eStudent Logo
Moot Court Croatia: Prvo online suđenje u Hrvatskoj

Moot Court Croatia: Prvo online suđenje u Hrvatskoj

Autor: Marija Brusić, 18. 05. 2020.

U nedjelju, 17. svibnja 2020., održano je finale natjecanja Moot Court Croatia. MCC je natjecanje u obliku simuliranog suđenja namijenjeno studentima prava. Ovo je već osma godina održavanja natjecanja koje organizira udruga eSTUDENT, točnije tim eSTUDENT mreže, Rijeka. Ova godina je bila drugačija od ostalih jer su natjecatelji umjesto na Županijskom sudu u Rijeci, suparnike tužili na platformi Zoom.  

Završnica je započela 15. svibnja sa ždrijebom na kojem su izabrani tužitelji i tuženici za ročišta u polufinalu. Polufinalna ročišta odvila su se 16. svibnja. Ročišta u polufinalu bilo je četiri, a u njima su sudjelovali timovi 321, 395, 777 i 999. Suci na 1. i 2. ročištu u polufinalu bili su Josip Perić, kao predsjednik sudskog vijeća, Marija Beber i Katarina Oguić. Suci na 3. i 4. ročištu u polufinalu bili su Iva Babić, predsjednica sudskog vijeća, Filip Dmitrašinović i Miran Maćešić. Tim 395 i tim 777 proglašeni su finalistima. Na finalnom ročištu sudilo je četiri suca: Maja Matijević, Petar Petrić, Martina Prpić i Marijana Soldo

Tko je bio najbolji?

Prvo mjesto pripalo je timu 777 sa Sveučilišta u Splitu. Članovi pobjedničkog tima su Loren Korlaet, Tomislav Milutinović, Antea Radić te Mario Jukić koji je ujedno i najbolji govornik ovogodišnjeg MCC-a. Prvo mjesto dobilo je praksu u partnerskim odvjetničkim uredima i kotizacije za ljetnu pravnu školu u Inter-University Centre Dubrovnik. Najbolji govornik dobio je Pravni leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te stipendiju u IUC u Dubrovniku. Obuku za medijatore u Hrvatskoj udruzi za mirenje, kao nagradu za najbolji pisani podnesak, osvojili su članovi tima 999.

Član pobjedničkog tima 777, Loren Korlaet MCC vidi kao dobru priliku za stavljanje teorijskog znanja na test te smatra da “Ovo natjecanje ima svoje ime i vjerujemo da se jednog dana možemo pozvati na to da smo sudjelovali na jednom takvom natjecanju sa zapaženim rezultatom. To je prvi dodir nas kao mladih osoba koje nemaju iskustva u praksi s jednim slučajem koji pratite od početka do kraja i gdje vodite jedno istraživanje pravnih normi različitih mogućih interpretacija i pokušavate naći najbolje rješenje za stranu koju zastupate, a to je nešto što nas sve čeka sutra.”

Saznaj nešto više o eSTUDENTu!

Moot Court Croatia samo je jedno od mnogih natjecanja i projekata koje eSTUDENT organizira. Čitaj web, zaprati Instagram, Facebook i pretplati se na newsletter!

Ostale objave

07. 05. 2021.

Product Development - "Zero to Hero" radionica s Rimac Automobilima

Održana je "Zero to Hero" radionica od strane Rimac Automobila i LUMEN Developmenta.

04. 05. 2021.

Više od 60 studenata pronašlo svoj match: Prvi Career Match Day

Završio je prvi Career Match Day, događaj koji je namijenjen studentima te spaja speed date i intervju za posao.

03. 05. 2021.

Na izletu kod L'Oreala - IBRM

L’Oreal nas je virtualno ugostio u obliku izleta na buduće radno mjesto 29. travnja 2021. godine kako bi dali bolji uvid u njihovo...

02. 05. 2021.

Priručnik za preživljavanje u slučajnom svijetu - druga po redu radionica LUMEN Data science

Lovre Pešut iz Megatrend-a održao je radionicu na temu meta-analize za natjecatelje LUMEN Data science

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri