eStudent Logo
Magnetska polja Mliječne staze

Magnetska polja Mliječne staze

Autor: Paula Anić, 26. 01. 2021.

Gotovo svakog od nas u jednom je dijelu života zanimao svemir. Kako i ne bi kada je svemir još uvijek i za znanstvenike koji ga proučavaju velikim dijelom nepoznanica. U korist nam ne ide ni činjenica da se svemir konstantno širi i povećava tako da se čini kao da trčimo za novim informacijama i saznanjima. Iako za većinu nas priča o svemiru završava na satovima fizike u srednjoj školi, postoje znanstvenici koji su svoj život posvetili otkrivanju najstarijih i još ne objašnjenih tajni svemira.

Predavač na PMF-u i astrofizičar dr. sc. Vibor Jelić upravo je jedan od tih znanstvenika koji su život posvetili otkrivanju svemira. S timom znanstvenika došao je do revolucionarnog otkrića. Iako se od prije znalo da u svemiru postoje magnetska polja, do nedavno njihova uloga nije bila poznata. Njihovo istraživanje otkrilo je ulogu magnetskog polja u oblikovanju međuzvjezdane materije u Mliječnoj stazi. Kako bi došli do tog otkrića, trebali su se vratiti na sam početak svemira.

Kako bi studentima približio temu, profesor Jelić održao je predavanje u četvrtak 21. siječnja u 19h pod nazivom Magnetska polja mliječne staze. Osim toga profesor je objasnio i metode kojima se istražuju magnetska polja u našoj galaksiji te na koji način magnetska polja oblikuju međugalaktičku materiju. Predavanje je organizirao tim Popularizacija znanosti koji se u sklopu studentske udruge eSTUDENT bavi popularizacijom znanosti. 

Ako želiš saznati više informacija o samoj udruzi ili sličnim predavanjima, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

23. 02. 2021.

Nastavak uspješne suradnje eSTUDENTa i PLIVE

Nastavak uspješne suradnje najveće studentske udruge eSTUDENTa i PLIVE u ulozi premium partnera i partnera na mnogobrojnim natjec...

22. 02. 2021.

Počinju prijave za Presentation skills- natjecanje u kojem imaš priliku pokazati pravog sebe!

Prijavi se na natjecanje i istakni se prezentacijom!

15. 02. 2021.

Otvorene su prijave radova za izložbu jedinstvenog humanitarnog projekta Rikula

Rikula je projekt humanitarnog karaktera s čak tri vrste događaja. Kroz predavanja, radionice i izložbu sudionici će moći naučiti ...

14. 02. 2021.

Najromantičniji dan u godini: kako je prema legendi nastalo Valentinovo i kako se slavi u svijetu

Valentinovo je dan kada se slavi ljubav. Kako je nastalo i kako se obilježava diljem svijeta, donosi ti Udruga eSTUDENT!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri