eStudent Logo
POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

Autor: Goran Terzić, 25. 06. 2022.

Dostupnost i širenje znanosti među građanima potreba je koju uočava sve više lokalnih zajednica, a prvi korak ka edukaciji čine upravo obrazovne ustanove. Nastavnici Gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici potrebu za promicanjem znanosti uočili su prije desetak godina. Ove godine, nakon korona pauze, nastavili su s provođenjem projekta „Dan za znanost“, a svoj doprinos događaju dale su voditeljice i članice eSTUDENTovog tima Popularizacija znanosti (POPZNAN).

Sedmo izdanje projekta „Dan za znanost“, održano 4. lipnja, okupilo je brojne sveučilišne profesore i edukatore iz cijele Hrvatske koji su pripremili predavanja i interaktivne radionice s područja fizike, matematike, kemije, biologije, geografije, elektrotehnike, psihologije i sve više zastupljene robotike. Radionica nije manjkalo, stoga su se štandovi s pripremljenim materijalima protezali kako učionicama i hodnicima, tako i školskim dvorištem.

Koja su svojstva vode i čime se hrane kvasci?

Voditeljice i članice POPZNANa održale su trodijelnu radionicu pomoću koje su zainteresiranim posjetiteljima, a prvenstveno djeci, predstavile hidrološki ciklus, svojstva vode i djelovanje kvasaca.

Pripremanje rekvizita za demonstraciju pokusa

Prvi dio radionice bio je posvećen demonstraciji hidrološkog ciklusa uz pomoć vizualno privlačne makete. Za vrijeme demonstracije, školarci su imali priliku komentirati i postavljati pitanja te poslušati pokoju zanimljivost. Jeste li znali da se u Zemljinoj kori nalazi dovoljno molekula koje bi, kada bi se spojile, stvorile onoliko oceana koliko ih je trenutno na Zemlji?

Potom je uslijedilo nekoliko pokusa kojima se dokazuju svojstva vode, a odgovoreno je i na najveću zagonetku – zašto plutamo u slanoj vodi.

Posljednji dio radionice bio je posvećen kvascima. Posjetitelji su imali priliku saznati što su kvasci i kojem carstvu životinja pripadaju. Naučili su i čime se hrane te zašto ih svi posjedujemo u kuhinjama. Kako prijenos znanja ne bi bio suhoparan, posjetitelji su uz pomoć mikroskopa mogli pogledati kako kvasci izgledaju.

Osim što su po nebrojeni put sudjelovale u promicanju znanosti među djecom, djevojke iz POPZNANa ovoga su puta i same imale priliku nešto naučiti. Nakon ručka su obišle Koprivnicu i saznale mnoštvo zanimljivosti o gradu. Ona koju će zasigurno dugo pamtiti jest da se Somersby za cijeli svijet proizvodi baš u Koprivnici!

Saznaj više!

Vijesti o projektima i radionicama koje organizira Popularizacija znanosti, ali i drugi eSTUDENTovi timovi, dostupne su na web stranici. Ako nemaš vremena scrollati po webu, zaprati nas na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i LinkedIn ili se pretplati na naš newsletter, a mi ćemo se pobrinuti da ti na ekran uvijek iskočimo sa zanimljivim projektima i prilikama. 

Ostale objave

10. 08. 2022.

Sol na koži i ljeto na velikom i malom platnu

Osim kupanja i sunčanja dugi ljetni dani kao da su stvoreni za bezbrižno uživanje u filmovima i serijama u debeloj hladovini.

31. 07. 2022.

Ljeto je, a ti si se našao/la u Zagrebu? Kako ispuniti vrijeme u vrućem i praznom gradu?

Možda je more daleko, ali niz prilika za super provod je nadohvat ruke!

26. 07. 2022.

Govorni imidž na razgovoru za posao

Na što sve trebamo paziti prilikom razgovora za posao?

19. 07. 2022.

Računovodstvo i financije: Računi, troškovnici, još računa,... i kreativni izleti iz rutine!

Osim što odlično barataju računima i izradom evidencija, RiFovce krase vještine poslovne komunikacije, kreativnost i zajedništvo! ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri