eStudent Logo
ODLUKA SUDA: IMAMO POBJEDNIKA MOOT COURT CROATIA!

ODLUKA SUDA: IMAMO POBJEDNIKA MOOT COURT CROATIA!

Autor: Marta Dujmović, 24. 05. 2021.

Subota, 22. svibnja 2021., donijela nam je napeto finale natjecanja Moot Court Croatia. Kao i prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, ovo natjecanje u obliku simuliranog suđenja za studente prava u Hrvatskoj održalo se na Zoom platformi. No, to nije spriječilo riječki tim udruge eSTUDENT da i devetu godinu odluče prijavljenima pružiti nezaboravno iskustvo i potrebnu praksu! 

TIJEK NATJECANJA

Na natjecanje su se mogli prijaviti svi studenti prava treće i viših godina u Hrvatskoj od 25. veljače do 10. ožujka 2021. godine, a natjecanje je službeno otvoreno 4. ožujka. Natjecanje se sastojalo od pisanog i usmenog dijela koji se bavi hipotetskim slučajem. Nakon predaje pisanih podnesaka za strane tuženika i tužitelja, u sklopu usmenog dijela natjecanja ekipe su morale iznositi svoje argumente pred Sudačkim vijećem također zastupajući obje strane.

Ovogodišnji hipotetski slučaj je baziran na problematici prava na vlasništvo stambene jedinice koja je u vlasništvu strica, iako je u nju uložio i njegov nećak, a autor slučaja je predstojnik Katedre za građansko postupovno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Eduard Kunštek

Osim samih pisanja podnesaka i sudjelovanja na usmenim ročištima, u sklopu MCC-a natjecateljima je omogućeno da prisustvuju dvjema radionicama na kojima su od predavača mogli saznati brojne korisne informacije za rješavanje slučaja, ali i za buduću struku. 

VELIKO FINALE

Otvorenje završnice i ždrijeb odvilo se 14. svibnja te su izabrani tužitelji i tuženici za preliminarna ročišta održana 15. svibnja. Polufinalisti su koji su sudjelovali na naprednim ročištima 22. svibnja su tim 051 (Pravni fakultet Rijeka) čiji su članovi Ella Toskić, Sven Sušanj, Marija Tonković, Toni Pelić, tim 200 (Pravni fakultet Zagreb) kojeg čine Tomislav Korda, Leda Lulić, Vito Jankov, tim 021 (Pravni fakultet Split) s Katarinom Šarić, Marinom Plazibat, Robertom Olujićem i Ivanom Šimac, te tim 101 (Pravni fakultet Osijek) čije su članice Tena Konjević, Dubravka Jonjić i Vlatka Šokec.  

U polufinalnom ročištu 1 snage su odmjerili tim 200 i tim 051, a u ročištu 2 tim 021 protiv tima 101. Odlukom sudaca, u finalno ročište kvalificirani su tim 101 i tim 051 gdje je na koncu pobjedu odnio tim 051 Pravnog fakulteta u Rijeci. Nagrada za najboljeg govornika ponosno je dodijeljena Vlatki Šokec, a najbolji pisani podnesak otišao je u ruke timu iz Splita.

Partneri natjecanja Hrvatska udruga za mirenje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, IUS-INFO, Inter-University Centre Dubrovnik te Wolf Theiss Rechtsanwälte GmbH & Co KG-Podružnica Zagreb pobrinuli su se za nagrade dodijeljene pobjednicima. Pobjednička ekipa dobila je jednogodišnji paket IUS-INFO Classic, oslobađanje od kotizacije za sudjelovanje na programu po izboru u Inter-University Centre Dubrovnik i praksu u najboljim odvjetničkim uredima koji su partneri ovog natjecanja. Najbolja govornica osvojila je jednogodišnji paket IUS-INFO Professional i Pravni leksikon. Splitski tim je kao nagradu za najbolji pisani podnesak dobio obuku za medijatore u Hrvatskoj udruzi za medijaciju.

Više informacija o natjecanju možeš pronaći  ovdje ili na Facebook stranici natjecanja, a o djelovanju udruge eSTUDENT te koje nove događaje ona kroji, možeš saznati na Facebooku, Instagramu, LinkedInu ili se pretplati na naš newsletter.

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri