eStudent Logo
Galerija ostvarenja snova: Održana je izložba u sklopu natjecanja Rikula

Galerija ostvarenja snova: Održana je izložba u sklopu natjecanja Rikula

Autor: Lana Ivić, 03. 06. 2022.

U sklopu natjecanja Rikula, 22. i 23. svibnja 2022. u Tower Centru Rijeka održana je humanitarno-umjetnička izložba. Radi se o kulturnom projektu kojemu je glavni zadatak sudionicima približiti područje umjetnosti i dizajna, a osmišljen je s ciljem promicanja kulture u Rijeci. 

Djela su se primala dva tjedna od otvorenja prijava, i to u raznim oblicima. Za izložbu je izabrano 16 najboljih radova čiji su autori bili studenti iz Rijeke i Zagreba, a svi radovi su bili povezani ovogodišnjom temom projekta – zajedništvo

Nakon pomno analiziranih djela, odabrana je pobjednica ovogodišnje Rikule. Prvo mjesto i novčanu nagradu od 1000 kn osvojila je Tonka Špoljar sa svojim radom „Koka“

Autor: Tonka Špoljar

Djelo „Koka“ inspirirano je događajima kroz zajednički život Petre i njene bake te bakinom snagom i voljom. Motiv kokoši izabran je kao jedan od njenih najdražih okupacija, te je samim time motiv zajedništva - s obzirom na to da je baka imala poseban odnos sa svojim ljubimcima.

Drugo mjesto osvojio je Ivan Fran Prižmić, s fotografijom „Zajedno“.

Autor: Fran Prižmić

Na fotografiji su prikazane dvije osobe koje se drže za ruke, ali su pritom okrenute u suprotnom smjeru. Tom simbolikom nastoji se prikazati podrška i utjeha koju zajednica pruža unatoč trenutnom „životnom putu“ članova zajednice. Smjerovi u koje osobe gledaju simbolizira taj životni put, odluke i postupanja, dok isprepletene ruke ukazuju na zajedništvo, podršku i utjehu

Treće mjesto osvojio je Fran Žinić, s djelom „Zajedno u smrzavanju“.  

Autor: Fran Žinić

Djelo prikazuje tri patke usred smrznutog jezera, snimljene u siječnju 2022. godine. Uhvaćeni trenutak indicira na to kako zajedništvo nije samo ljudski koncept, već i životinjski. Ovakav čas, u kojem se patke drže zajedno usred okolnog leda i praznine kako bi ih lakše prebrodile, ukazuje na pravo zajedništvo.

Osim stručnog žirija, biralo se najbolje djelo po mišljenju publike. Djelo „Dok nas smrt ne spoji“, autora Karla Szabe, odnijelo je najveći broj glasova. 

Autor: Karlo Szabo

“Razvijajući se u potpuno odraslu jedinku, cvrčci se presvlače i za sobom ostavljaju suhe košuljice. Pregršt njih, napustivši demode obleku, zacvrči i odskoči u dubine školjičkih travnjaka. 

Bilo je fascinantno uočiti kako se jedinke ove vrste rađaju skupa - jedni uz druge, razvijaju se u potpuno funkcionalne jedinke, presvlačeći se u toplini Sunca. A nakon toga, ubrzo se skupljaju u pjevački zbor - ipak samo muškarci, a ženke procjenjuju koji od njih bolje pjeva. 

Roditi se zajedno je predivan oblik zajedništva. A u skupini prijatelja to sve proučavati - možda još ljepši.” -objasnio je Karlo

Jedna od članica stručnog žirija bila je Petra Mrša, asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima, a magistrirala snimanje 2014. godine na Odsjeku za film i snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U žiriju je bila i Sanja Rotter, magistrica dizajna i produkt dizajnerica, te Iva Alibašić, kustosica Arheološkog odjela u Muzejima grada Karlovca. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti.

Posebnu zahvalu usmjeravamo svim našim sponzorima: Tower Centar u Rijeci, OŠ Gornje Vežice, Ri Teatar, Istralandia, NB hobby&art, VBZ internet knjižara, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, Flixbus, Astronomski centar Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka + Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Muzej farmacije.

Izložbom je provedena uspješna promocija mladih umjetnika i njihova ljubav prema umjetnosti te pobuđena svijest mladih prema kulturi. S obzirom na to da se radi o humanitarno-umjetničkom projektu, ulaz na izložbu je bio u potpunosti besplatan, a ispred njega je bila postavljena kutija za donacije. Sva prikupljena sredstva donirana su udruzi koja se bavi pružanjem pomoći oboljelima od hepatitisa i HIVa - Hepatos

Saznajte više!

Ukoliko vam se svidio ovaj projekt i želite saznati više, sve o ostalim projektima i o samoj eSTUDENT udruzi možete pronaći na našoj web stranici. Zapratite nas na našem FacebookInstagram i LinkedIn profilu i ostanite u tijeku s ostalim događajima i/ili se pretplatite na naš newsletter i primajte obavijesti! 

Ostale objave

25. 06. 2022.

POPZNAN na “Danu za znanost”: zašto plutamo na površini mora i što će mi kvasac u kuhinji?

Radionica o svojstvima vode, hidrološkom ciklusu i kvascima predstavljena je i u Koprivnici.

24. 06. 2022.

POPZNAN među osnovnoškolcima: kreativno i dinamično učenje o vodenom ekosustavu

Kroz interaktivnu radionicu učenici su saznali više o vodi u prirodi, mikroorganizmima te flori i fauni vodenog staništa.

20. 06. 2022.

STARTER - tvoja priprema za poslovni svijet

Upoznaj STARTER - tim koji donosi iskustva poslovnog svijeta u studentski život i ispravlja životopise. Saznaj što sve možeš nauči...

13. 06. 2022.

Upoznajmo eSTUDENT mrežu iz Varaždina, tim koji se ističe svojim humanitarnim projektima!

Saznaj nešto više o timu Varaždin, malom, ali predanom timu!

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri