eStudent Logo
LUMEN Engineering radionica: je li “Pikosvir” na kraju zasvirao?

LUMEN Engineering radionica: je li “Pikosvir” na kraju zasvirao?

Autor: Zita Treščec, 31. 05. 2023.

Održana je radionica natjecanja LUMEN Engineering koju je organizirala udruga  eSTUDENT u suradnji s dugogodišnjim prijateljima projekta Ivicom Marjanovićem i Davorom Cihlarom. 

Tema radionice bila je izrada “Pikosvira” - minijaturnog analognog elektroničkog glazbenog instrumenta s klavijaturom koja se svira kontaktnom olovkom, odnosno stilusom. 

Radionica je održana 25. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a čitavu radionicu također su i vodili autori, uz pomoć članova tima LUMEN Engineering. 

Tijek radionice

Na samom početku, Voditelj Davor je polaznicima radionice kroz kratku prezentaciju objasnio što je točno “Pikosvir”, odnosno koji je njihov zadatak. Detaljno je raščlanio što točno polaznici trebaju raditi u svakoj od šest faza izrade ovog analognog glazbenog instrumenta. 

Nakon prezentacije, polaznicima su podijeljene komponente za sastavljanje “Pikosvira”, kao i papir s detaljnim uputama. Tijekom čitave radionice, autori su bili na raspolaganju za pomoć polaznicima prilikom izrade njihovih “Pikosvira”. 

Radionici je prisustvovalo desetak polaznika, a izradi “Pikosvira” priključili su se i članovi tima LUMEN Engineering. Oni najuporniji uspjeli su i zasvirati na samome kraju, a svatko od polaznika radionice mogao je zadržati primjerak koji su izradili ili pak nedovršene komponente kako bi ga dovršili kod kuće. 

LUMEN Engineering radionica: "Pikosvir"
LUMEN Engineering radionica: "Pikosvir"

Dojmovi tijekom radionice

Jana Rušić, bivša studentica prava našla se na ovoj radionici sasvim slučajno, doslovce zbog nesporazuma, no nije požalila!

“Saznala sam za radionicu preko prijatelja i prvo sam mislila da ćemo svirati pa sam se zainteresirala, no ovo je ispalo još bolje! Jako je zanimljivo, opuštena je atmosfera i puno toga novog se nauči”, rekla je Jana kroz smijeh, dok su druga dva člana njenog tima dobacila kako je ova izrada ujedno i ispitivanje strpljenja. 

Autor ovog instrumenta i dugogodišnji prijatelj projekta Davor Cihlar, rekao je da je “Pikosvir” bio daleko jednostavnija ideja nego što je na kraju ispao. 

“Ove smo godine, zbog nedostatka vremena, željeli nešto jednostavnije i moj kolega Ivan je došao na tu ideju, no stvar se dosta zakomplicirala”, govori Davor te dodaje da su tek na sam dan održavanja radionice postigli da instrument radi te ga prilagodili radionici.  

“Kako bilo, zadovoljan sam time kako se oni snalaze sa zadatkom!”, rekao je te istaknuo da je zadovoljan i odazivom polaznika iako je to, kako kaže,  dvosjekli mač. 

“Ja bih volio, s obzirom na to koliko je truda uloženo, kada bismo ovakve radionice mogli održavati i za puno više studenata nego što ih je danas ovdje, no u tom slučaju se ne bismo mogli posvetiti svakome pa je ovo ipak najbolji oblik koji trenutno možemo izvesti.” 

LUMEN Engineering radionica: "Pikosvir"

Saznaj više!

Više informacija o ovom, ali i drugim LUMEN natjecanjima, Udruzi i ostalim projektima pronađi na našoj  web stranici  ili pak na našim društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se i na naš newsletter ako želiš primati obavijesti o svim događanjima koje sprema eSTUDENT!

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri