eStudent Logo
Motivacija za početak nove akademske godine

Motivacija za početak nove akademske godine

Autor: Paula Anić, 17. 09. 2021.

Početak akademske godine stresan je i kada nad glavom studenata ne visi pitanje hoće li nastaviti studirati online ili uživo. Posljednje dvije godine za mnoge su studente bile jako stresne. Ne samo da nisu vidjeli kolege i prijatelje nego se iz temelja promijenio i način njihovog studiranja. Upravo zato brojni studenti ovih dana traže dodatnu motivaciju za povratak u školske klupe.

Za sve studente koji trenutno traže motivaciju za nadolazeću akademsku godinu, izdvojili smo nekoliko savjeta kako pozitivnije krenuti i najbolje iskoristiti mjesece ispred njih.

Organiziraj se kako bi ti učenje prošlo što bezbolnije

Nemoj odgađati učenje za zadnji tren nego na vrijeme počni sa svih studentskim obavezama. Na početku godine dobro slušaj profesore kad govore što očekuju i onda tome prilagodi svoju rutinu tome. Primjerice, ako su ti kolegiji na fakultetu organizirani tako da se veći naglasak stavljaju na rješavanju zadataka, a manje na čitanje literature, počni sa sitnim zadacima što prije.

Puno je lakše reći nego napraviti, ali samo počinjanje na vrijeme jednostavan je trik koji će ti spasiti puno živaca i sati provedenih u knjižnici pred ispitne rokove. Hrpa literature puno lakše će se riješiti ako ju kreneš čitati postepeno na početku godine nego ako sve pokušaš pročitati u par dana.

Osim počinjanja na vrijeme, jako je bitno i razviti dobre radne navike. Jako puno ljudi izjednačava motivaciju s disciplinom, no naš mozak dobro zna prepoznati razliku. Dok motivacija većinom traje kratkotrajno i ponestane čim nestane izravnih nagrada, disciplina je puno dugotrajnija. Neće ti se uvijek dati raditi, ali ako razviješ disciplinu puno će ti lakše biti prionuti na posao nego ako samo čekaš da te „pukne inspiracija“.

Ako ti razvijanje radnih navika nije jača strana, potraži neke od mobilnih aplikacija koje su osmišljene da studentima upravo za to. Kao samo neke izdvojili smo Habit tracker i Forest. Prva će ti pomoć pratiti koliko ti treba da razviješ navike te da ih održiš, a druga da manje vremena provodiš na mobitelu stvarajući svoju virtualnu šumu.

Pronađi način za ispuniti si slobodno vrijeme

Poanta studiranja nije samo polaganje ispita i skupljanje petica tako da si ponekad daj i oduška. Vrijeme studiranja za većinu je razdoblje kada najviše izlaze i druže se s prijateljima. Početkom akademske godine kreću i najluđi studentski partiji, a nema bolje od studentske srijede za proslavu dobro napisanog ispita ili seminarskog rada.

Ako si tek doselio/doselila u grad u kojem počinješ studirati, pozovi prijatelje da istražite grad i upoznate ga. Ovisno o tome što više volite, možete posjetiti lokalne muzeje ili popeti se na obližnje planine i tako ispuniti svoje vrijeme.

Osim toga, ovo je za mnoge i prvi put da počinju raditi kratke studentske poslove. Ovo je idealno vrijeme da isprobaš različite branše, primjerice izoštriš vještine konobarenja i zaradiš si dodatni džeparac.

I za kraj, pridruži se nekoj studentskoj udruzi. Istraži postoje li studentske udruge na tvom fakultetu ili na Sveučilištu koje se bave onime što studiraš. Baci oko na naš sljedeći blog da saznaš neke od razloga zašto je pridruživanje studentskim udrugama jedan od najboljih stvari koje možeš napraviti za sebe tijekom studiranja.

Ako želiš saznati više informacija o samoj udruzi ili projektima kojima se bavimo, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter

 

Ostale objave

09. 10. 2021.

Drago mi je eSTUDENT panel održan u sva tri grada

Varaždin, Rijeka i Zagreb u tri su dana ugostili eSTUDENTe koji su podijelili svoja iskustva Udruge sa zainteresiranim studentima...

07. 10. 2021.

Intro into STARTER - postani ekspert za životopise i proces zapošljavanja

Oduvijek te zanimalo kako najbolje sastavit životopis i napisati motivacijsko pismo? U STARTER timovima možeš naučiti to i još pun...

05. 10. 2021.

LUMENovci čekaju na tebe, pridruži se Project Management skupini

Oduvijek te zanimalo kako izgleda organizacija studentskog natjecanja od početka do kraja, pridruži se Project Management skupini ...

03. 10. 2021.

Upoznajte kreativce eSTUDENTa - Skupina Content Management

Kreativna si osoba koja voli društvene mreže, fotografiranje, izrađivanje vizuala ili pisanje, onda je ova skupina savršena za teb...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri