eStudent Logo
Otvaranje obrta je jednostavno - eSTUDENT zna kako!

Otvaranje obrta je jednostavno - eSTUDENT zna kako!

Autor: Klara Borda , 06. 04. 2020.

Student/ica si i nakon diplome želiš svojim putem? Više voliš biti “sam svoj gazda” nego raditi za druge, a imaš dobru poslovnu ideju i želiš ju unovčiti? Razmišljaš o otvaranju vlastitog obrta, ali papirologija i procedura djeluju ti zbunjujuće? Ne brini, eSTUDENT ti u nastavku donosi ključne korake za otvaranje obrta u Hrvatskoj. 

Osnove

Prvo što bi trebao/la izabrati pri osnivanju obrta su njegovo ime, sjedište i djelatnost. Pazi da ime vjerno opisuje djelatnost kojom se baviš, ali i da bude catchy – originalnost se uvijek cijeni. Ako ćeš se baviti s nekoliko različitih poslova i nisi siguran/a u proceduru prilikom registracije, ne brini. Prioritet ti može biti primarna djelatnost, a sve ostale navedi kao sekundarne. Imaš pravo na to, čak i ako su djelatnosti iz potpuno različitih sektora. 

Registracija

Obrt moraš registrirati u nadležnom Uredu državne uprave, a adresu možeš pronaći na web stranici Hrvatske obrtničke komore. Za registraciju su potrebni ispunjeni OR obrazac i osobna iskaznica, a troškovi iznose otprilike 300 kuna. Obrt možeš otvoriti i putem online aplikacije e-građani. Zatim trebaš izraditi pečat na kojemu će pisati ime obrta i adresa. Za to je potrebna kopija Rješenja o upisu obrta u obrtni registar, a cijena pečata je oko 200 kuna.Tvoj obrt mora imati i vlastiti žiro račun (pedesetak kuna) za čije ti otvaranje treba prethodna dokumentacija (osobna iskaznica, Rješenje, obrtnica i pečat). 

Prijava u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

S preslikom spomenutog Rješenja i tiskanicama M-1P i M-11P (obrasci koje možeš kupiti u Narodnim novinama, a predaješ ih neispunjene i s potpisom) trebaš otići u Mirovinsko osiguranje i upisati obrt, a Mirovinsko će ga automatski prijaviti u Zdravstveno. Još jedna postaja na tvom putu do obrta je i porezna uprava. U roku od osam dana od osnivanja (Vrlo važno!) potrebno je obrt prijaviti Poreznoj upravi, a potrebna dokumentacija su kopija Rješenja i RPO obrazac (također kupiti u  Narodnim novinama). 

Vodi evidenciju!

Svi su obrtnici dužni voditi Knjigu prometa sa svim transakcijama koju moraju predati do 15. siječnja. Na temelju toga izračunava se porez ili povrat poreza za prethodnu godinu. Također, važan korak je i fiskalizacija obrta. Pojednostavljeno, moraš digitalizirati svoj obrt (nabaviti fiskalnu blagajnu, ugovoriti paket za fiskalizaciju kod teleoperatera i slično) kako bi konstantno mogao/la biti povezan s Poreznom upravom koja će imati uvid u poslovanje obrta. 

Redovito plaćaj porez i doprinose! 

Nadamo se da će ti produktivni studentski dani uroditi plodom, a eSTUDENT ti želi puno sreće u ostvarivanju vlastitih ideja. Prati i dalje eSTUDENTove blogove na našem webu, a možeš svratiti i na naš Instagram ili Facebook. Za više informacija o našim projektima i aktivnostima pretplati se na naš newsletter

 

Ostale objave

29. 05. 2020.

Završilo prvo Presentation skills natjecanje

Pogledajmo kako je prošlo prvo natjecanje, tko je sudjelovao i tko je pobijedio te što nas očekuje dalje.

27. 05. 2020.

Zasvijetli za sebe: Priprema za povratak u normalan život

Održana je online vježbaonica Zasvijetli za druge

25. 05. 2020.

˝Ovogodišnji Mozak voli zdravo pamtimo po inovacijama i timskom radu˝

Iskustva pri organizaciji projekta s nama su podijelile voditeljice tima popularizacije znanosti!

25. 05. 2020.

Završio 2. Accounting Battle: Tko je najveća riba?

eSTUDENTov RiF s partnerskim poduzećem Mazars Cinotti proglasio pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u malo drugačijem obliku.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri