eStudent Logo
Donosimo vam popis mjesta idealnih za izlet u prirodi!

Donosimo vam popis mjesta idealnih za izlet u prirodi!

Autor: Jelena Bekić, 25. 01. 2023.

Poznato je koliko je stres sve više prisutan pojam u današnje vrijeme, a koliko se on samo poveća kod studenata kad se spomenu ispitni rokovi? Tijekom ispita, dok nemate puno vremena za druženja, uvijek vam može pomoći ispijanje kave uz razgovor s prijateljima. Međutim, kad se ispiti završe dobro će vam doći nešto što vam opet neće oduzeti puno vremena niti novca, a napunit ćete baterije i kvalitetno se odmoriti u čistoj prirodi na svježem zraku. Pobjegnite malo od grada i buke te se na jedan dan zaputite u oazu mira i tišine. Ako želite društvo, pozovite sebi dragu osobu i zajedno posjetite neka od mjesta koja vam donosimo u nastavku.

Hrvatska Kostajnica

Hrvatska Kostajnica je gradić u Sisačko-Moslavačkoj županiji smješten pokraj smaragdne rijeke Une, podno brda Djed. Kostajnica je malo mjesto puno prirodnih ljepota, a bogata je i utvrđenjima od povijesne važnosti. Stari grad Zrinski je utvrda smještena na Uni, a njezini snažni zidovi služili su kao obrana u turbulentnoj prošlosti. Hrvatska Kostajnica je okružena kestenovom šumom po kojoj je i dobila ime. Možete prošetati po uređenoj stazi kroz prirodu na brdu Djed, a na putu prema brdu možete zastati na vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na grad. Poslije šetnje, svakako posjetite istoimeni restoran izgrađen u stilu finske drvene kuće koji pruža topao i miran ambijent.

Hrvatska Kostajnica udaljena je od Zagreba samo sat i pol vremena. 

Ozalj

Grad Ozalj nalazi se u blizini Karlovca, a odlično je mjesto za posjet za ljubitelje prirode. Prva asocijacija na Ozalj vam je vjerojatno Dvorac Ozalj. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej u kojem možete uhvatiti dašak povijesti, kao i djela hrvatske slikarice Slave Raškaj. Kroz Ozalj protječe rijeka Kupa uz koju rastu drvoredi šume. Odlučite li se na izlet u Ozalj, posjetite i Etno park Ozalj – muzej na otvorenom. Ako ste ljubitelji vina možete probati vinske lokalne specijalitete jer je ovaj grad poznat po vinskom turizmu.

Staza 7 slapova, Istra

Staza sedam slapova ubraja se u jednu od najpopularnijih planinarskih staza Istre. Izazivamo vas da se odvažite i prihvatite pješačenje po šumskoj stazi dugoj oko 15 km te uživate u predivnim prizorima. Ne brinite, nije toliko zahtjevno, a i moći ćete se okrijepiti tijekom pauze uz čaj ili kavu. Također, ako ogladnite zastanite u restoran s predivnim pogledom i kušajte neka od istarskih specijaliteta. 

Na ovaj izlet ponesite dobru volju i fotoaparat, a sve ostalo ćete pronaći tamo! Preporučujemo da prije odlaska provjerite vremensku prognozu. 

Imamo i nekoliko dobrih ideja za izlete izvan Hrvatske!

Bled i Bohinj, Slovenija

Sigurno ste već vidjeli ili čuli za ljepote jezera u Sloveniji. Bled i Bohinj ubrajaju se u jedne od najposjećenijih jezera u državi. Osim šetnje po uređenim stazama pokraj jezera, pruža vam se prilika vožnje brodicom do bajkovitog otočića. Ljubazni veslači će vam možda i ispričati pokoju zanimljivost tijekom vožnje. Otok je poznat kao jedini prirodni otok u Sloveniji. Kada zakoračite na tlo, ispred vas će se prostrijeti 99 stepenica koje vode do zvonika u kojem možete zamisliti želju. Legenda kaže da ako muškarac svoju bolju polovicu ponese na leđima do vrha stepenica, zauvijek će ostati zajedno. 

Na otoku se nalazi i dvorac Bled poznat kao anđeo čuvar Bledskog jezera. Kada završite s razgledavanjem, možete se odmoriti u jednom od restorana ili kafića smještenih pokraj samog jezera. Svakako preporučujemo da se zasladite s dobro poznatim i ukusnim kremšnitama.

Jelenov greben, Slovenija

Imanje Jelenov greben udaljen je samo 70 km od Zagreba. Na ovom imanju vam sigurno neće nedostajati društvo jer se tamo nalazi više od 100 pitomih jelena. U obližnjoj trgovini možete kupiti hranu te ih nahraniti, a i vi možete probati neke od domaćih proizvoda. Terme Olimia su u neposrednoj blizini imanja, a u Olimskom samostanu možete kupiti ljekovite čajeve. Odlučite li ostati više dana, na raspolaganju su dobro opremljene smještajne jedinice. 

Nacionalni park Una, Bosna i Hercegovina

Ako još niste čuli za rijeku Unu, morate je upoznati. Mnogi su kroz povijest bili očarani njezinom ljepotom. Poznato je kako su Rimljani, vidjevši je, uskliknuli „Una!“ što je značilo „jedna, jedina“. Una je bila i inspiracija mnogim umjetnicima, pa ćete tako kad je spoznate suosjećati sa stihovima Skendera Kulenovića koji piše: „Ljepota, ljepota, malo mi očiju da je gledam, malo mi pluća da dišem.“ 

Ovaj nacionalni park jedan je od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini, a nalazi se u blizini grada Bihaća. Raskošna ponuda prirodnih atrakcija ostavit će vas bez daha. Možete posjetiti vodopad Štrbački buk, Martin Brod ili Troslap, utvrdu Ostrovica, kanjon Une i Unca ili planine NP Una. Također, ako ste ljubitelji pustolovina ili kulture, ni toga neće nedostajati. 

Saznaj više!

Na našoj web stranici možete pročitati još neke koriste blogove koje smo pripremili. Prisutni smo i na Facebooku, Instagramu i LinkedInu gdje se možete informirati o radu naše udruge i nadolazećim projektima koji bi Vas mogli zainteresirati. Također, budite među prvima koji će saznati sve novosti pretplatom na interni newsletter

Ostale objave

31. 01. 2023.

Širok spektar poduzeća i ove godine sudjeluje na natjecanju LUMEN Development!

Na ovogodišnjem natjecanju u izradi web i mobilnih aplikacija izvrsne prilike za upoznavanje potencijalnih suradnika u budućnosti ...

30. 01. 2023.

Upoznajte partnerska poduzeća natjecanja LUMEN Data Science!

Naša partnerska poduzeća velikim dijelom omogućuju održavanje LUMEN Data Science natjecanja

28. 01. 2023.

Upoznaj PwC: Svoje potencijalno radno mjesto

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti do 3. veljače kako bi posjetili PwC

28. 01. 2023.

Znanost za sve: umjetna inteligencija budućnost je čovječanstva

Koliki utjecaj umjetna inteligencija i digitalna transformacija imaju na čovječanstvo otkrio nam je prof. dr. sc. Nenad Bolf

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri