eStudent Logo
Održano pretposljednje predavanje projekta It starts with you: zašto su nam internet i videoigre toliko privlačne?

Održano pretposljednje predavanje projekta It starts with you: zašto su nam internet i videoigre toliko privlačne?

Autor: Filip Dešman, 14. 05. 2023.

Edukativni projekt It starts with you kojeg neumorno organizira tim Evaluacije unutar studentske udruge eSTUDENT ovog je tjedna ugostio pretposljednje predavanje. U predavaonici D-260 Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u utorak je Irena Rojnić Palavra, univ. mag. admin. sanit., dr. med. psihijatrije i uža specijalistica za alkoholizam i druge ovisnosti, okupljenima razložila sve problematike ovisnosti novog doba. Riječ je o onoj o internetu i videoigrama, a u svom se predavanju osim ključnih stavki ovisnosti fokusirala i na zanimljive fenomene poput gaming disordera i razloga zašto nam je svima internet toliko privlačan.

S početkom predavanja naglasila je lučenje dopamina kao ključnog pokazatelja koji se javlja onda kad se pojedinci upuštaju u nepovoljne prakse. Također je istaknula i znakove ovisnosti koji podrazumijevaju gubitak kontrole i nastavak sličnih ponašanja makar ona imala negativne posljedice.

„Postoje tri ključna simptoma koja označavaju da bi netko mogao biti u problemu, tj. imati razvijenu ovisnost. Prvi simptom je gubitak kontrole nad ovim vidom ponašanja, drugi je davanje prioriteta aktivnosti, odnosno korištenje digitalnih sadržaja u odnosu na ostale aktivnosti u životu. Treći je da unatoč tome što su se razvile određene posljedice, npr. u akademskom životu, emocionalnom životu i odnosima itd. osoba i dalje ustraje u tom obliku ponašanja“, započela je predavačica Rojnić Palavra.

„Ako se netko prepoznaje u ovim segmentima vrijeme je da potraži stručnu pomoć“, zaključila je ova specijalistica za razne ovisnosti.

Predavanje "Ovisnost o internetu i videoigrama: koncentrat", It starts with you

Sagledavanje termina kroz okvire mrežnog svijeta

Porazne statistike govore da je oko 6 % svjetske populacije ovisno o internetu i videoigrama. Kada je u pitanju razdioba prema spolovima, podaci pokazuju kako su djevojke u mlađoj dobi najčešće ovisne o društvenim mrežama, dok je kod muških ispitanika stanje nepovoljno pri doticaju s videoigrama. Dodatno, jedan od najvećih problema kojeg je specijalistica istaknula jest misao pacijenata kako struka pretjeruje pri upozoravanju kod izraženih simptoma.

Na te podatke neposredno utječe i korištenje interneta što je u današnjem dobu neizbježna praksa za velik broj ljudi. Iako zahvaljujući njemu imamo prilike učiti, zarađivati i stvarati nove odnose, internet nepovoljno djeluje na mozak kada u njegovim bespućima krećemo ostvarivati svoje fantazije te se pratiteljima predstavljati u boljem svjetlu.

Dodatno, na njemu velik broj aktivnosti obavljamo površno, što bi se moglo okarakterizirati use it or lose it načinom korištenja, a često nas svrstava u filter bubbles ili komore jeke zbog čega limitira protok raznovrsnih informacija. U prijevodu, tako ostajemo okruženi samo onima u koje želimo vjerovat.

Što činiti kako bismo si mogli pomoći?

Zbog činjenice što je internet mnogim ljudima ključno oruđe za rad, prilikom njegovog korištenja dr. Rojić Palavra ipak preporučuje kontroliranu upotrebu umjesto apstinencije.

U svom je predavanju istaknula i određena pitanja koja ovisnici sebi postavljaju na putu prema izlječenju, a koja mogu biti od koristi i široj populaciji. Sva od njih podrazumijevaju dobro promišljanje nad nepovoljnim praksama, a glase ovako:

  • Zašto ja?
  • Što mi je Internet nudio i nastavlja nuditi?
  • Zašto sam imao potrebu za prekomjernim korištenjem?
Predavanje "Ovisnost o internetu i videoigrama: koncentrat", It starts with you

Studenti s predavanja odnose mnoga korisna znanja

Prenesena znanja i brojne zanimljivosti okupljeni će moći primijeniti i u svakodnevnom životu. Kao dokaz da je predavanje bilo izrazito poučno, dokazuju i promišljanja prisutnih studenata.

„Predavanje je bilo kvalitetno, predavačica je na način prilagođen svim skupinama studenata objasnila kako izgleda ovisnost o internetu i videoigrama. Naučila sam što se događa s osobom koja postaje ovisna i koji su simptomi da tu ovisnost mogu prepoznati“, riječi su Lare Kovačević, studentice komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Nastavno na ovu notu, sa željom druženja na još jednom edukativnom predavanju, pozivamo vas i na posljednju radionicu projekta It starts with you! Ona će se održati već sutra pod palicom kliničke psihologinje i doktorice znanosti Josipe Gelo s HKS-a, a naslov joj glasi Stare ovisnosti – prepoznavanje i nošenje s njima. Svoje mjesto na istoj rezervirajte što prije prijavom putem forme.

Predavanje "Ovisnost o internetu i videoigrama: koncentrat", It starts with you

Saznaj više!

Još je malo vremena ostalo do kraja eSTUDENT godine, a sve dolazeće aktivnosti možeš pronaći na našoj web stranici. Točne i najnovije informacije objavljujemo i na društvenim mrežama; Facebooku, Instagramu i LinkedInu, a doza zanimljivih novosti nakon pretplate čeka te i u newsletteru.

Predavanje "Ovisnost o internetu i videoigrama: koncentrat", It starts with you
Predavanje "Ovisnost o internetu i videoigrama: koncentrat", It starts with you

Ostale objave

01. 03. 2024.

Ko da je rođendan – naša najveća proslava godine!

Pripremite se za nezaboravnu proslavu jer eSTUDENT slavi svoj 20. rođendan!

28. 02. 2024.

Kuda za vikend?!

Od jazza i soula, preko rocka i metala pa sve do techna i reggaetona… Gdje izaći ako ti je dosta „žaruljica“?

26. 02. 2024.

Studenti i studentice! Priprema, pozor jer prijave za Accounting Battle počinju - SAD!

Svi zainteresirani studenti i studentice mogu se prijaviti na šesto izdanje natjecanja Accounting Battle!

22. 02. 2024.

Na trećem Izletu upoznali smo PwC Hrvatska

Na trećem Izletu na buduće radno mjesto ugostio nas je PwC Hrvatska gdje su nam otkrili kako funkcioniraju

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri