eStudent Logo
Koja je zadaća poluvodiča u pročišćavanju voda - predavanje Vinka Sršana

Koja je zadaća poluvodiča u pročišćavanju voda - predavanje Vinka Sršana

Autor: Blanka Gojak, 21. 12. 2020.

U petak 18. prosinca 2020. održano je prvo predavanje u organizaciji tima Akademske aktivnosti. Za organizaciju ovog projekta, koji potiče popularizaciju znanosti, zadužena je eSTUDENT mreža Rijeka. Predavanje je vodio Vinko Sršan, student druge godine diplomskog studija na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Vinko Sršan je svoj diplomski rad posvetio temi: fotokatalitička svojstva titanijevog dioksida dopiranog bakrom i dušikom. Njegov fokus interesa u fizici čini primjena fizike u tehnologiji i medicini; od plazma medicine preko solarnih ćelija do 2D materijala.

„Količina pitke vode ubrzano opada, znanost zato traži nova rješenja za pročišćenje vode kako bi se te količine povećale” naglasio je Vinko na samom početku predavanja i tako ukazao na veliku važnost ove teme. 

Prvi dio predavanja posvećen je osnovama o poluvodičima

Prvo su na predavanju objašnjene osnove razumijevanja poluvodiča te razlike između vodiča, izolatora i poluvodiča. Širina zabranjenog pojasa elektronskih energijskih pojasa poluvodiča je manja nego u slučaju izolatora u kojima je širina zabranjenog pojasa toliko velika da u vodljivom pojasu elektronskih energijskih stanja gotovo i nema elektrona. Vodiči, kako im i samo ime govori, valentni su i imaju veliki broj slobodnih elektrona koji vode električnu struju. Vinko je istaknuo kao najvažnije poluvodiče litij i germanij, te naglasio da se poluvodiči mogu dobiti i spajanjem različitih elemenata. 

Poluvodička fotokataliza - proces koji pridonosi razgradnji onečišćivača

Nakon osnovne razrade teme poluvodiča, predavač je objasnio pojam poluvodičke fotokatalize koja se koristi za razgradnju brojnih onečišćivača u otpadnim vodama. Katalizator, izvor svjetla i konfiguracija reaktora su  najvažniji elementi za uspješan fotokatalitički sustav. Studenti su nakon detaljne razrade ove teme imali prostora za postavljanje dodatnih pitanja predavaču. Vinko je za kraj svima zainteresiranima za daljnje proučavanje teme preporučio povezanu literaturu.

Završnu riječ održala je voditeljica projekta Mia Štefanac i pozvala sve studente na predavanja i radionice koje će se održati u budućnosti. 

Ako želiš saznati više informacija o samoj Udruzi ili drugim projektima, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram  i LinkedIn. Saznaj na vrijeme sve novosti koje donosi eSTUDENT u novoj akademskoj godini i pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

18. 01. 2021.

Prijave poduzeća za Business Matchmaker su otvorene!

Prijavite se za sudjelovanje na ovogodišnjem Business Matchmakeru koji će, s pomakom u budućnost, osvanuti u online obliku!

16. 01. 2021.

LUMEN Week završavamo područjem Data science: prijave u ožujku!

LUMEN Week završili smo panelom na području Data sciencea na kojem smo razgovarali s predstavnicima partnerskih poduzeća.

15. 01. 2021.

Treći dan LUMEN Weeka posvećen području BUSINESS: Prijave u ožujku!

Treći dan LUMEN Weeka posvećen LUMEN Businessu predstavio je partnerska poduzeća te najavio datume prijava i predstavljanja poslov...

14. 01. 2021.

Prijave za LUMEN Engineering su počele!

Odvaži se na inovacije i postani dio LUMEN Engineeringa!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri