eStudent Logo
Kako unaprijediti programiranje aplikacija uz Docker & React

Kako unaprijediti programiranje aplikacija uz Docker & React

Autor: Tena Žuger, 22. 03. 2021.

U petak, 19. ožujka 2021.  tim LUMEN Developmenta organizirao je svoje prvo online predavanje na Zoom platformi na temu „Contained front-end development with Docker & React“. Predavanje su vodili zaposlenici AVL-a, Petar Ilijašić i Hrvoje Gazibara. AVL je najveća neovisna svjetska tvrtka koja  radi u domeni razvoja, simuliranja i ispitivanja svih vrsta pogonskih sustava.

Predavanje se sastojalo od dvije cjeline. Kroz praktične primjere, koji su blisko povezani s LUMEN Development natjecanjem,  predavači su prikazali kako koristiti Docker i React alate.

Docker alat

U prvoj cjelini, razvojni inženjer AVL-aPetar Ilijašić, objasnio je što je Docker i kako  putem njega natjecatelji mogu brzo i jednostavno postaviti razvojno okruženje kako bi mogli napraviti što brži razvoj njihovog softvera.

Objasnio je kakav je Docker alat, za što se koristi i koje su najčešće korištene naredbe te njegove prednosti. Naime, to je alat za „pakiranje“ aplikacija i potrebnih paketa u jedan Docker container.  Ako aplikacije imaju visoku međuzavisnost, on olakšava library version handling te rješava problem nadogradnje sustava s dodatnim značajkama.

Naglasio je sličnosti i razlike između VM (Virtual Machine) arhitekture i Docker arhitekture. Kroz tri scenarija demonstrirao je zašto je Docker koristan alat.

Hrvoje je preporučio da developeri specificiraju točnu verziju imagea koju žele jer kada dijele Docker compose file ili Docker file s kolegama u timu ili na budućem radnom mjestu, trebaju osigurati da svi imaju istu verziju.

React alat

U drugoj cjelini,  voditelj tima za razvoj softvera AVL-a - Hrvoje Gazibara, opisao je i pokazao kako koristiti React. Prikazao je kako isprogramirati React kroz Docker container te kako pisati jednostavne testove i pokretati ih za pojedine React komponente.

Naveo je i oprimjerio prednosti i mane „Vanilla developmenta“ koji se bazira na HTML-u, CSS-u i JavaScriptu kao osnovnim elementima izgradnje aplikacija te ju usporedio s Reactom. Zaključio je kako pomoću Reacta lakše dodajemo novi sadržaj u HTML dokument jer on apstrahira cijelu logiku koja nam je potrebna za prikaz sadržaja u pregledniku. Također ažurira samo one dijelove dokumenta s kojima korisnik želi raditi

Hrvoje je zaključio kako postoje tri glavne komponente koje natjecatelji trebaju imati na umu prilikom razvijanja React aplikacija: kreiranje React aplikacije pomoću „Create React App“, razvoj komponenti uz „Storybook“ i testiranje putem tool runnera „Jest“.

Završnu riječ održala je voditeljica projekta Marina Bratić i zahvalila se predavačima na poučnom izlaganju.

Više informacija o eSTUDENTu, LUMEN Developmentu i budućim radionicama možeš saznati na našoj web stranici estudent.hr ili na našoj Facebook stranici LUMEN Development.  Sve novosti vezane uz rad udruge saznaj prijavom na newsletter.

 

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri