07. 02. 2024.
Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu
Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje
Autor: Katarina Sekol, 16. 05. 2022.
U četvrtak, 12. svibnja u sklopu projekta Zeleni eMJESEC održana je radionica Biljni pripravci – Učenje o samoniklom bilju koju je vodila inženjerka hortikulture i članica Hrvatskog botaničkog društva Gabrijela Vrbetić.
Na radionici proučavali smo različite vrste biljaka
Polaznici ove radionice naučili su mnoštvo korisnih informacija o ljekovitosti samoniklog bilja koje raste na području Hrvatske. U prirodi nalazimo biljke koje nam mogu pomoći s određenim tegobama i bolovima, ali prije branja i pripremanja tih biljaka moramo naučiti kako ih razlikovati te koje dijelove i kada smijemo brati.
Konzumiranje pogrešnog ili nepravilno pripremljenog samoniklog bilja može uzrokovati različite fizičke simptome kao što su suha usta, bolovi u želucu i povraćanje stoga trebate biti oprezni.
U ovome blogu izdvojit ću nekoliko biljaka koje smo spominjali na radionici i upoznati vas s njihovim ljekovitim svojstvima.
1. BAZGA
Bazga je biljka čiji se korijen bere u proljeće, a cvijet u lipnju. Cvjetove bazge koje želimo iskoristiti za čaj stavljamo na papir i potom sušimo na propuhu ili na toplom mjestu. Ako cvjetovi posmeđe tijekom sušenja, treba ih baciti.
Topli čaj od bazge učinkovito liječi prehladu, gripu, kašalj, glavobolju te upalu krajnika.
2. KOPRIVA VELIKA
Prije branja i konzumiranja koprive trebamo se dobro upoznati s brojnim vrstama koje postoje. Vrhovi mladih grančica velike koprive beru se u proljeće, a čitava stabljika s cvjetovima bere se tijekom cijele godine.
Čaj, sok ili sirup od velike koprive liječe bolesti jetre, žuticu, kamence mokraćnih organa te olakšavaju iskašljavanje.
3. ŠIPAK
Cvjetovi šipka sabiru se u lipnju i srpnju, a plod koji se bere u jesen upotrebljava se za čaj osušen i usitnjen.
Čaj od šipka potiče mokrenje, čisti mokraćni mjehur i bubrege od pijeska i kamenca. Šipak je poznat jer sadrži vitamin c koji jača imunitet i organizmu daje otpornost.
Prilikom ubacivanja novih sastojaka ili biljaka u svoju prehranu moramo biti spremni na to da nam se novi okus možda neće svidjeti i da će tijelo reagirati na nešto što dosad nismo konzumirali.
Zahvaljujemo našoj predavačici Gabrijeli Vrbetić što nas je mnogo toga naučila i potaknula nas da radimo na sebi.
Saznaj više!
O novim projektima i nadolazećim događajima čitajte na našem webu te zapratite Facebook , Instagram i LinkedIn profile. Ako ne želite propustiti novosti koje donosimo, pretplatite se na naš newsletter.
07. 02. 2024.
Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje
06. 02. 2024.
Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!
31. 01. 2024.
Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.
31. 01. 2024.
Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...