eStudent Logo
Priprema i pisanje diplomskog rada - savjeti

Priprema i pisanje diplomskog rada - savjeti

Autor: Ivana Zupčić, 05. 06. 2022.

Priprema i pisanje diplomskog rada - savjeti

Bliži se kraj tvojih studentskih dana i tebi je cijeli semestar ostao za onaj teži dio posla - diplomski rad. Upravo pronalazak inspiracije za odabir teme i kasnije pisanje diplomskog rada, studentima nerijetko predstavlja problem pa ti donosim nekoliko savjeta koji ti u tome mogu pomoći.

Izazov pronalaska teme diplomskog rada 

Ponestalo ti je ideja ili su svi već "pokupili" baš ono što je  tebe zanimalo? Kreni u smjeru onoga čime se baviš, a onda razmisli o stvarima koje su povezane s time, a tebi su u interesnoj sferi. Pored toga, pokušaj se sjetiti nekih upečatljivih pojmova koje ste spominjali prilikom predavanja, postupaka, metoda ili naziva koji bi mogli olakšati čitav proces oko odabira teme. Čitaj naslove drugih diplomskih i završnih radova s tvog usmjerenja i možda upravo to probudi kreativnost u tebi. Pritom je nužno pripaziti da za potencijalnu temu postoji dovoljno literature, ali i da se može adekvatno istražiti. Napokon, uzmi u obzir mogućnost da bi upravo taj diplomski rad mogao privući tvog budućeg poslodavca ili otvoriti ti put za ono čime ćeš se kasnije profesionalno baviti. Pronađi si inspiraciju i baci se u istraživanje! 

Teži dio posla - pisanje diplomskog rada

Kako si maksimalno olakšati posao? Svaki student kada čuje izraz diplomski rad hvata se za glavu jer mu prva pomisao bude 60 stranica i metode istraživanja koje treba obraditi. No, mora li to nužno biti tako?

Neovisno o tome jesi li skloniji kvantitativnim ili kvalitativnim metodama istraživanja, postoje univerzalni načini koji ti mogu pomoći pri kreiranju istraživanja za diplomski rad. Uz knjižnice, veliku pripomoć u kreiranju rada može ti pružiti pretraživanje pravih mjesta na internetu. 

Neke od stranica, koje su se mnogim studentima pokazale od velike koristi za pisanje diplomskog rada, su: Hrčak (portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa), Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) te Pitajte knjižničare pri portalu narodnih knjižnica na kojem možeš poslati upit u vezi literature, a stručne osobe (knjižničari) će te uputiti gdje da tražiš.  Premda je općepoznata Wikipedija, stranica na kojoj se mogu pronaći neke  osnovne informacije o temi, treba naglasiti da kao izvor nije preporučljiva zbog opasnosti od nevjerodostojnih informacija. Svakako je preporuka obratiti pažnju na izvore koji su korišteni pri kreiranju određenog sadržaja na Wikipediji.

Pri samome pisanju od pomoći ti može biti i web stranica "kontekst.io" s velikim brojem sinonima i antonima riječi koje pretražujete, ali i primjeri tih rijeci u drugim različitim kontekstima. Samim time će vam i ideje za strukturiranje rečenica lakše dolaziti. Na kraju, ne zaboravi otići na stranicu "ispravi.me" koja automatski označava gramatičke i pravopisne greške. 

Upravljanje vremenom pri pisanju diplomskog rada

Savjet koji je od iznimne važnosti, a osobito se odnosi na kampanjce, i trebalo bi ga se strogo držati, je vrijeme početka pisanja rada. Možda i jeste ostavili cijelo ljeto za pisanje jer se mislite posvetiti samo tome i ne mislite imati drugih obaveza sa strane, no to se često ispostavi velikom zabludom. Dan ima 24 sata, a ljeto ima tri mjeseca - iskoristi 2 sata u danu u ta tri mjeseca i svaki dan si ubaci u rutinu pisanje diplomskog rada,  a posljednjih  nekoliko dana možeš iskoristiti za sveobuhvatniji i višesatni rad. Na taj način, koji podrazumijeva planiranje, znatno ćeš si reducirati stres ili situaciju u kojoj nakon tri mjeseca shvatiš da nemaš dovoljno relevantne literature za rad. Za kraj, svima koji se upuštaju u proces biranja teme diplomskog rada ili njegovog pisanja želimo što manje stresa, a što više inspiracije i volje!

Saznaj više!

Još zanimljivih blogova na razne teme možete pronaći na našoj web stranici. Osim toga, zaprati nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn  gdje te informiramo o najbitnijim aktivnostima u Udruzi. Pretplati se i na naš newsletter gdje tek nema šanse da ti ikoja eSTUDENTova informacija može promaknuti.

Ostale objave

25. 06. 2022.

POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

Radionica o svojstvima vode, hidrološkom ciklusu i kvascima predstavljena je i u Koprivnici.

24. 06. 2022.

POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

Kroz interaktivnu radionicu učenici su saznali više o vodi u prirodi, mikroorganizmima te flori i fauni vodenog staništa.

20. 06. 2022.

STARTER - tvoja priprema za poslovni svijet

Upoznaj STARTER - tim koji donosi iskustva poslovnog svijeta u studentski život i ispravlja životopise. Saznaj što sve možeš nauči...

13. 06. 2022.

Upoznajmo eSTUDENT mrežu iz Varaždina, tim koji se ističe svojim humanitarnim projektima!

Saznaj nešto više o timu Varaždin, malom, ali predanom timu!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri