eStudent Logo
Jeste li čuli za greenwashing?

Jeste li čuli za greenwashing?

Autor: Katarina Sekol, 07. 05. 2022.

Globalna ekološka kriza u kojoj se trenutno nalazimo povod je brojnih konferencija i inicijativa za očuvanje okoliša. Iako je ekologija predmet brojnih rasprava, rijetki ovu temu shvaćaju ozbiljno, a posljedice koje osjetimo uspješno se zanemaruju već godinama.

Dok djeca od malih nogu uče o razvrstavanju otpada i recikliranju, pojedinci tu praksu još uvijek nisu savladali. Različite međunarodne korporacije često naglašavaju važnost društveno odgovornog poslovanja čiji su temelji briga za okoliš i zajednicu u kojoj poduzeće djeluje.

 

Što je greenwashing?

Pojedine korporacije nemaju namjeru promijeniti svoj način poslovanja i učiniti ga ekološki prihvatljivijim. Unatoč tome koriste termine vezane uz ekologiju samo kako bi poboljšale svoj imidž i poziciju na tržištu.

Navedene korporacije zamagljuju stvarnost te javnosti predstavljaju ono što želi čuti. Na taj način stvara se začarani krug u kojemu naivni potrošači kupuju proizvode tvrtke za koju misle da ulaže svoje resurse u zaštitu okoliša, a zapravo samo gomilaju profit tvrtki koja neodgovorno posluje.

 

Kako prepoznati greenwashing?

Prema Nielsonovoj anketi iz 2015. godine, 66 % ljudi spremno je platiti više za ekološki prihvatljive proizvode, a na 50 % odluka o kupnji utječu značajke održivosti, prenosi portal Budi dobro.

Ne postoji točna formula prema kojoj možemo prepoznati greenwashing. Važno je osvijestiti potrošače o postojanju navedene prakse te ih potaknuti na istraživanje porijekla i sastava određenih proizvoda.

 

Saznaj više!

O novim projektima i nadolazećim događajima čitajte na našem webu te zapratite Facebook, Instagram i LinkedIn profile. Pretplatite se na naš newsletter kako ne biste propustili novosti koje donosimo!

Ostale objave

28. 05. 2022.

EVENT MANAGEMENT-Organizacija ti je jača strana, voliš party i plešeš bez mana?

Provjerite tko stoji iza organiziranja najboljih događaja u Udruzi, s kojim izazovima se tim susreće i saznaj jesi li upravo ti id...

26. 05. 2022.

Razmišljaš o tetoviranju - evo što sve trebaš znati

Za malo stvari u našim životima možemo garantirati da su vječne, ali ipak postoji nešto za što sa sigurnošću možemo, a to su tetov...

16. 05. 2022.

Ljekovitost samoniklog bilja

Radionica o samoniklom ljekovitom bilju održana je u Maksimiru u sklopu projekta Zeleni eMJESEC. Polaznici radionice naučili su mn...

16. 05. 2022.

Održali smo turnir Kopačka solidarnosti

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, rekli bi mnogi, a ono što je eSTUDENTov tim Društveno odgovorno poslovanje (DOP) ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri