eStudent Logo
Nema straha i boli, dok nas zajedništvo vodi!

Nema straha i boli, dok nas zajedništvo vodi!

Autor: Marijana Vujnović, 07. 04. 2020.

Tko se boji? Ja ne!

Brojni su strahovi u doba korone, od osjećaja straha za zdravlje do egzistencije. Netko mudar je davno prije rekao kako od straha nema koristi, stoga, vođeni tom tvrdnjom, vrijeme je da pokušamo učiniti sve kako bi se oslobodili od negativnih i neugodnih osjećaja poput straha ili strepnje. Kada svojom snagom i ustrajnošću prebrodimo te negativne aspekte dobit ćemo formulu uspjeha na svim poljima života. A to su ustrajnost, hrabrost i drskost. A kasnije ćemo shvatiti da je samo bilo potrebno suočiti se s onim što od nas stvarnost zahtijeva. 

Slijedimo upute i vjerujmo onima koji brinu o nama

Ono što mi možemo učiniti je vrlo jednostavno - #ostani doma. Okolnosti su promjenjive, a promjenjivo je jedino konstantno i toga smo postali svjesni otkako se cijeli svijet zarazio koronavirusom. Vrijeme je da svojom nesebičnošću i ostajanjem doma svi zajedno ujedinimo snage i porazimo ovaj virus! 

Kako ja kao pojedinac mogu još pridonijeti zajednici? Uklanjanjem nekorisnog i neracionalnog ponašanja!

Uočavanje opasnosti dovodi nas do pojačane zabrinutosti i tada počinjemo razmišljati o mogućim korisnim ponašanjima koji bi smanjili tu određenu opasnost, kako bi se zaštitili. No koronavirus je nešto novo i nepoznato, neistraženo područje. Vrlo je bitno ne davati lažne neprovjerene informacije koje u ovoj situaciji mogu imati velike i teške posljedice - pretjerani strah i panika. Mogli bi za početak u moru bombastičnih naslova koji nose sa sobom eksplozivne negativne emocije izabrati one koji su pozitivni, odnosno pojačati usmjerenost na smanjenje utjecaja negativnih vijesti na nas. Neupitna je visina zabrinutosti kod sviju nas jer se nalazimo u nepredviđenoj situaciji no isto tako vrlo dobro znamo kako nas preokupiranost negativnim mislima može ometati u obavljanju svakodnevnih poslova. Znači, osim društvene distance i samoizolacije vrlo je bitno ne širiti paniku a to ćemo postići samo ako budemo znali vladati svojim mislima i ukrotiti svoje panično ponašanje. 

  • Oslanjati se na činjenice, ne pretpostavke
  • Nema veze ako su se svakodnevne aktivnosti otkazale, možemo ih lako nadomjestiti drugima za koje prije nismo imali vremena
  • Izbjegavati razgovor s onima koji su u panici jer panika je zarazna
  • Nastojte ovladati svojim strahom i pomognite onima koji to ne mogu sami

Pomoć može doći i u drugom obliku

Na stranici Vlade Republike Hrvatske možemo pronaći donacijski program kojeg je osnovala Vlada i u koji se mogu priključiti svi zainteresirani. Sastoji se od donacije financijskih sredstava, donacije medicinske ili druge zdravstvene opreme te donacije hrane i drugih kućnih potrepština za Hrvatski Crveni križ. Sve potrebite informacije kao i broj računa na koji se mogu vršiti uplate nalaze se na navedenoj stranici. Isto tako, pružena nam je mogućnost volontiranja u kriznoj situaciji koju su izradili u Hrvatskom centru za razvoj volonterstva. Napominju kako na Facebooku postoje neformalne grupe koje okupljaju ljude koji žele pomoći drugima, ali da teže dolaze do onih kojima je ta pomoć potrebna. Stoga je bitno da spremnost na volontiranje prvo iskažete lokalnim stožerima civilne zaštite ili nekoj od organizacija koje su uključene u pomoć i podršku u vašoj zajednici (društva Crvenog križa, volonterski centri i sl.). No ako ne želite pružiti takvu vrstu pomoći jer se, primjerice, bojite izlaska van zbog zaraze, možete i dalje pomoći, ali na malo jednostavniji način. Ako poznajete starije ljude koji nemaju nikoga tko bi im donosio svakodnevno hranu, ili ako imate susjede koji se teže kreću ili su kronični bolesnici, javite im se, ponudite svoju mladost i pružite im ruku. 

I eSTUDENT pomaže!

“Nepotrebno je nekome potrebno” projekt je naše udruge koji iz godine u godinu uljepšava nekome život. Svake godine prikupljamo različite stvari, a ove godine na tapeti su naši najmlađi - školarci. Odnosno donacija školskog pribora. Naši članovi volonteri štandirali su na raznim fakultetima i nesebično davali svoje slobodno vrijeme kako bi prikupili dovoljno školskog pribora. Zadnji dan štandiranja bio je 13. ožujak a mi ovim putem želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali, iskoristili priliku, učinili dobro djelo za drugoga i opremili jednog malog školarca! Hvala Vam!

Nadamo se da uživate i koristite ovo vrijeme na najbolji mogući način. Ako nemate ideja ili ako ćete ih ubrzo potrošiti, ne brinite. Posjetite našu Facebook stranicu i pronađite zanimljive blogove o tome kako vježbanje utječe na mentalno zdravlje, što raditi unutar svoja 4 zida ili recimo kako održati zdravo tijelo i zdrav duh za vrijeme koronavirusa. Također, prati našu web stranicu, Instagram i pretplati se na naš newsletter i budi u korak s novostima. 

Ostale objave

29. 05. 2020.

Završilo prvo Presentation skills natjecanje

Pogledajmo kako je prošlo prvo natjecanje, tko je sudjelovao i tko je pobijedio te što nas očekuje dalje.

27. 05. 2020.

Zasvijetli za sebe: Priprema za povratak u normalan život

Održana je online vježbaonica Zasvijetli za druge

25. 05. 2020.

˝Ovogodišnji Mozak voli zdravo pamtimo po inovacijama i timskom radu˝

Iskustva pri organizaciji projekta s nama su podijelile voditeljice tima popularizacije znanosti!

25. 05. 2020.

Završio 2. Accounting Battle: Tko je najveća riba?

eSTUDENTov RiF s partnerskim poduzećem Mazars Cinotti proglasio pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u malo drugačijem obliku.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri