eStudent Logo
Održana je završnica projekta Mozak voli zdravo

Održana je završnica projekta Mozak voli zdravo

Autor: Iva Vukošić, 04. 04. 2022.

Projekt Mozak voli zdravo, kojeg organizira eSTUDENTov tim POPZNAN, došao je do kraja! Nakon natjecanja Brocoola i edukativnih radionica, projekt smo završili šlagom na torti - konferencijom. Slijedi kratki, ali slatki sažetak predavanja koja smo imali priliku poslušati.

Na samom početku, regionalna nutricionistica Nestlea, Koraljka Novina Brkić, održala je govor u kojem je pohvalila studente te istaknula neke od glavnih vrijednosti Nestlea i njihov rad na edukaciji djece po pitanju prehrane. 

Prvo predavanje na konferenciji održao je Igor Salopek, dr. med. sa Odjela za psihijatriju Opće bolnice Karlovac, na temu Kako nahraniti mozak? Ideja ovog predavanja bila je sudionicima dati niz alata za očuvanje i osnaživanje psihičke otpornosti, kao i prevenciju nastanka mentalnih poremećaja. Naučili smo koliko je zapravo važno mentalno zdravlje te kako ga očuvati. 

Dobar san, zdrava prehrana, izbjegavanje stresnih situacija i česta tjelovježba samo su od neki načina kojima ćemo poboljšati ne samo mentalno, već i zdravlje općenito. Gospodin Salopek nam je rekao kako je jako zadovoljan ovim projektom te napomenuo važnost govora o ovakvim temama jer je u današnje vrijeme mentalno zdravlje puno prepreka i izazova. 

Drugo predavanje, pod nazivom Plastičnost mozga, održao je prof. dr. sc. Miloš Judaš. Objasnio nam je strukturu mozga te ulogu pojedinih dijelova. Zatim se dotaknuo teme tehnologije i načina na koji ju koristimo te istaknuo kako nam ona može i pomoći i odmoći, ovisno na koji način je koristimo.

Iduće je predavanje održala dr. sc. Mirsala Solak pod naslovom Istine i zablude o bolestima štitnjače. O štitnjači i bolestima štitnjače, koje su česte u populaciji,  zna se jako puno, međutim također je puno i zabluda. Iz tog nas je razloga gospođa Solak upoznala sa važnošću štitnjače, njenim radom, ali i bolestima. Ukazala je važnost zdrave prehrane i tjelovježbe te loš utjecaj pušenja i alkohola. Za kraj je istaknula koliko je važno paziti na izvore iz kojih se informiramo i na legitimnost osobe koja interpretirati nalaze i simptome. 

Gospođa Solak ovako je komentirala cjelokupni projektu: ”Mislim da se među mladima ne priča dovoljno o ovoj temi i da ima dosta zabluda i krivih interpretacija i definitivno bi trebalo više pažnje posvetiti tome. Mladi o tim zabludama čuju preko medija, društvenih mreža gdje se najviše šire neprovjerene informacije tako da bi trebalo biti više stručnih predavanja na tu temu.”

Četvrto po redu predavanje održao je izv. prof. dr. sc. Mario Ščetar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. On nam je govorio na temu Izazovi određivanja roka trajnosti prehrambenih proizvoda. Rekao nam je kako je jako važno paziti na to kako pohranjujemo plastičnu ambalažu te dodao da bi se o tome trebalo više govoriti na društvenim mrežama, s obzirom da ih mladi masovno koriste. Upozorio nas je i na to da proizvođač garantira zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane onako kako je označeno na proizvodu, a ukoliko se odlučite konzumirati proizvod nakon toga roka, treba znati da to činite na svoju odgovornost. 

Peto i posljednje predavanje održala je Dora Lolić iz Sekcije za primijenjenu botaniku (BIUS). Naziv radionice bio je Zdravija prehrana bez puno muke: samoniklo bilje i klice. Imali smo priliku čuti ponešto o klicama i mikrobilju u prehrani, njihovom uzgoju i konzumiranju. Kao lokacije za berbu samoniklog bilja u blizini Zagreba Dora je navela Gornje Vrapče, Maksimir i Sljeme. A za kupnju sjemenki za klice preporuča Tvornicu zdrave hrane i bio&bio.

Za kraj moramo navesti kako smo proglasili i pobjednika natjecanja Broocola o čemu možete više pročitati u članku na našem webu. Studenti su uz odslušane konferencije odigrali i Kahoot kviz o zdravoj prehrani i provjerili svoje znanje. Projekt Mozak voli zdravo donio je brojne radionice i predavanja, ali i natjecanja. Složit ćete se kako je učiti kroz zabavu najbolje i zato nemojte propustite pridružiti nam se iduće godine!

Saznaj više!

Više o Udruzi i našim projektima potraži na našoj web stranici ili posjeti naše društvene mreže: Facebook, Instagram i LinkedIn. A ukoliko želiš da te redovito obavještavamo o svim novostima, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri