eStudent Logo
LUMEN Development održao 2. radionicu: Osnove UX/UI dizajna

LUMEN Development održao 2. radionicu: Osnove UX/UI dizajna

Autor: Viktorija Franjčić, 31. 03. 2021.

Radionica pod nazivom “Osnove UX/UI dizajna” održana je online 29. ožujka  u sklopu LUMEN Development natjecanja. Iva Mesić iz Cinnamon agencije potrudila se približiti tu temu te dati podršku mladim inovatorima da se okušaju u dizajniranju vlastitih aplikacija i proizvoda. 

Cinnamon Design Team započeo je prije 7 godina te se proširio na 18+ dizajnera. Osim Zagreba imaju ured i u Beogradu te komuniciraju s klijentima iz cijelog svijeta. Također, podijeljeni su u dva dijela, Agency (za kratkoročne) i Long-term (dugoročne) projekte.

Real life UX

Na ovoj radionici detaljno su se prošli svi koraci za uspješno kreiranje proizvoda i osvješćivanje važnosti dizajna. Veže se uz korisničko iskustvo u stvarnom životu, Iva daje zanimljivu usporedbu s vratima koja mogu biti otvorena ili zatvorena, ali bi ipak trebala dati hint kako da ih koristimo.

Razlika između UX-a i UI-a

Kao primjer poslužit će santa leda, sve ono što je nevidljivo, ispod površine je UX, to je proces dizajniranja. UI je ono vidljivo na površini poput boje, dizajna… Zadatak je upoznati korisnike, a ne dizajnirati prema vlastitim željama i pretpostavkama! Nakon upoznavanja slijedi sinteza svih rezultata, brainstorming kao najkreativnija faza, prototip koji što vjernije mora predočiti taj budući proizvod te testiranje s korisnicima ciljane skupine. U nastavku slijedi opis svih 5 faza procesa dizajniranja.

1) Research & Discovery

U ovoj fazi može vam od velike koristi biti strast prema kriminalističkim i psihološkim serijama jer postajete detektivi koji istražuju i promatraju okolinu. Promatra se naša ciljana skupina, sastavlja upitnik, bitno je naglasiti korisnicima da se ne ispituju oni i njihove navike nego da pomažu razviti strategiju za razvijanje proizvoda. Dobro je ubaciti eliminacijsko pitanje gdje se može utvrditi je li uistinu ta osoba dio ciljana grupe. Ispitivanje ne treba uključivati više od 5 korisnika, a na samom intervjuu bitna je empatija intervjuera koji uz razgovor prati i govor tijela ispitanika.

2) Design Strategy 

Affinity Mapping tehnika je nalik na sažetak korisnih informacija, pomaže pri kreiranju profila budućih korisnika gdje se izdvaja sve što su prijašnji korisnici htjeli ili što im se nije svidjelo, na koji se način mogu zadovoljiti njihove potrebe, te hipoteze kako im riješiti probleme.

3)  Layout Design

U ovoj fazi definira se ono što je uistinu potrebno za plasiranje, proizvod postaje konkretniji i nastaju prve skice na papiru. Cilj je osigurati jednostavno korištenje web stranicom. Predlaže se Balsamiq Cloud s gotovim elementima za skiciranje i raspored ekrana.

4) Execution

Rješenja postaju bliža konačnoj verziji. Za design patterns treba koristiti postojeće i već poznate ikone (poput edit, delete i slično). Prilikom razvoja mobilnih aplikacija praćenje smjernica za dizajn za Android (Material Design) i iOS (Human Interface Guidelines) može olakšati posao, a našu aplikaciju učiniti intuitivnom za korištenje.

5) Usability Testing

U posljednjoj, ali i ne manje važnoj fazi, slijedi testiranje svega što je napravljeno s korisnicima, najpoželjnije s onima s početka koji su sudjelovali u istraživanju. Bitno je provjeriti funkcionalnost proizvoda kao i izraditi prototip koji je dobar za komunikaciju s okruženjem kao povratna informacija. Postoji i usability testing, odnosno task scenariji gdje se korisniku daje zadatak kako će se snaći te sjedimo, zapisujemo i promatramo ponašanje korisnika.

Treba se obratiti pažnja na font (maksimalno korištenje dva), veličinu paragrafa, izbor boja (do 3) i slično. Kod boja vrijedi pravilo 60 - 30 - 10 (60% - neutralna, 30% - komplementarna, 10% - za naglašavanje) te svaka boja mora imati razlog zašto je izabrana. U ovom dijelu može poslužiti alat s interneta Contrast Checker gdje se možete poigrati i složiti svoju odgovarajuću paletu boja. Dizajn mora biti dostupan i razumljiv svima, i onima s poremećajem percepcije boja.

Saznaj više!

Ako ti se sviđaju ovakve radionice i natjecanja poput LUMEN Developmenta, prati sve što se objavljuje na njihovom webu i Facebooku. Možeš nas zapratiti na Instagramu i LinkedInu te se pretplatiti na newsletter kako bi ti redovno stizale sve obavijesti!

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri