eStudent Logo
Kako trčanjem i pravilnim disanjem do bolje kvalitete života?

Kako trčanjem i pravilnim disanjem do bolje kvalitete života?

Autor: Katarina Antolković, 24. 03. 2021.

Održana je i druga radionica u sklopu projekta Mozak voli zdravo, ovoga puta prva u digitalnom obliku. Sa svim aktivnostima projekta adidas Runners Zagreb tima te važnosti pravilnog disanja upoznali su sudionike Frane Boban, magistar kineziologije s višegodišnjim iskustvom rada u dijagnostičkom centru Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te joga instruktorica Marie Wasler. Marie je u Runnerse stigla kao početnica u trčanju te je ona savršen primjer što su zapravo adidas Runnersi. Od početnika do kapetanice tima. Radionica je odmah krenula u vrlo opuštenom i proaktivnom smjeru.

Što je to zapravo adidas Runners? Adidas Runners je besplatna zajednica za trčanje s dnevnim događanjima kojima se obuhvaćaju aktivnosti od trčanja, vježbi snage do savjeta o prehrani. Njihov slogan ''Through sport we have the power to change lives'' zapravo savršeno uokviruje poruku koja se krije u ovoj sportskoj zajednici. Ono što je zanimljivo je da adidas Runners timovi postoje po cijelom svijetu u svim svjetskim metropolama. U zajednici potiču svoje članove da se slobodno izražavaju kreativno, kulturološki i sportski – da postanu bolja verzija sebe u svakom obliku.

Frane je s kineziološke strane, približio trčanje i objasnio zašto je trčanje uistinu toliko zanimljivo i dobro za sve koji se trčanjem bave ili žele započeti s trčanjem. Istaknuo je da je poseban fokus na mladim ljudima koji imaju posebnu averziju prema trčanju jer i nije na prvu pomisao možda najzabavnija sportska aktivnost.

Trčanje je jedno od najpopularnijih i najmasovnijih sportskih aktivnosti u svijetu. Statistički podaci iz 2018. godine nalaže da u SAD-u postoji čak 60 milijuna sudionika trkačkih utrka. U tu brojku ulaze isključivo profesionalni trkači utrka i maratona, dok se ne ubrajaju ''amateri'' koji joggiranje i trčanje koriste isključivo u slobodno vrijeme kao sportsku aktivnost. Najmasovnija utrka na svijetu bila je ''A run for Pasig river'' na Filipinima koja se održala 2010. godine na kojoj je sudjelovalo preko 100 tisuća natjecatelja.

Zašto je trčanje važno i zašto bi mu trebali dati priliku?

Osim što je izuzetno djelotvorna tjelesna aktivnost, trčanje ima i zdravstvene benefite. Jedan od treninga koji se održavaju u sklopu adidas Runnersa je ''Maksimalan primitak kisika'' što označava maksimalnu količinu kisika koje naše tijelo troši prilikom kretanja – primjerice kao potrošnja goriva kada vozimo auto. Studije su dokazale da je upravo taj primitak kisika najbitniji faktor dugovječnosti.  VO2max mjera je koja je korisna svim ljudima i predstavlja univerzalnu mjeru zdravlja. Uz dobre tenisice za trčanje i pravilnu prehranu, treba uzeti u obzir i parametre kao što je VO2max kao prediktor uspješnosti.

Pozitivni učinci trčanja na fizičko i psihičko zdravlje pojedinca 

Postoje mnogi mitovi da je trčanje loše za naše tijelo, kralježnicu i zglobove. Znanost je pobila te mitove te je dokazano da upravo trčanje značajno utječe na kvalitetu i čvrstoću kralježničkih diskova. U studiji u kojoj je bilo uključeno preko 200 tisuća sudionika dokazano je da zapravo od 3 kategorije ispitanika, trkači imaju najbolju zaštitu i zdravlje kralježničkih diskova. Kategorije koje su bile uspoređivane su: u potpunosti neaktivne osobe, rekreativni trkači (2-4 puta tjedno) te napredni trkači (5+ trkačkih treninga tjedno). Od tri kategorije koje su uspoređivane, rekreativni trkači imaju najkvalitetnije, najzdravije i najčvršće kralježničke diskove, a imaju i najmanju incidenciju artritisa koljena i ozljeda vezanih za zglob koljena.

Bitno je naglasiti da ciklične aktivnosti poput trčanja pozitivno djeluju na krvni tlak, dijabetes tipa 2 te kronične srčane bolesti.

Marie je sudionicima objasnila koliko je zapravo bitna uloga disanja kako u svakodnevnom životu, tako i u bavljenju tjelesnim aktivnostima. Upravo se na društvenim mrežama sve veći fokus stavlja na važnosti tehnika i disanja. Disanje je sastavni dio života. Ne dišemo samo mi ljudi već dišu i biljke, bakterije i životinje. Svi mi dišemo na neki svoj jedinstveni način kako bi preživjeli.

Što se zapravo događa kada dišemo?

Disanje nam omogućuje da održava naše biološke funkcije i da simulira našu psihu. Možemo provesti nekoliko dana bez hrane i tekućine, dok bez disanja u najboljem slučaju možemo provesti nekoliko minuta. Primjerice naša komunikacija u potpunosti ovisi o našem izdahu, ne možemo pričati dok udišemo. Isto tako je kod procesa hranjenja ili uzimanja tekućine – sve te osnovne tjelesne funkcije upravo ovise o našem udahu. Kada promatramo naš ciklus disanja na nekakav cjeloviti način, možemo primijetiti dvije stvari. Prva je da je naš dah aktivan i kada ne obraćamo pozornost na njega, a drugo da možemo kontrolirati dah i svjesno disati.

Od trenutka kada dođemo na svijet pa do trenutka naše smrti, našeg zadnjeg izdaha, radi se o jednom velikom ciklusu disanja. Studije su pokazale kako je naša kvaliteta daha proporcionalno povezana s kvalitetom našeg života. Činjenica je da zbog lošeg disanja naš organizam postaje sve manje otporan na neke vanjske i unutarnje čimbenike. Dok s druge strane pravilno disanje značajno poboljšava i mentalni i fizički performans. Iako zvuči da nije toliko jednostavno disati – nije potrebno znati sve fiziološke procese kako bi pravilno iskoristili sve benefite svjesnog disanja. Benefiti svjesnog disanja, posebno za studente, su značajno smanjenje stresa i anksioznost, poboljšavanje fokusa i koncentracije, smanjenje napetosti, pojačava osjećaj sreće i smiruje  otkucaje srca.

Vježbe disanja bitan su faktor zdravlja te se preporučuje barem nekoliko minuta u danu odvojiti za sebe i svoje zdravlje uz jednostavne i kratke vježbe. Radionicu su zaključili vježbom disanja dubokih udaha i izdaha.

Zahvaljujemo našim gostima na izuzetnoj radionici i trudu koji su uložili. S radionice su svi izašli opušteni i koncentrirani na nove životne zadatke i prepreke. Svakako pozivamo sve studente da prate projekt Mozak voli Zdravo jer nas očekuju i druge zanimljive i korisne radionice, a prijaviti se možete putem linka. Više informacija o projektu možete pronaći ovdje, a ako želite bolje upoznati udrugu proaktivnih studenata eSTUDENT, posjetite web stranicu ili društvene mreže Facebook, Instagram i LinkedIn. Kako bi bili u toku sa svim aktualnostima iz eSTUDENT svijeta, pretplatite se na newsletter.

Ostale objave

23. 09. 2021.

Proširi vidike i izaberi eSTUDENT - počinju prijave za novu akademsku godinu

Početak akademske godine opasno je pred vratima, a to znači samo jedna stvar. Od danas su otvoreno i prijave za novu eSTUDENT godi...

21. 09. 2021.

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Početak nove akademske godine sa sobom nosi i regrutacije za brojne studentske udruge. U nastavku slijede sve dobrobiti sudjelovan...

17. 09. 2021.

Motivacija za početak nove akademske godine

eSTUDENT je za tebe pripremio nekoliko savjeta za što uspješniju akademsku godinu pred nama

07. 09. 2021.

Otvorenje prijava poduzeća za Career Speed Dating 2021.

Od 6. do 24.9. poduzeća se mogu prijaviti za Career Speed Dating i među studentima pronaći potencijalne zaposlenike i praktikante ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri