eStudent Logo
It starts with you: drugo predavanje usmjerilo fokus na stres i načine kako ga umanjiti

It starts with you: drugo predavanje usmjerilo fokus na stres i načine kako ga umanjiti

Autor: Filip Dešman, 27. 01. 2023.

Drugo predavanje eSTUDENTovog projekta It starts with you kojeg organiziraju članovi/ice tima Evaluacije, ove se srijede održalo u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Predavanje se fokusiralo na temu stresa, točnije Nošenje sa stresom – odakle dolazi stres i koji su nam okidači?, a iznijela ga je Hana Gačal, zaposlenica Kabineta za podršku studentima na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. 

Sadržaj predavanja podijelio se na konceptualizaciju stresa u prvom dijelu, upoznavanje okupljenih s biološkim osnovama stresa došlo je na red u nastavku, a sam se kraj posvetio suočavanju s ovim problemom uz nekoliko teorijskih i praktičnih smjernica. 

Predavanje je započelo interaktivno pa je predavačica zatražila nazočne da svojim riječima definiraju stres tako da svoje teze zapišu u aplikaciju Mentimeter. Ubrzo je uslijedio kratak pregled stresa kao termina kroz povijest, s početnom točkom u 14. stoljeću.

Kasnije se veći fokus stavio na stresne podražaje koji se mogu sagledavati kroz prizmu svakodnevnih problema, velikih životnih događaja, kroničnih stresnih događaja i trauma. Predavačica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta istaknula je kako je svim podražajima zajedničko što prekidaju uobičajene aktivnosti organizma

U zadnjem je dijelu okupljenima podijeljen zanimljiv upitnik kako bi spoznali koji je generalni način njihovog suočavanja sa stresom, a isti je zapravo skraćena verzija COPE upitnika kojeg je teoretičar Charles S. Carver usavršio 1997. Nakon danih smjernica koje je propisao Centar za kontrolu i prevenciju bolesti došlo je vrijeme za diskusiju, a jedno od zanimljivih pitanja bila je molba studenata da predavačica na primjeru aktualne situacije - ispitnih rokova, prikaže način aktivnog suočavanja sa stresom koji je prije svega usmjeren na problem.

It starts with you - Nošenje sa stresom - odakle dolazi stres i koji su nam okidači?

Pozitivni dojmovi nastavljaju se i nakon ovog predavanja

Po završetku predavanja, izlagačica Hana Gačal naglasila je kako joj se sviđa što projekt pokriva široke i aktualne teme koje mladima mogu biti od pomoći.

„Ovakva predavanja bitna su za studentsku populaciju iz više razloga. Znam da se mi na studiju psihologije susrećemo s ovim temama koje su jako važne za promociju mentalnog zdravlja, međutim, pretpostavljam da se studenti ostalih struka ne susreću dovoljno s time. (…) Mislim da su ovakve teme jako važne da osoba uopće može identificirati što je neki problem, ima li ga i ona sama, a možda onda pronađe i načine kako da si sama pomogne“, ustvrdila je asistentica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Studentica Rea Miletić s pete godine studija Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu istaknula je sljedeće:

„Mislim da se svi susrećemo sa stresom valjda svakodnevno tako da mi je jako drago da se o tome više priča i mislim da bi se ovo trebalo uvesti na svaki fakultet; da se početkom, ali i tijekom godine raspravlja o mentalnom zdravlju.“

Još jedna studentica zagrebačkog PMF-a, Klara Štingl, pohvalila je interaktivnost predavanja, a još je dodala: 

„Mislim da je primjenjivo jer kada se nađemo u stresnoj situaciji sada možemo primijeniti i neke navedene 'coping' mehanizme, i možemo lakše promišljati kako da razriješimo stresove.“

It starts with you - Nošenje sa stresom - odakle dolazi stres i koji su nam okidači?

Iduće predavanje dolazi uskoro, a kako do pravovremene obavijesti, saznaj ispod!

Saznaj više!

Za najave novih predavanja ovog projekta, ali i za druge događaje koje udruga eSTUDENT marljivo organizira i provodi nastavi pratiti web stranicu. Najvažnije informacije dijelimo svakodnevno i na društvenim mrežama pa zato naše profile pronađi na Facebooku, Instagramu i LinkedInu. Kako ti nijedna bitna informacija ne bi promakla, tu je i naš newsletter na koji se možeš pretplatiti i čija ti nova izdanja u online pretinac dolaze dvaput mjesečno.

It starts with you - Nošenje sa stresom - odakle dolazi stres i koji su nam okidači?
It starts with you - Nošenje sa stresom - odakle dolazi stres i koji su nam okidači?

Ostale objave

21. 03. 2023.

Karijerni aerodrom je za ovu godinu zatvorio svoje piste!

U proteklom tjednu, od 13. do 17. ožujka, održala su se online predavanja i radionice u sklopu projekta Karijerni aerodrom.

20. 03. 2023.

Što su superfood namirnice?

Ponekad nam pravilna prehrana nije prioritet, no pomoću namirnica zvanim Superfood, bogatih mineralima i vitaminima možemo znatno ...

20. 03. 2023.

Proslavili smo rođendan s vama!

Rasprodali smo Ritam grada i proslavili 19. rođendan

19. 03. 2023.

Svoje komunikacijske vještine unaprijedi i ove godine u sklopu projekta Presentation skills

U sklopu projekta Presentation skills održati će se mnoga predavanja koja će predvoditi stručnjaci

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri