eStudent Logo
POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

Autor: Goran Terzić, 24. 06. 2022.

Bez obzira što lipanj nosi zasićenje od obveza i zasluženo nas uljuljkuje u stanje ljetne fjake, eSTUDENTov tim Popularizacija znanosti (POPZNAN) ne zna za odmor! Voditeljice i članice POPZNANa još su jednom zasukale rukave i pobrinule se da najmlađi dobiju neophodnu dozu znanosti.

Naime, 2. lipnja u Osnovnoj školi Šestine, u suradnji s učiteljicom Helgom Mihaljević Jurić, održana je radionica pod nazivom „Život u vodi“. Radionici su prisustvovali učenici 3. razreda Osnovne škole „Ksaver Šandor Gjalski“ koji trenutno, radi posljedica potresa, pohađaju šestinsku školu.

O kompleksnoj vodi na pristupačan način

Kako je za naslutiti, cilj radionice bio je pomoći učenicima da uz dinamičan program prošire dosadašnje spoznaje o vodenom ekosustavu.

Za početak, učenici su saznali kako žive vodeni mikroorganizmi kao što su, primjerice, kvasci i papučica. Nakon teorijskog predstavljanja uslijedilo je mikroskopiranje uzoraka tih organizama te proučavanje njihove građe.

Feedback i fotografiranje po završetku edukativne radionice

Kada je ushićenje izazvano uporabom mikroskopa i promatranjem mikroorganizama splasnulo, došlo je vrijeme za ozbiljniji dio radionice – hidrološki ciklus. Kao uvod u proces kruženja vode u prirodi, djevojke su održale predavanje o vodi i njezinoj važnosti. Potom su se poslužile maketom spomenutog ciklusa te na konkretnom primjeru pokazale što se događa kada pada kiša te kako se voda na zemlji regenerira. Ni u ovom, naizgled kompleksnom, dijelu radionice dosadi nije bilo mjesta. Voditeljice i članice potrudile su se ubaciti što više znanstvenih, a usput i kontroverznih činjenica o vodi. Prema jednoj od zapaženijih, voda je na Zemlju došla iz svemira uslijed kiše meteora.

Posljednji dio radionice bio je rezerviran za 20-ak minuta dugu šetnju do potoka Medveščak. Ondje su trećaši saznali kako je potok izgledao prije ljudske intervencije, dokle se protezao i u koju se rijeku ulijeva. Nakon povijesno-geografskih obilježja, fokus je bio prebačen na floru i faunu prisutnu oko potoka. S obzirom da Medveščak protječe kroz Nacionalni park Medvednicu, oko njega su brojne zaštićene biljne i životinjske vrste pa su djeca poučena važnosti njihove zaštite.

Trud POPZNANa i ovoga se puta isplatio. Oduševljeni učenici pohvalili su tijek radionice, dobru pripremu i raznovrsne materijale kojima je eSTUDENTov tim raspolagao, kao i volju za slušanje i odgovaranje na raznorazna pitanja. Ovom inicijativom ponovno je potvrđeno da su i najmlađi spremni učiti te da je u prijenosu znanstvenih spoznaja potrebno biti sažet i originalan.

Saznaj više!

Više informacija o projektima i drugim aktivnostima Popularizacije znanosti, ali i ostalih timova, pronađi na našoj web stranici. Ako želiš redovito pratiti obavijesti o događanjima i radu Udruge, zaprati nas na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i LinkedIn. Za slučaj da ne želiš riskirati i brinuti da će ti pokoja informacija promaknuti, pretplati se na newsletter i povremeno zaviri u mail pretinac gdje te čekaju brojne prilike.

Ostale objave

10. 08. 2022.

Sol na koži i ljeto na velikom i malom platnu

Osim kupanja i sunčanja dugi ljetni dani kao da su stvoreni za bezbrižno uživanje u filmovima i serijama u debeloj hladovini.

31. 07. 2022.

Ljeto je, a ti si se našao/la u Zagrebu? Kako ispuniti vrijeme u vrućem i praznom gradu?

Možda je more daleko, ali niz prilika za super provod je nadohvat ruke!

26. 07. 2022.

Govorni imidž na razgovoru za posao

Na što sve trebamo paziti prilikom razgovora za posao?

19. 07. 2022.

Računovodstvo i financije: Računi, troškovnici, još računa,... i kreativni izleti iz rutine!

Osim što odlično barataju računima i izradom evidencija, RiFovce krase vještine poslovne komunikacije, kreativnost i zajedništvo! ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri