eStudent Logo
POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

Autor: Goran Terzić, 25. 06. 2022.

Dostupnost i širenje znanosti među građanima potreba je koju uočava sve više lokalnih zajednica, a prvi korak ka edukaciji čine upravo obrazovne ustanove. Nastavnici Gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici potrebu za promicanjem znanosti uočili su prije desetak godina. Ove godine, nakon korona pauze, nastavili su s provođenjem projekta „Dan za znanost“, a svoj doprinos događaju dale su voditeljice i članice eSTUDENTovog tima Popularizacija znanosti (POPZNAN).

Sedmo izdanje projekta „Dan za znanost“, održano 4. lipnja, okupilo je brojne sveučilišne profesore i edukatore iz cijele Hrvatske koji su pripremili predavanja i interaktivne radionice s područja fizike, matematike, kemije, biologije, geografije, elektrotehnike, psihologije i sve više zastupljene robotike. Radionica nije manjkalo, stoga su se štandovi s pripremljenim materijalima protezali kako učionicama i hodnicima, tako i školskim dvorištem.

Koja su svojstva vode i čime se hrane kvasci?

Voditeljice i članice POPZNANa održale su trodijelnu radionicu pomoću koje su zainteresiranim posjetiteljima, a prvenstveno djeci, predstavile hidrološki ciklus, svojstva vode i djelovanje kvasaca.

Pripremanje rekvizita za demonstraciju pokusa

Prvi dio radionice bio je posvećen demonstraciji hidrološkog ciklusa uz pomoć vizualno privlačne makete. Za vrijeme demonstracije, školarci su imali priliku komentirati i postavljati pitanja te poslušati pokoju zanimljivost. Jeste li znali da se u Zemljinoj kori nalazi dovoljno molekula koje bi, kada bi se spojile, stvorile onoliko oceana koliko ih je trenutno na Zemlji?

Potom je uslijedilo nekoliko pokusa kojima se dokazuju svojstva vode, a odgovoreno je i na najveću zagonetku – zašto plutamo u slanoj vodi.

Posljednji dio radionice bio je posvećen kvascima. Posjetitelji su imali priliku saznati što su kvasci i kojem carstvu životinja pripadaju. Naučili su i čime se hrane te zašto ih svi posjedujemo u kuhinjama. Kako prijenos znanja ne bi bio suhoparan, posjetitelji su uz pomoć mikroskopa mogli pogledati kako kvasci izgledaju.

Osim što su po nebrojeni put sudjelovale u promicanju znanosti među djecom, djevojke iz POPZNANa ovoga su puta i same imale priliku nešto naučiti. Nakon ručka su obišle Koprivnicu i saznale mnoštvo zanimljivosti o gradu. Ona koju će zasigurno dugo pamtiti jest da se Somersby za cijeli svijet proizvodi baš u Koprivnici!

Saznaj više!

Vijesti o projektima i radionicama koje organizira Popularizacija znanosti, ali i drugi eSTUDENTovi timovi, dostupne su na web stranici. Ako nemaš vremena scrollati po webu, zaprati nas na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i LinkedIn ili se pretplati na naš newsletter, a mi ćemo se pobrinuti da ti na ekran uvijek iskočimo sa zanimljivim projektima i prilikama. 

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri