eStudent Logo
POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

Autor: Goran Terzić, 24. 06. 2022.

Bez obzira što lipanj nosi zasićenje od obveza i zasluženo nas uljuljkuje u stanje ljetne fjake, eSTUDENTov tim Popularizacija znanosti (POPZNAN) ne zna za odmor! Voditeljice i članice POPZNANa još su jednom zasukale rukave i pobrinule se da najmlađi dobiju neophodnu dozu znanosti.

Naime, 2. lipnja u Osnovnoj školi Šestine, u suradnji s učiteljicom Helgom Mihaljević Jurić, održana je radionica pod nazivom „Život u vodi“. Radionici su prisustvovali učenici 3. razreda Osnovne škole „Ksaver Šandor Gjalski“ koji trenutno, radi posljedica potresa, pohađaju šestinsku školu.

O kompleksnoj vodi na pristupačan način

Kako je za naslutiti, cilj radionice bio je pomoći učenicima da uz dinamičan program prošire dosadašnje spoznaje o vodenom ekosustavu.

Za početak, učenici su saznali kako žive vodeni mikroorganizmi kao što su, primjerice, kvasci i papučica. Nakon teorijskog predstavljanja uslijedilo je mikroskopiranje uzoraka tih organizama te proučavanje njihove građe.

Feedback i fotografiranje po završetku edukativne radionice

Kada je ushićenje izazvano uporabom mikroskopa i promatranjem mikroorganizama splasnulo, došlo je vrijeme za ozbiljniji dio radionice – hidrološki ciklus. Kao uvod u proces kruženja vode u prirodi, djevojke su održale predavanje o vodi i njezinoj važnosti. Potom su se poslužile maketom spomenutog ciklusa te na konkretnom primjeru pokazale što se događa kada pada kiša te kako se voda na zemlji regenerira. Ni u ovom, naizgled kompleksnom, dijelu radionice dosadi nije bilo mjesta. Voditeljice i članice potrudile su se ubaciti što više znanstvenih, a usput i kontroverznih činjenica o vodi. Prema jednoj od zapaženijih, voda je na Zemlju došla iz svemira uslijed kiše meteora.

Posljednji dio radionice bio je rezerviran za 20-ak minuta dugu šetnju do potoka Medveščak. Ondje su trećaši saznali kako je potok izgledao prije ljudske intervencije, dokle se protezao i u koju se rijeku ulijeva. Nakon povijesno-geografskih obilježja, fokus je bio prebačen na floru i faunu prisutnu oko potoka. S obzirom da Medveščak protječe kroz Nacionalni park Medvednicu, oko njega su brojne zaštićene biljne i životinjske vrste pa su djeca poučena važnosti njihove zaštite.

Trud POPZNANa i ovoga se puta isplatio. Oduševljeni učenici pohvalili su tijek radionice, dobru pripremu i raznovrsne materijale kojima je eSTUDENTov tim raspolagao, kao i volju za slušanje i odgovaranje na raznorazna pitanja. Ovom inicijativom ponovno je potvrđeno da su i najmlađi spremni učiti te da je u prijenosu znanstvenih spoznaja potrebno biti sažet i originalan.

Saznaj više!

Više informacija o projektima i drugim aktivnostima Popularizacije znanosti, ali i ostalih timova, pronađi na našoj web stranici. Ako želiš redovito pratiti obavijesti o događanjima i radu Udruge, zaprati nas na društvenim mrežama – Facebook, Instagram i LinkedIn. Za slučaj da ne želiš riskirati i brinuti da će ti pokoja informacija promaknuti, pretplati se na newsletter i povremeno zaviri u mail pretinac gdje te čekaju brojne prilike.

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri