eStudent Logo
Investicija u znanje plaća najbolje kamate

Investicija u znanje plaća najbolje kamate

Autor: Viktorija Franjčić, 21. 12. 2020.

“Financial Week” je projekt koji organizira eSTUDENTov tim Računovodstvo i financije. U periodu od tjedan dana održano je pet online predavanja od strane stručnjaka iz navedenih područja koji su studentima na zanimljiv način i kroz stvarne primjere prikazali aktualna zbivanja i teme iz područja financija. Ovogodišnji “Financial Week” održao se u tjednu od 14. do 18. prosinca putem Teams platforme.

Cilj projekta je potaknuti financijsku pismenost i uvesti studente u svijet financija, posebice investiranja i štednje. Sam projekt svake godine privlači veliki broj studenata, a ovogodišnji je oborio rekorde. Teme su mala škola investiranja, kreativno računovodstvo, kako osigurati budućnost, kako je korona ukrala ekonomiju te portfolio manager

Kako i kada pravilno uložiti?

Jedan od predavača, Velimir Šonje bio je iznimno zadovoljan odazivom, ugodno iznenađen brojem nazočnih i pitanjima kao i online načinom predavanja. Najvećim problemom ove COVID krize smatra neizvjesnost: “Po prvi put u nekoliko generacija imamo čisti “vanjski šok” - krizu koja nije nastala unutar ekonomskog sustava, već je, recimo to tako, “uvezena” izvana, kao da je neočekivano pao meteor. Kada se dogodi takav događaj, o kojemu ne postoji iskustvo, praktički je nemoguće predvidjeti što će se događati: kako će reagirati poduzeća, potrošači, koliko će se skupa trajati. Teško je učiniti više od ovoga što se do sada učinilo mjerama fiskalne i monetarne ekspanzije te financijske politike (npr. moratoriji na otplatu dugova za poduzeća i građane izravno pogođene koronakrizom).”

Prvog dana, predavanje “Mala škola investiranja”, održao je Jakša Krišto uz gosta Marka Bogdana. Stavio je naglasak na važnost obročnih uplata te volatilnost - rizičnost vrijednosti. Rekao je kako su vrijeme i diverzifikacija dva najbitnija faktora ulaganja.

Kristijan Cinotti iz poduzeća Mazars za računovodstvo i reviziju, dotaknuo se afera kompanija Enron i Agrokora koje su mislile da su “too big to fail” što ih je dovelo do propasti zbog raznih malverzacija.

Mlađa analitičarka Hanfe Anja Tkalčević govorila je o mirovinskim fondovima, njihovim razlikama te kako i kada početi ulagati i odabrati najbolji fond u pravo vrijeme: „Uvijek rado prihvaćamo pozive vezane za edukaciju i financijsku pismenost, smatramo da je financijska pismenost svakog pojedinca nužna za njegov osobni razvoj, ali i za ekonomski napredak društva u cjelini. Također izuzetno nam je drago što mladi i perspektivni studenti ulažu u svoje znanje i dodatno se interesiraju za teme vezane uz tržište financijskih usluga.“

Za kraj, portfolio manager Luka Draženović pokušao nam je predočiti kako izgleda radni dan fond managera, kako i gdje prate vijesti, na što je bitno obratiti pažnju kod donošenja investicijskih odluka i drugo. Dotaknuo se i teme kreditnog rejtinga, tržišta valuta i ulaganja u ETF-ove.

Saznaj više!

Ako ti se sviđaju ovakve teme, zaprati nas na Instagramu, pretplati se na naš newsletter, i prati sve što objavljujemo na webu, Facebooku i LinkedInu!

 

Ostale objave

18. 01. 2021.

Prijave poduzeća za Business Matchmaker su otvorene!

Prijavite se za sudjelovanje na ovogodišnjem Business Matchmakeru koji će, s pomakom u budućnost, osvanuti u online obliku!

16. 01. 2021.

LUMEN Week završavamo područjem Data science: prijave u ožujku!

LUMEN Week završili smo panelom na području Data sciencea na kojem smo razgovarali s predstavnicima partnerskih poduzeća.

15. 01. 2021.

Treći dan LUMEN Weeka posvećen području BUSINESS: Prijave u ožujku!

Treći dan LUMEN Weeka posvećen LUMEN Businessu predstavio je partnerska poduzeća te najavio datume prijava i predstavljanja poslov...

14. 01. 2021.

Prijave za LUMEN Engineering su počele!

Odvaži se na inovacije i postani dio LUMEN Engineeringa!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri