eStudent Logo
Nauči vrijedne životne lekcije iz 5 i više povijesno točnih filmova

Nauči vrijedne životne lekcije iz 5 i više povijesno točnih filmova

Autor: Marija Jurić, 31. 03. 2020.

Ožujak je bio mjesec zapamćen po početku karantene, potresima diljem Hrvatske i danima koji se čine dulji od 24 sata. Zato svoje sate poklanjamo raznim aktivnostima. Od društvenih igara, filmova i serija do vježbanja, kuhanja i raznih drugih hobija. Čak su i zadaće dragih profesora postale dobrodošle jer predstavljaju zrno normalnog studentskog života na kojeg smo navikli. Pa ipak, naše intelektualne duše nam ne daju mira. Zato donosimo 5 filmskih naslova kojima ćete spojiti ugodno s korisnim; utrošiti vrijeme kvalitetno, pogledati film vrijedan Oscara i usput nešto i naučiti. 

The Big Short - Oklada stoljeća

Ne moraš biti student ekonomije da bi te zanimala anatomija kraha tržišta nekretnina 2007. godine. Ekonomska kriza koja je uslijedila obilježila je živote milijardi ljudi, pa se poznavanje tog događaja može smatrati i općom kulturom. Da se takvo nešto ne ponovi, bilo bi dobro pogledati The Big Short, film koji je snimljen po tom događaju. Ova drama je prilika za saznati detalje koji su prethodili krizi, upoznati stručnjake koji su prepoznali simptome i naučiti vrijednu lekciju iz ovog dvosatnog filma. 

Whiplash - Ritam ludila

Da bi ostvarili velike snove potrebno je posvetiti im se. Toga je svjestan i glavni lik filma Whiplash. Ova oskarovski nagrađivana drama opisuje karijerni put jednog posvećenog glazbenika koji se susreće s raznim poteškoćama; od strogog mentora i odricanja, do sati posvećenih usavršavanju svojih vještina. Osim što će se glazbenici prepoznati u sudbini protagonista, filmoljupci će uživati u nešto manje od dva sata dobre glazbe i biti inspirirani za velike korake u životu. 

Saving private Ryan - Spašavanje vojnika Ryana

Mnogi kažu da je Spašavanje vojnika Ryana najrealističniji film o ratu. Radi se o američkom epskom ratnom filmu, radnjom smještenom tijekom invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Režirao ga je Steven Spielberg, a u glavnoj ulozi je Tom Hanks koji je utjelovio i Forresta Gumpa. Film je najviše poznat po izrazito grafičkom i realističnom prikazu rata, a to dovoljno govori o kvaliteti i uloženom radu i trudu u ovu povijesnu dramu.

Imitation Game - Igra oponašanja 

Film snimljen prema istinitoj priči Alana Turinga, genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Mnogima je priča o ovom genijalcu nepoznata, pa se ovaj film bavi upravo time; upoznavanjem javnosti s njegovim intrigantnim privatnim životom i njegovim radom kojim je unaprijedio računalstvo

The Apollo 13 

Houston, we have a problem” ili “Houston, imamo problem”, jedan je najpoznatijih citata u povijesti svijeta filma. Citat je dio Apollo 13, američkog filma iz 1995. godine koji je jedan od najrealističnijih svemirskih filmova. Možda upravo zato što se temelji na stvarnom događaju; ekspediciji svemirskog broda Apollo 13 na Mjesec, te o borbi astronauta da prežive povratak. 

Osim navedenih remekdjela, postoji niz drugih koji vas mogu naučiti vrijednim profesionalnim i životnim lekcijama, poput: 12 godina ropstva, Marsovac, Vuk s Wallstreeta... Iskoristite pametno slobodno vrijeme koje imate, pratite savjete stručnjaka, a do kraja ove pandemije možete čitati i druge eSTUDENT blogove na našem webu, pretplatiti se na newsletter i pratiti Facebook i Instagram stranicu. Live long and prosper!

Ostale objave

29. 05. 2020.

Završilo prvo Presentation skills natjecanje

Pogledajmo kako je prošlo prvo natjecanje, tko je sudjelovao i tko je pobijedio te što nas očekuje dalje.

27. 05. 2020.

Zasvijetli za sebe: Priprema za povratak u normalan život

Održana je online vježbaonica Zasvijetli za druge

25. 05. 2020.

˝Ovogodišnji Mozak voli zdravo pamtimo po inovacijama i timskom radu˝

Iskustva pri organizaciji projekta s nama su podijelile voditeljice tima popularizacije znanosti!

25. 05. 2020.

Završio 2. Accounting Battle: Tko je najveća riba?

eSTUDENTov RiF s partnerskim poduzećem Mazars Cinotti proglasio pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u malo drugačijem obliku.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri