eStudent Logo
POPZNAN na “Festivalu znanosti”: promicanje znanosti među djecom uz “Život u vodi”

POPZNAN na “Festivalu znanosti”: promicanje znanosti među djecom uz “Život u vodi”

Autor: Goran Terzić, 12. 05. 2022.

U svrhu približavanja znanosti što većem broju ljudi, Tehnički muzej „Nikola Tesla“, surađujući s hrvatskim sveučilištima te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2003. godine kontinuirano organizira manifestaciju pod nazivom „Festival znanosti“. Program ispunjen predavanjima i radionicama služi prezentiranju aktivnosti i rezultata na području znanosti s ciljem motiviranja novih generacija na spoznavanje okolinskih pojava i procesa.

Ovogodišnje izdanje Festivala pod nazivom „Život“ održano je od 2. do 7. svibnja, a eventu su posljednjeg dana doprinijele članice i voditeljice eSTUDENTovog tima Popularizacija znanosti (POPZNAN). Naime, u sklopu projekta „Znanost za sve“, članice POPZNANa organizirale su dvosatnu radionicu naziva „Život u vodi“ namijenjenu djeci.

Svojstva vode i podvodni svijet – znanost za najmlađe

Radionica se sastojala od tri dijela, a tijekom održavanja prilazili su brojni znatiželjni posjetitelji kojima su članice POPZNANa rado predstavile pripremljene pokuse i znanstvene spoznaje.

Za početak, djeca su imala priliku mikroskopirati vodene organizme poput kvasaca, zelenih algi i papučice te tako pozornije proučiti njihovu građu. Mikroskopski preparati bili su popraćeni prigodnim plakatima i prezentacijom, a da cijela stvar ne bude samo edukativna, već i zabavna, održana je i kratka Escape Room igra.  

Simulacija ciklusa kruženja vode u prirodi 

Drugi dio radionice bio je rezerviran za pokus kojim se dokazuje postojanje i učinak gustoće vode. Tako su se djeca na vlastite oči mogla uvjeriti da igračka pluta na površini slane vode jer sol povećava njezinu gustoću. Kao potvrda tog znanstvenog zaključka poslužilo je iskustvo plutanja na morskoj površini.

Posljednji dio radionice bio je posvećen ciklusu kruženja vode u prirodi. Pripremljeni eksponat poslužio je kao sredstvo za simulaciju procesa koji se zbivaju u oblacima, ali i za pojašnjenje čitavog hidrološkog ciklusa. Uz to, posjetitelji su saznali ponešto i o posljedicama onečišćenja voda koje se izravno reflektiraju na čovjeka.

Radionica je ispunila svrhu i doprinijela popularizaciji znanosti među najmlađima koji su jasno dali do znanja da ih zanimaju svojstva vode i podvodni svijet. Ono što je još važnije, ostvarena je težnja Festivala znanosti kojim se nastoji potvrditi da u čovjeku još uvijek postoji urođena znatiželja i da je voljan istraživati, stjecati nova znanja te ispravno percipirati svijet u kojem egzistira.

Saznaj više!

Zanimaju te zanimljiva i poučna predavanja ili radionice? Sve informacije o sadržaju eSTUDENTovih događaja i prijavama na iste možeš pronaći na službenoj web stranici. Tu su i Facebook, Instagram te LinkedIn profili na kojima ćeš lako naići na brojne prilike. Ako želiš biti u tijeku s novostima bez da ih samostalno iskopavaš, pretplati se na naš newsletter i svakog mjeseca u mail pretincu očekuj pregled aktualnih događanja koje je šteta propustiti. 

Ostale objave

28. 05. 2022.

EVENT MANAGEMENT-Organizacija ti je jača strana, voliš party i plešeš bez mana?

Provjerite tko stoji iza organiziranja najboljih događaja u Udruzi, s kojim izazovima se tim susreće i saznaj jesi li upravo ti id...

26. 05. 2022.

Razmišljaš o tetoviranju - evo što sve trebaš znati

Za malo stvari u našim životima možemo garantirati da su vječne, ali ipak postoji nešto za što sa sigurnošću možemo, a to su tetov...

16. 05. 2022.

Ljekovitost samoniklog bilja

Radionica o samoniklom ljekovitom bilju održana je u Maksimiru u sklopu projekta Zeleni eMJESEC. Polaznici radionice naučili su mn...

16. 05. 2022.

Održali smo turnir Kopačka solidarnosti

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, rekli bi mnogi, a ono što je eSTUDENTov tim Društveno odgovorno poslovanje (DOP) ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri