eStudent Logo
Put do uspjeha: Je li formalno obrazovanje presudno?

Put do uspjeha: Je li formalno obrazovanje presudno?

Autor: Lucija Gašpert, 05. 05. 2022.

Svatko od nas ima neki karijerni cilj koji želi postići, no često sumnjamo u sebe i mislimo da je uspjeh suđen nekome drugome. Formalno obrazovanje na putu do tog cilja možda je bitno, ali nikako nije odlučujući faktor. Da je to istina, potvrđuje priča dvadesetdvogodišnjeg Damiana Hutinca koji je gotovo isključivo od velike ljubavi prema montiranju, snimanju i direktiranju video spotova stvorio impresivnu inozemnu karijeru. Zahvaljujući svom radu, trudu i vjeri u sebe te samostalnoj edukaciji, Damian je uspio ostvariti suradnju s brojnim američkim reperima, ali i sklopiti nova prijateljstva. Kako je izgledao njegov put do uspjeha, suradnja s Respective Collectiveom, odlazak na jedan od najvećih glazbenih festivala i još mnogo toga možete pročitati u nastavku.

Kada si započeo s uređivanjem video klipova?

S uređivanjem videa počeo sam s 14 godina, prvo su to bili highlightovi video igrica i to mi je bilo jako zabavno. Neke od igrica kojem sam uređivao iz hobija su Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO), Call of Duty i League of Legends i iskreno nisam tada znao da je to ono čime se želim baviti. To sam radio sve do svoje osamnaeste godine, a nakon toga sam počeo sa svojom profesionalnom karijerom.

Koliko ti vremena oduzme montiranje jednog video spota?

Jedan spot, što se tiče montiranja, bi se mogao napraviti u jednom danu ali ja volim to produžiti kroz tjedan. Otprilike mi za jedan spot treba deset do petnaest sati uređivanja, ali sve ovisi o samoj složenosti spota tako da je moguće i manje sati. Za jedan spot koji sam uređivao mi je trebalo oko trideset sati.

Sve sam uspio sam preko tutoriala na YouTubeu, plaćao sam si tečajeve, a oko pet ili šest tisuća kuna sam dao za online edukaciju.

Kako je izgledao početak tvoje profesionalne karijere?

Kada sam imao osamnaest  godina počeo sam s freelanceanjem, uređivao sam video klipove na stranici Upwork gdje sam nalazio svoje klijente. Na početku su to bili dosta loši projekti koji su bili slabo plaćeni, a zahtijevali su puno vremena i puno truda, ali nekako sam imao volje da to napravim. Izrađivao sam grafike i uređivao video zapise za lifecouching kompaniju Optimize, za njih i dalje radim, ali ne toliko često kao prije. Nakon nekog vremena i nekoliko klijenata uspio sam izgraditi portfolio i imao sam stabilan posao već s osamnaest  godina.

Kako je došlo do suradnje s Respective Collectiveom?

Prije dvije godine sam preko Diskorda (messaging platforma) upoznao jednog prijatelja iz New Yorka koji je reper. On me zamolio da mu napravim jedan video i ja sam mu to napravio besplatno. Zahvaljujući njegovoj preporuci upoznao sam Chrisa koji je CEO od Respective Collectivea tj. grupe mladih videografera i videomontažera iz New Yorka. Ubrzo sam počeo raditi projekte za Respective Collective, a prvi video koji sam napravio trenutno ima 250 tisuća pregleda.

Respective Collective me tri mjeseca nakon što sam počeo raditi za njih pozvao u New York i Miami. Nakon 10 dana u New Yorku smo otišli na Rolling Loud koji je jedan od najvećih festivala trenutno na sceni. Na njemu nastupaju neki od najpoznatijih repera i trepera kao što su Post Malone, Doja Cat, Travis Scott. Na Rolling Loudu sam tri dana snimao i uređivao video klipove koji se onda objavljuju na Rolling Loudu kanalu.

Damian Hutinec snimao je i uređivao video klipove za najveći Hip-Hop festival na svijetu.                                                                                                          

Sljedeći put kada su me reper Pardy Alone i njegov menadžment tim pozvali na snimanje videa tek negdje dva sata prije leta sam saznao da ću imati osiguran smještaj. Tada nisam bio u baš nekoj financijskoj situaciji putovat uopće, ali sam uložio sve što sam imao, kupio kartu i sa zadnjih 700 kuna sam otišao u Los Angeles. Srećom kao što sam rekao sam na kraju imao smještaj kod njih, a jela nam je spremao privatni kuhar od Oprah Winfrey. Nakon toga me Chris iz Respective Collectivea pozvao na Rolling Loud gdje sam otišao Uberom i onda smo opet snimali tri dana.

S kojim poznatim reperima si imao priliku surađivati?

Trenutno surađujem s Flo Ridom, radio sam behind the scenes za French Montanu, a na Rolling Loudu sam radio za Kanye Westa, Travisa Scotta, ASAP Rockyja, Post Malonea, tj. uglavnom svima koji su bili na festivalima. Nakon prvog Rolling Louda sam radio za Row Vawea i Lil Babyija, a Lil Baby je objavio moj video na svoj Instagram profil i zbog toga sam stvarno ponosan.

S  reperom Pardy Aloneom sam se baš sprijateljio i jednog dana je njegov menadžer kupio mašinu za tetoviranje i onda smo došli na ideju da se svi idemo tetovirati. Pardy i ja smo igrali križić kružić i sad imam tu tetovažu na nozi zauvijek.

Damian Hutinec direktirao je i uređivao video spot "Cupid" repera Pardy Alonea.                                                                                                                           

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Nedavno mi se pružila prilika da mi se financira studij u Los Angelesu, tako da ću vjerojatno sljedeće tri godine provest tamo. Nakon toga želim i dalje uređivati video klipove  i imati nešto svoje slično kao Cole Bennett (Lyrical Lemonade). No, posebno sam zahvalan ekipi iz Respective Collectivea koja mi je promijenila život iskreno, a zbog njih sam došao u kontakt sa svim bitnim klijentima i bez njih možda ne bi bio tu gdje jesam.

Saznajte više!

Za više informacija o događaju i eSTUDENTu, posjetite naš webFacebook, InstagramLinkedln te se pretplatite na eSTUDENT newsletter.

Ostale objave

28. 05. 2022.

EVENT MANAGEMENT-Organizacija ti je jača strana, voliš party i plešeš bez mana?

Provjerite tko stoji iza organiziranja najboljih događaja u Udruzi, s kojim izazovima se tim susreće i saznaj jesi li upravo ti id...

26. 05. 2022.

Razmišljaš o tetoviranju - evo što sve trebaš znati

Za malo stvari u našim životima možemo garantirati da su vječne, ali ipak postoji nešto za što sa sigurnošću možemo, a to su tetov...

16. 05. 2022.

Ljekovitost samoniklog bilja

Radionica o samoniklom ljekovitom bilju održana je u Maksimiru u sklopu projekta Zeleni eMJESEC. Polaznici radionice naučili su mn...

16. 05. 2022.

Održali smo turnir Kopačka solidarnosti

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, rekli bi mnogi, a ono što je eSTUDENTov tim Društveno odgovorno poslovanje (DOP) ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri