eStudent Logo
Ljekovitost samoniklog bilja

Ljekovitost samoniklog bilja

Autor: Katarina Sekol, 16. 05. 2022.

 

U četvrtak, 12. svibnja u sklopu projekta Zeleni eMJESEC održana je radionica Biljni pripravci – Učenje o samoniklom bilju koju je vodila inženjerka hortikulture i članica Hrvatskog botaničkog društva Gabrijela Vrbetić.

Na radionici proučavali smo različite vrste biljaka

Polaznici ove radionice naučili su mnoštvo korisnih informacija o ljekovitosti samoniklog bilja koje raste na području Hrvatske. U prirodi nalazimo biljke koje nam mogu pomoći s određenim tegobama i bolovima, ali prije branja i pripremanja tih biljaka moramo naučiti kako ih razlikovati te koje dijelove i kada smijemo brati.

Konzumiranje pogrešnog ili nepravilno pripremljenog samoniklog bilja može uzrokovati različite fizičke simptome kao što su suha usta, bolovi u želucu i povraćanje stoga trebate biti oprezni.

U ovome blogu izdvojit ću nekoliko biljaka koje smo spominjali na radionici i upoznati vas s njihovim ljekovitim svojstvima.

1.      BAZGA

Bazga je biljka čiji se korijen bere u proljeće, a cvijet u lipnju. Cvjetove bazge koje želimo iskoristiti za čaj stavljamo na papir i potom sušimo na propuhu ili na toplom mjestu. Ako cvjetovi posmeđe tijekom sušenja, treba ih baciti.

Topli čaj od bazge učinkovito liječi prehladu, gripu, kašalj, glavobolju te upalu krajnika.

2.     KOPRIVA VELIKA

Prije branja i konzumiranja koprive trebamo se dobro upoznati s brojnim vrstama koje postoje. Vrhovi mladih grančica velike koprive beru se u proljeće, a čitava stabljika s cvjetovima bere se tijekom cijele godine.

Čaj, sok ili sirup od velike koprive liječe bolesti jetre, žuticu, kamence mokraćnih organa te olakšavaju iskašljavanje.

3.    ŠIPAK

Cvjetovi šipka sabiru se u lipnju i srpnju, a plod koji se bere u jesen upotrebljava se za čaj osušen i usitnjen.

Čaj od šipka potiče mokrenje, čisti mokraćni mjehur i bubrege od pijeska i kamenca. Šipak je poznat jer sadrži vitamin c koji jača imunitet i organizmu daje otpornost.

Prilikom ubacivanja novih sastojaka ili biljaka u svoju prehranu moramo biti spremni na to da nam se novi okus možda neće svidjeti i da će tijelo reagirati na nešto što dosad nismo konzumirali.

Zahvaljujemo našoj predavačici Gabrijeli Vrbetić što nas je mnogo toga naučila i potaknula nas da radimo na sebi.

 

Saznaj više!

O novim projektima i nadolazećim događajima čitajte na našem webu te zapratite Facebook , Instagram i LinkedIn profile. Ako ne želite propustiti novosti koje donosimo, pretplatite se na naš newsletter.

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri