eStudent Logo
Legal Week 2022. je završen: donosimo pregled ovogodišnjih aktualnih pravnih tema

Legal Week 2022. je završen: donosimo pregled ovogodišnjih aktualnih pravnih tema

Autor: Marko Čavlović, 03. 05. 2022.

Od ponedjeljka 25. do petka 29. travnja 2022. održavao se Legal Week, projekt udruge eSTUDENT namijenjen studentima Prava, Javne uprave ili Poreznog studija. Također, svi ostali studenti koji žele biti u koraku s aktualnim pravnim temama mogli su se pridružiti projektu koji je treću godinu zaredom zainteresiranima predstavio presjek mnogih relevantnih tema s pravnog područja. 

Ove je godine projekt koncipiran tako da se kroz 5 dana predavanja i 5 posjeta na buduće radno mjesto pokrije 5 pravnih područja. U jutarnjim satima svaki od predavača održao je jedno online predavanje nakon kojeg se određenoj skupini studenata, poslijepodne, omogućio posjet na jedno od odabranih radnih mjesta. Ove godine posjetio se pravni odjel poduzeća, odvjetnički ured, odjel fondova Europske unije, osiguravajuće društvo i Pravosudna akademija

Legal Week je u ponedjeljak u 10 sati online predavanjem otvorila Ariana Vela, vlasnica tvrtke Avelant, s temom „Vrijednost za novac - javnom nabavom do javnog interesa“. Svima prisutnima približila je tematiku javne nabave te kako izgleda put pravnika koji se odluči baviti javnom nabavom. Uz to, pojasnila je specifičnosti EU fondova, što su uopće javni natječaji, kako se na iste javljati te kako funkcioniraju bespovratna sredstva. Na taj je način sve uvela u radionicu koje je uslijedila nakon predavanja koja je započela u 12:30 sati u prostorijama Financijske agencije (FINA), u njihovu Odjelu fondova Europske unije.

Sljedećeg dana u 10 sati nastavili smo se baviti ulogom pravnika unutar korporacije. Hana Janiška, Lana Mrša, Ivana Bos Golubić i Ivan Hmelina iz Legal teama tvrtke Microblink podijelili su svoja profesionalna iskustva rada u kompaniji u predavanju naslovljenom „Život pravnika u korporaciji“. Zanimljivo je bilo poslušati odvjetnika, odvjetničkog vježbenika, ali i studenta prava koji radi unutar pravnog tima korporacije. Kako bi motivirali prisutne studente, ispričali su kako je izgledao njihov put do ove pozicije, koliko  se njihov posao razlikuje od ostalih grana prava te koliko su okupirani ovim poslom. Nakon njihovog predavanja slijedio je posjet tvrtki Ericsson Nikola Tesla gdje su se studenti susreli s praktičnim dijelom posla njihova pravnog tima.

U srijedu u 11 sati su Ana Santini, sutkinja na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu i Vesna Volar, viša sudska savjetnica na predavanju „Sve što budući sudac mora znati“ podijelila svoja iskustva i znanja o sprezi sudskog savjetnika i suca koji mu pomaže. Osvrnule su se na svoje vlastite profesionalne puteve te zaključile kako je znanje kapital i kako se rad koji se ulaže na kraju svakako isplati, a podrazumijeva istinsko cjeloživotno usavršavanje. Popodne istoga dana dogodio se posjet Pravosudnoj akademiji.

Predzadnji dan Legal Weeka, u četvrtak u 10 sati, Igor Mucalo iz Odvjetničkog ureda Mucalo, koji se bavi trgovačkim pravom, održao je predavanje na temu „Što bi jedan odvjetnički vježbenik morao ponijeti na pusti otok?“. Vježbeništvo daje širinu, kaže, jer se tada bavimo širim skupom predmeta te nas ono nauči odnosu sa sucima, klijentima, upravnim tijelom, bilježnicima i drugima. To je prostor u kojem naučimo kako treba nastupiti s različitim ljudima te se unatoč nezahvalnoj i slabo plaćenoj poziciji, tako najbolje izgraditi kao pravnik. Prema Mucalu, vježbenik bi trebao imati „odvjetnički drive“, pobjeda bi ga trebala veseliti, trebao bi odlično poznavati engleski jezik, imati uredan i pregledan CV i, naravno, odijelo. No, na kraju zaključuje da jedino zajednički rad može dati konačnu sliku o tome je li netko dobar vježbenik. U 13:30 sati bio je organiziran posjet odvjetničkom društvu Vedriš&Partneri

Posljednjeg dana ovogodišnjeg eSTUDENTovog pravnog tjedna, u petak 29. travnja u 10 sati, Hrvoje Pauković i Nives Grgurić iz Hrvatskog ureda za osiguranja održali su predavanje s temom „Osiguraj svoju budućnost - uloga pravnika u osiguranju“. Fokusirajući se na industriju osiguranja dotakli su se mnogih tema: od suradnji Hrvatskog ureda za osiguravanje sa susjednim državama, promjenama koje su se dogodile od 2010. do 2013. godine, o trenutnoj klimi unutar ovog područja te što je sve na nju utjecalo (digitalizacija, privatizacija, smanjenje broja društava, drugih koncepata u distribuciji osiguranja itd.). Nastavilo se o specifičnostima posla i o tome kako doći do potrošača, kako Hrvati stoje s kupnjom osiguranja te se zadržalo na postavci kako je osiguranje jedan od načina upravljanja krizom. Nives Grgurić osvrnula se na nužnost financijskog obrazovanja i pismenosti, nužnu zaštitu potrošača u osiguranju, na centre i postupke mirenja dok je, za kraj, dobar primjer o učinkovitosti i važnosti osiguranja dan na primjeru zagrebačkog potresa nakon čega su studenti postavljali svoja pitanja. U 13:30 sati posjetio se Hrvatski ured za osiguranje.

Do sljedećeg Legal Weeka više informacija o ovom, ali i drugim projektima Udruge i njenim  ostalim aktivnostima pronađi na našoj web stranici ili društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn. Prijavi se na newsletter ako želiš biti u toku sa svim događanjima koje ti sprema eSTUDENT!

Ostale objave

07. 02. 2024.

Kako dekorirati svoj životni prostor na studentskom budžetu

Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati svoje okruženje

06. 02. 2024.

PwC je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto!

Pwc je iduće odredište STARTERovog projekta Izlet na buduće radno mjesto, broj mjesta je ograničen!

31. 01. 2024.

Budi što želiš, dođi i TI na karneval!

Saznajte koji hrvatski gradovi organiziraju karnevalske povorke i osigurajte si dobar provod u veljači.

31. 01. 2024.

It Starts With You: zašto uvijek zadatak kojem je rok u ponoć predam u 23:59?

Često odgađamo izvršavanje zadataka do zadnje minute. Je li uzrok tome lijenost, nedostatak samodiscipline ili je možda nešto potp...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri