eStudent Logo
Govorni imidž na razgovoru za posao

Govorni imidž na razgovoru za posao

Autor: Tomislav Drapela, 26. 07. 2022.

Kao što se ambalaža prodaje u prvih nekoliko sekundi, slično je i s prvim dojmom.  Na razgovoru za posao često se isključivo fokusiramo na sadržaj koji želimo reći (što svakako nije loše, ali može biti nedovoljno). Naglasak stavljamo na verbalnu komunikaciju. No, bit komunikacije znatno je više od izgovorenih riječi koje čine samo 7% cjelokupne komunikacije. Da bismo uspješno komunicirali, pažnju moramo posvetiti i paraverbalnoj komunikaciji, odnosno govoru tijela, držanju, gestama, mimici, ali i intonaciji. Kako bi si olakšali razgovor i smanjili tremu, ovakvu situaciju možete okrenuti u svoju korist, a sada ću vam dati par savjeta na što morate obratiti pozornost prilikom razgovora s budućim poslodavcem. 

Na razgovoru za posao, poslodavci ne gledaju samo radno iskustvo i  vještine, već i razinu vašeg samopouzdanja te način na koji se predstavljate. Najprije, prije samog dolaska na razgovor za posao, bitno je dobro se pripremiti. Što se više pripremate, raste vaše samopouzdanje, a samim time raste šansa da ćete ostaviti dobar dojam na sugovornika. Ne kaže se uzalud: U dobroj pripremi već je pola odrađenog posla!”. 

Da biste znali kamo idete, proučite tvrtku u kojoj  se želite zaposliti. Neke od bitnijih informaciju su: po čemu su drugačiji od konkurencije, koliko su dugo na tržištu, s kojim projektima su se istaknuli te bili prepoznati u javnostima u kojim djeluju. Ako poznajete nekoga tko je tamo zaposlen, bilo bi dobro da se putem njih informirate. Tako možete saznati više o organizacijskoj klimi i načinu na koji tvrtka funkcionira te koliko bi se uklopili u njihovu radnu okolinu.

Korisno je uraniti na intervju kako biste upili atmosferu te se dodatno opustili prije samog razgovora za posao. Prilikom čekanja, izbjegavajte koristiti mobitel ili nervozno šetanje 'gore-dolje' po prostoriji. U ovakvim situacijama korisne su vježbe disanja koje će vas dodatno opustiti i pripremiti da se što bolje predstavite budućem poslodavcu.

Prilikom razgovora, obratite pozornost na neverbalnu komunikaciju koja može puno reći o vašem karakteru i poruci koju želite poslati. Rukujte se sa sugovornikom, prilikom verbaliziranja vlastitog imena imajte blagi osmijeh, gledajte poslodavca u oči dok razgovarate te pružite ruku nakon što intervju završi. Osmijeh vas ne košta ništa, a ako je pravilno doziran može biti od presudne važnosti. Puno je ugodnije raditi s osobama vedrog duha i karaktera. 

Gledajte na intervju za posao kao na razgovor s prijateljem, ali u formalnijem okruženju i vokabularu. Dokažite budućem poslodavcu daće mu vaša znanje i vještine biti korisne u daljnjem razvoju organizacije i pokažite entuzijazam. Nemojte se ustručavati postaviti pitanja. Time možete, ne samo saznati više o tvrtki, nego i pokazati koliko ste zainteresirani za poziciju na koju se prijavljujete. Također, dajete do znanja budućem poslodavcu da vam nije u interesu samo dobiti posao, već da donosite promišljenu odluku o izboru radnog mjesta. 

Ako u konačnici ne dobijete posao – nemojte klonuti duhom. Imajte na umu da je tržište rada široko. Sigurno ćete pronaći organizaciju u kojoj možete pokazati sav svoj potencijal te dodatno napredovati, a svaki razgovor za posao gledajte kao vježbu kako bi na idućem bili još bolji.

Saznaj više!

Ako želiš saznati više informacija o samoj Udruzi ili pročitati više korisnih blogova, posjeti našu web stranicu ili društvene mreže - Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

10. 08. 2022.

Sol na koži i ljeto na velikom i malom platnu

Osim kupanja i sunčanja dugi ljetni dani kao da su stvoreni za bezbrižno uživanje u filmovima i serijama u debeloj hladovini.

31. 07. 2022.

Ljeto je, a ti si se našao/la u Zagrebu? Kako ispuniti vrijeme u vrućem i praznom gradu?

Možda je more daleko, ali niz prilika za super provod je nadohvat ruke!

26. 07. 2022.

Na što sve trebamo paziti prilikom razgovora za posao?

19. 07. 2022.

Računovodstvo i financije: Računi, troškovnici, još računa,... i kreativni izleti iz rutine!

Osim što odlično barataju računima i izradom evidencija, RiFovce krase vještine poslovne komunikacije, kreativnost i zajedništvo! ...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri