eStudent Logo
Održan drugi STEM razgovor - suvremene metode u tehnologiji

Održan drugi STEM razgovor - suvremene metode u tehnologiji

Autor: Magdalena Guzić, 09. 06. 2022.

U srijedu 25. svibnja u 18:00 online putem održan je 2. STEM razgovor u organizaciji eSTUDENTovog tima Popularizacija znanosti, kao dio projekta Network of STEM. Razgovor se održao u obliku panel rasprave na temu “Suvremene metode u tehnologiji”. Gosti su bili Mijo Vedrina – digitalni arhitekt u grupi In2 te Alberto Teković - inženjer za optimizaciju radijske mreže u tvrtki A1 Hrvatska. In2 je najveća hrvatska informatička tvrtka koja dizajnira i razvija informacijske sustave dok je A1 prvi privatni mobilni operater u Hrvatskoj te pruža razne telekomunikacijske usluge. 

Opisali su što za njih znači “suvremeno” kad se govori o tehnologijama. Mijo Vedrina naglasio je da su nam danas dostupni razni načini primjene tehnologija čije koncepte trebamo mijenjati jer je to nužno s tehnološke strane. Istaknuo je i važnost digitalne transformacije koju tvrtke trebaju prepoznati. Alberto Teković govorio je o važnosti 5G mreže koja omogućava kvalitetu usluge, oblikovanje prema vlastitim potrebama, ali i prepoznavanje potreba korisnika

S obzirom na sve veću popularnost pitanja zamjene ljudskih resursa suvremenim tehnologijama, naglasili su da se tehnologije trebaju gledati kao pomoć ljudima, a ne zamjena pa je važno prepoznati balans gdje tehnologija može pomoći, istraživati granice i naučiti kako je pravilno upotrijebiti. Tu su istaknuli važnost edukacije zaposlenika, ulaganje u zaposlenike te njihovu različitost koju treba prepoznati i prilagoditi pristup. Spomenuli su i primjere ulaganja njihovih tvrtki u zaposlenike te raznim pogodnostima koje se mogu naći na službenim web stranicama.

Iskoristi priliku

Što se tiče studentskih prilika, i jedna i druga tvrtka kontinuirano zapošljavaju i pružaju prakse studentima. Kod studenata gledaju slična iskustva i snalažljivost, a najčešće traže studente na završnim godinama studija. IN2 često organizira studentske prakse, trenutno su u tijeku razni oglasi ali i prilika za slanjem otvorene molbe. Više pogledajte na njihovoj podstranici “Karijere” https://karijere.in2.eu/

A1 trenutno ima prijave za plaćeni pripravnički program, a možete se prijaviti ovdje https://jobs.a1.com/hr/a1-start/. Dobra vijest za studente je da i jedni i drugi imaju manjak radne snage u svim sektorima, pogotovo kad je riječ o developerima.

Saznaj više!

Informiraj se i o drugim projektima udruge, posjeti naš web, zaprati nas na Facebooku, Instagramu i Linkedinu te se prijavi na  newsletter i ne propusti novosti koje ti donosimo.

Ostale objave

30. 11. 2022.

Što ti je činiti kako bi pronašao/la studentski posao u struci?

Studentski posao u struci odlično je rješenje za sve studente kojima fakultet ne nudi studentsku praksu.

30. 11. 2022.

Otvorene prijave za CSR in spotlight: “Spot greener, spot better“

Zainteresirani studenti dijelom projekta mogu postati prijavom do 9. prosinca

27. 11. 2022.

PLIVA: Lokalni posao s globalnom karijerom

Zaposlenici PLIVE i Teva grupe ugostili su studente kako bih ih upoznali s IT dijelom ovog farmaceutskog poduzeća

23. 11. 2022.

Psihoterapija s Instagrama: širenje svijesti ili veličanje mentalnih oboljenja?

Društvene mreže postaju glavni izvor informiranja, bilo o znanosti, politici ili popularnoj kulturi, ali gdje podvući crtu?

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri