eStudent Logo
Ne znaš što iduće čitati? Donosimo pet knjiga koje će utjecati na tvoj život

Ne znaš što iduće čitati? Donosimo pet knjiga koje će utjecati na tvoj život

Autor: Lara Kovačević, 11. 01. 2023.

Zahvaljujući čitanju čovjek može proživjeti stotine života te promijeniti vlastitu percepciju svijeta, ali i vlastitog postojanja. Čitanje pomaže u poboljšanju koncentracije, mozak „vježba“, širimo vokabular, razvijamo empatiju, a navodno i živimo duže. Donosimo pet knjiga koje su ostavile veliki utjecaj na nečiji život. 

Harry Potter i kamen mudraca

J. K. Rowling serijalom o Harryju Potteru obilježila je generacije, a svoj utjecaj ima i danas. Priča o dječaku koji je preživio ostavlja cjeloživotni utjecaj te prema istraživanju koje je proveo Journal of Applied Psychology osobe koje su se povezale s ovom pričom otvorenijeg su uma i tolerantnije su.

Harry Potter jedanaestogodišnji je dječak koji živi sa tetom, tetkom i bratićem kojima nije nimalo drag. Jednog dana dolazi mu misteriozno pismo koje predstavlja početak njegovog putovanja u misteriozni svijet vještičarenja i čarobnjaštva gdje on otkriva da nije običan dječak, već onaj koji je kao beba spasio svijet.

Kradljivica knjiga

Markus Zusak na unikatan način opisuje strahote Drugog svjetskog rata koju pripovijeda sama Smrt. Djevojčica Liesel odlazi k udomiteljima 1939. godine gdje nauči čitati te spozna moć pisane riječi. Ona postaje “kradljivica knjiga” uzimajući ih s lomača, čitajući ih i spašavajući.

Povijesni roman o djevojčici i Smrti čitatelju daje novi pogled na život tijekom rata, ali i na život općenito. Je li nam Smrt neprijatelj od kojeg bježimo ili suputnik na našem putovanju?

Djevojke iz Riyada

Roman koji je u vrijeme objavljivanja na Zapadu bio zabranjen u Saudijskoj Arabiji, no ondje je ilegalna potražnja za njime bila ogromna. Rajaa Alsanea napisala ga je za vrijeme studija u SAD-u te joj je zabranjen povratak u Saudijsku Arabiju upravo zbog ovog romana.

Radnja prati četiri prijateljice o čijim privatnim životima piše jedna od njih te to objavljuje na svome blogu. Autorica piše o problematici dogovorenih brakova, homoseksualnosti, ljubavi između bogatijih i siromašnijih te pritisku obitelji oko karijere, obrazovanja i braka. Ova knjiga čitatelju približava saudijsku kulturu i tradiciju, istovremeno ju voli i osuđuje.

Molim te, pazi na mamu

Korejska autorica Kyung-sook Shin ovim djelom pogađa u srce. Koliko voliš svoje roditelje? Kako im pokazuješ ljubav? Jesi li svjestan/na da su tvoji roditelji imali život prije tebe? Postoji li nešto što želiš reći roditelju, ali nikad mu zapravo ne kažeš? Upravo se ovim pitanjima autorica bavi dok spretno balansira kajanje i obiteljske odnose sa korejskom kulturom.

Nakon nestanka So-nyo na željezničkom kolodvoru njezina djeca čine sve kako bi ju pronašla. No hoće li uspjeti? Hoće li pronaći majku koju su izbjegavali i koju su smatrali smetnjom? Ovo djelo navodi na razmišljanje o vlastitim obiteljskim odnosima dok istovremeno lomi srce.

Mali princ

Čita ga se u osnovnoj školi kao lektirno djelo, ali kažu da ga se treba pročitati više puta u životu i da ćemo ga svaki puta shvatiti drugačije. Mali princ objavljen je nakon smrti autora Antoana de Saint-Exuperyja te ga neki nazivaju bajkom za djecu dok drugi filozofskim romanom. Djelo navodi čitatelja na razmišljanje o vlastitom djetinjstvu, svijetu u kojem živimo te o vlastitom načinu života. 

Bezvremenski roman pun je životnih lekcija kojih se svaka osoba treba prisjetiti, naša percepcija svijeta može promijeniti naš život, ali i utjecati na tuđi sve dok marimo jedni za druge.

Saznaj više!

Ukoliko te zanimaju novosti iz studentskih krugova i autorski blogovi, potraži ih na našoj web stranici. Možeš nas potražiti i na našim društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu i LinkedInu. Ukoliko te zanimaju aktivnosti Udruge, možeš se pretplatiti na naš newsletter.

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri