. Pokažite svoje vještine organiziranja i planiranja, popunite slobodno vrijeme, a naposljetku i otputujte i uživajte u zasluženom ljetnom odmoru! 

Pripremite se za novi semestar! 

Iako se ovaj savjet čini kao neki boomerski savjet o tome kako biste trebali učiti unaprijed ili barem već sada posuđivati literaturu za kolegije koji vas očekuju na jesen, on to ipak nije! Svaka, pa i ona najmanja promjena iziskuje svojevrsnu pripremu za nju, jer ukoliko vas zadesi nepripremljene, bit će vam izvor stresa. Samo provjera popisa predmeta koje ćete pohađati, profesora koji će vam predavati ili obaveza koje vas očekuju u novom semestru bit će dovoljna priprema da vas listopad u potpunosti ne izbezumi. Za one najvrjednije i željne intenzivnije produktivnosti uvijek je na raspolaganju i učenje unaprijed!  

Saznaj više!

Još zanimljivih blogova o temama pisanih po mjeri studenata pronađi na našoj web stranici. Sadržaj prepun preporuka i podsjetnika o događanjima koje Udruga organizira pronađi na našim društvenim mrežama; Facebook, Instagram, LinkedIn, kao i u našem newsletteru.  

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri