eStudent Logo
S mora na posao: kako preživjeti kraj godišnjeg odmora?

S mora na posao: kako preživjeti kraj godišnjeg odmora?

Autor: Goran Terzić, 29. 08. 2022.

Osim što volimo sunčane, tople i duge dane, volimo i zasluženi odmor! Nema zaposlene osobe koja željno ne iščekuje ubaciti se u ljetni način rada, osloboditi stresa i bar na kratko zaboraviti obveze. No, godišnji odmori uvijek završavaju prebrzo i taman kad nam buđenje u podne postane svakodnevica, naiđe traumatični ponedjeljak.

Pri samoj pomisli na ponovno rano ustajanje, količinu posla i manjak slobodnog vremena, postajemo blago nervozni i potišteni. Znajući da je negodovanje uzaludno, poželjno je potražiti metodu uz koju ćemo lakše prihvatiti neizbježan povratak u rutinu. Prvi je korak sačuvati dobro raspoloženje, a u nastavku donosimo pet preporuka uz koje će vam to poći za rukom.

Preduhitrite iznenadnu promjenu navika

Posljednje dane godišnjeg odmora potrebno je iskoristiti na prilagodbu uobičajenom dnevnom rasporedu. Pametno je krenuti kući barem dva dana prije povratka na posao te se pobrinuti da konzumacija hrane i odlazak na spavanje budu usklađeni s vremenom u koje to činite danima kojima radite.

Budite realni u očekivanjima! Znanstvenici tvrde da su organizmu potrebna čak dva tjedna da se privikne na novi ritam, stoga budite strpljivi i ne žurite s rješavanjem obveza. Zapamtite, sve u svoje vrijeme!

Informirajte se među kolegama

Prvog radnog dana nakon odmora izdvojite nešto vremena da biste porazgovarali s kolegama koji su radili tijekom vaše odsutnosti. Tako ćete brzo saznati odakle početi s radom, koji su prioritetni zadaci i što se u međuvremenu promijenilo u poslovanju. Uostalom, uštedjet ćete gomilu vremena koje biste utrošili na samostalno snalaženje te ćete izbjeći nervozu. Usput, nije na odmet razmijeniti iskustva s ljetovanja i čuti pokoji sočan trač!

Okružite se sitnicama koje u vama bude ugodne emocije

Kad ste dobre volje, raste vaša produktivnost i zadaci se čine puno jednostavnijima nego što uistinu jesu. Lakoća obavljanja posla od presudne je važnosti dok se navikavate na stvarnost bez mora i ležaljke. Što vam u sekundi izvlači osmijeh na lice?

Možda su to fotografije članova vaše obitelji na radnom stolu? Ili volite skupljati figurice pa izložiti cijelu kolekciju na policu s dokumentima? Neki se jednostavno vole okružiti bojama i uskladiti outfit s dizajnom ureda. Drugi motivaciju traže u ispijanju kave iz omiljene šalice. Treći uživaju raditi uz opuštajuću glazbu u pozadini. Pronađite svoj gram sreće u toni zadataka!

Nemojte zapustiti društveni život

Razumljivo je da uz posao i druge neizbježne obveze čovjeku ostaje premalo vremena za razonodu. Ipak, opuštanje je sastavni dio života i treba ga njegovati kroz brojne aktivnosti prisutne za vrijeme jesenskih i zimskih mjeseci. 

Saznajte koji se događaji odvijaju u vašoj okolici te pokušajte bar povremeno posjećivati festivale, kazališta i muzeje. U međuvremenu potražite zanimljive filmove i serije te ugrabite koju književnu poslasticu. Osim toga, dogovorite se za kave i druženja s dragim ljudima. Ne dopustite si da upadnete u vrtlog kuća-posao te se trudite ostati aktivni tijekom cijele godine!

Maštajte o sljedećem godišnjem odmoru

Protekli godišnji odmor lakše je preboljeti planiranjem sljedećeg. Složite popis stvari u kojima ste ovog ljeta posebno uživali, ali i onih za koje niste našli vremena. Promislite kako unaprijediti sljedeće ljetovanje i zadajte si nekoliko ciljeva koje želite ostvariti. 

Svaki put kad vam rutina postane prenaporna, sjetite se zadovoljstva koje se probudilo pri pomisli da ste marljivim radom zaslužili topli odmor. Neka vas pogled u sljedeće ljeto motivira da entuzijastično obavite zadatke koji su stepenica do još uzbudljivijeg godišnjeg odmora.

Zanima te više?

Premda te polako pripremamo za povratak u rutinu, ljetu još nije došao kraj! Ostale ljetne blogove s cool preporukama potraži na našoj web stranici. Ne zaboravi da eSTUDENT od jeseni počinje provoditi zanimljive projekte i natjecanja u kojima možeš sudjelovati. Pravovremene informacije pronaći ćeš na našim društvenim mrežama – Facebook, Instagram i LinkedIn. Ukoliko te zanimaju najsvježije prilike iz našeg bogatog repertoara, pretplati se na newsletter i budi u tijeku sa svim aktivnostima koje Udruga organizira! 

Ostale objave

06. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Project Management - četiri područja djelovanja na kojima će svi lumeni imati priliku istaknuti se!

Četiri LUMEN natjecanja, četiri LUMEN tima. Izaberi koji je tvoj!

05. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] STARTER: za lakši start i brzo snalaženje u kompliciranom poslovnom svijetu!

Ukoliko želiš imati CV bez mane te znati sve trikove korisne na razgovoru za posao, pridruži se timu STARTER.

02. 10. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Content Management: kreativci koji stoje iza eSTUDENTova vječno upečatljiva identiteta

Za promotivno-kreativni dio posla izaberi MKT, VK, MULTIM ili PR!

30. 09. 2022.

[PREDSTAVLJANJE SKUPINA] Ljudski resursi - zaduženi da nas sve drže zabavljene i zadovoljne na okupu!

Svaki party treba evaluaciju i svaku analizu treba proslaviti!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri