eStudent Logo
Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Održana je završnica LUMEN platforme - jednog od najduljih i najvećih i studentskih natjecanja u regiji!

Autor: Zita Treščec, 09. 06. 2023.

Najdugotrajniji projekt studentske udruge eSTUDENT priveden je kraju u subotu 4. lipnja 2023. godine u prostoru Visokog učilišta Algebra.  Pod zajedničkim nazivom LUMEN objedinjena su četiri studentska natjecanja koja su ujedno i najveća natjecanja takvog tipa u regiji, a obuhvaćaju područja Business, Data Science, Development i Engineering

Nakon gotovo šest mjeseci intenzivnog rada na svojim projektima, natjecatelji su dočekali i službenu završnicu. 

LUMEN Business

U sklopu natjecanja LUMEN Business timovi studenata natjecali su se u rješavanju poslovnih slučajeva zadanih od strane partnerskih poduzeća. Ovogodišnji pobjednici tog natjecanja su: 

Za poduzeće GDi prvo mjesto osvojio je tim The Avengers

Za poduzeće L’Oreal prvo mjesto osvojio je tim Digital Duo

Za poduzeće PBZ prvo mjesto osvojio je tim EFZG za ESG

Svoje dojmove nakon proglašenja pobjednika s nama je podijelila Karla Ivezić, članica Digital Duo tima - pobjednika LUMEN Business natjecanja za L'Oréalov case.

“Moram priznati da stvarno nismo očekivale pobjedu jer su svi timovi predstavili odlična rješenja. Mi smo radile na projektu repozicioniranja L'Oréalovog brenda Redken i zapravo smo se najviše fokusirale na istraživanje samog tržišta, na kraju je ispalo da je brend kojeg smo mi izabrale za online partnera, prije mjesec dana i potpisao ugovor sa  L'Oréalom, što mi nismo znale. Tako da smatramo da je istraživanje tržišta bilo jako dobro napravljeno i mislim da je to taj dio koji nas je možda izdvojio od konkurencije”, objasnila je Karla te dodala da je čitavo iskustvo bilo stvarno zanimljivo i produktivno. 

Dojmove o tome kako je biti partner projekta podijelila je zaposlenica poduzeća GDI Nikolina Kos

“Tijekom trajanja projekta nastojali smo što bolje komunicirati sa studentima, ispitati njihovo razumijevanje područja te im pružiti sve informacije koje su im potrebne kako bi onda i konačno rješenje case-a bilo smisleno. Od četiri prijave koje su se naposljetku predstavile imali smo jedan tim koji se izrazito istaknuo od ostalih pa je tako i samo bodovanje bilo poprilično jasno.” 

LUMEN - završnica

LUMEN Data Science

U sklopu natjecanja LUMEN Data Science timovi su se natjecali u rješavanju i dubinskoj analizi velikih količina podataka i izradi Big Data rješenja na case koji im je bio zadan od strane partnerskog poduzeća projekta. Ovogodišnji pobjednici tog natjecanja su:  1. mjesto: tim Unsupervised lemons, 2. mjesto: tim Fast and Fourier, 3. mjesto: tim Harmony is all you need, a nagradu za najbolju prezentaciju osvojio je tim Vizionari2.0.

LUMEN - završnica

Svoje Dojmove o osvojenom prvom mjestu te općenito o projektu s nama je odlučio podijeliti  Matija Halavanija, član pobjedničkog tima Unsupervised lemons. 

“Iskreno, zadatak je bio dosta zahtjevan i izazovan, no to smo nekako i očekivali. Stvarno smo jako zadovoljni i nemamo što dodati ili oduzeti. Konzultacije koje smo imali bile su veoma korisne jer, iz svega što smo čuli, mogli smo izvući nešto poučno i bitno. Upute koje smo dobivali bile su jasne i konkretne te smo kroz njih uspjeli dobiti nekakve smjernice imamo li dobru ideju i radimo li dobar posao ili ne. Na kraju krajeva, i sam naš rezultat govori o uspješno obavljenom poslu i zadatku.“

Daniel Busić iz poduzeća Atomic Intelligence rekao je da je ovo natjecanje idealno mjesto na kojem poduzeća iz informatičkog i tehnološkog područja mogu kroz zadatke točno vidjeti kako prijavljeni studenti razmišljaju i koliko su spremni pokazati nešto novo i otvoriti svoju inovativnost. 

"Prije dvije godine sam i osobno sudjelovao na ovom natjecanju i upravo nakon tog natjecanja sam se ovdje i zaposlio jer je tvrtka u kojoj radim tada također bila partner projekta. Mislim da to govori dovoljno. Koliko sam primijetio, studentima i ostalim natjecateljima svidio se ovogodišnji zadatak i iz toga su proizašla vrlo kvalitetna i pametna rješenja. Naravno, neki su se malo više istaknuli, neki malo manje, ali sveukupno je jako dobar rezultat.”

LUMEN - završnica

LUMEN Development

U sklopu natjecanja LUMEN Development timovi studenata natjecali su se u izradi web i mobilnih aplikacija. Ovogodišnji pobjednici tog natjecanja su: 

Tim DevDudes čiji su članovi Karlo Vrančić, Filip Buljan, Neven Lukić i Pavle Ergović. 

Tim DevDudes ove je godine osvojio prvo mjesto na natjecanju, ali i nagradu za najbolju prezentaciju. Njihov član Karlo Vrančić ispričao nam je da je na trenutke bilo zaista zahtjevno zbog velike količine posla jer “razvoj jedne poslovne ideje je puno više od samog developmenta”. 

Aplikacija koju su osmislili jest platforma koja olakšava proces pretrage i prijave na Erasmus+ projekte sudionicima, dok organizacijama olakšava proces izbora kandidata. 

“Kako se radi o temi o kojoj mnogu ne znaju puno, ključno je upoznati sve javnosti s time što su uopće Erasmus+ projekti jer se ipak ne radi o tipičnom Erasmusu u smislu odlaska na fakultet u drugu državu na jedan semestar. Aplikacija bi mogla  olakšati jer mladi trenutno o tome ne znaju dovoljno. Mi smo imali sreće što smo bili u prilici otići na takve projekte i znamo koliko studenti od njih mogu profitirati. Iz tog razloga te informacije želimo podijeliti sa širom zajednicom jer nam je glavni i primarni cilj pozitivan doprinos zajednici.” 

Vjeran Vlahović, jedan od trojice suosnivača i trojice direktora poduzeća Netgen podijelio je dojmove oko organizacije projekta, ali i istaknuo neke benefite koje studenti mogu dobiti od sudjelovanja u projektu. 

“Udruga ima jedan visoki profesionalni nivo što se tiče organizacije, svi prisutni natjecanje shvaćaju vrlo ozbiljno. To me fascinira i sjajno mi je kada vidim koliko ste mladi, a posjedujete ozbiljan pristup”, rekao je te dodao “ovo je sjajna prilika za sve mlade da steknu prvo iskustvo rada u timu, rada na projektu i da se pritom grade u prvim koracima nakon fakulteta. Pozitiva, energičnost, entuzijazam, sve iznad očekivanja! Mene su iskreno oduševili!” 

LUMEN - završnica

LUMEN Engineering

U sklopu natjecanja LUMEN Engineering timovi studenata natjecali su se u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike. Ovogodišnji pobjednici tog natjecanja su: 1. mjesto osvojio je tim Voltmates, 2. mjesto tim OKDGKUŠ te 3. mjesto tim ElektroZoomeri, dok je nagrada za najbolju prezentaciju pripala timu Mali roboti.

LUMEN -  završnica

Antonija Turković i Marko Srpak iz pobjedničkog tima Voltmates pojasnili su nam što je bio njihov zadatak te jesu li očekivali pobjedu. 

“Case je bio napraviti uređaj koji bi raspoznavao prave kovanice eura od lažnih. Inspiracija su nam bila već poznata rješenja koja su u svakom aparatu za kavu i zapravo smo na to nadogradili i pokušali nadodati podsustave koji bi još mjerili neke druge karakteristike kovanica. Mislimo da smo svi bili jednako dobri, čak su neki imali i slične načine provjere karakteristika kovanica kao i mi, no možda je presudilo to što smo mi jedini napravili kućište i baš finalizirali projekt”, rekli su. 

“Mislim da je ovo natjecanje odlična prilika za sve studente jer dobiju određeni budžet unutar kojeg moraju izraditi uređaj, proizvod na određenu temu kao i dosta prostora za razmišljanje, razvijanje kreativnosti, a smatram da to većini studenata faks ne omogućava”, dodala je Antonija. 

Nagrada za najbolju prezentaciju i osvojeno četvrto mjesto pripalo je timu Mali Roboti, a njihov član Vedran Odiljan podijelio je njihove dojmove s nama. 

“Odmah je važno napomenuti kako je nama ovo druga godina natjecanja, tako da nije bilo nikakve nervoze i proces je tekao uglavnom glatko, ipak smo prošle godine probili led. Počeli smo raditi prije dva mjeseca, no, projekt je stagnirao zbog studentskih obveza sve trojice, ali zadnjih smo tjedan dana projekt pogurali te smo došli do konačnih rezultata; četvrtog mjesta i nagrade za najbolju prezentaciju. Prošle smo godine također osvojili četvrto mjesto što bi moglo značiti da nam je ono suđeno, no ipak ćemo se prijaviti i sljedeće godine i već imamo velike planove za to.” 

Za kraj, ni partner natjecanja Joško Rokov iz poduzeća Altpro nije krio zadovoljstvo konačnim rezultatom projekta i entuzijazmom mlade ekipe koja se natjecala. 

“Bilo je nekoliko zanimljivih prezentacija, čak nekoliko i smiješnih situacija, nekih možda i nedovršenih projekata, ali iskazao se entuzijazam mlade ekipe. Svi su ozbiljno prionuli poslu i došli s velikom željom da prezentiraju svoj rad u zadnjih nekoliko mjeseci”, rekao je te je pohvalio koncept natjecanja. 

“Jako dobra suradnja nas iz privrede i mladih studenata. Ovo je super prilika za nas da ih malo bolje upoznamo, kao i prilika za njih da steknu iskustvo i odrade jedan praktični rad koji se može i prezentirati i široj publici. Organizacija je na izrazito visokom nivou.” 

LUMEN - završnica

Saznaj više!

Za više informacija o svakom od LUMEN natjecanja ili više samoj Udruzi, posjeti našu web stranicu. Također, prati nas i na društvenim mrežama - Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje ti eSTUDENT sprema u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri