eStudent Logo
Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Dobrobit sudjelovanja u studentskim udrugama

Autor: Paula Anić, 21. 09. 2021.

Izvannastavne aktivnosti tijekom studiranja brojni studenti povezuju sa studijima u SAD-u gdje je posve normalno biti dio studentskih udruga i volontirati uz sami studij. No, u posljednjih nekoliko godina, taj se trend proširio i na Hrvatsku. Studenti su počeli shvaćati da im samo teoretsko znanje dobiveno na fakultetu ne pruža veoma bitne meke vještine koje su ključne u brojnim djelatnostima. Volontiranje u studentskoj udruzi pokazalo se kao odličan način za razvitak mekih vještina. Bilo da se unutar udruga bavite područjem kojeg studirate ili nečim posve drugim, sve se više studenata odlučuje na pridruživanje studentskim udrugama kako bi bolje konkurirali na budućim radnim mjestima.

Za početak, studentske udruge najčešće funkcioniraju na principu timova i hijerarhije koje se grade prema višim stupnjevima odgovornosti. Osim same odgovornosti koja se stječe rješavanjem zadataka i ispunjavanjem svojih obaveza, studenti na ovaj način mogu naučiti i na koji način mogu hijerarhijski napredovati kroz nekoliko mjeseci ili godinu dana. To je studentima odlično za budućnost budući da im se na taj način razvija svijest o povezanosti rada i napretka.

Timovi unutar kojih studenti rade i napreduju također su korisni i za razvitak prijeko potrebne vještine rada u timovima. Pored toga što mogu naučiti kako funkcioniraju manji timovi u kojima članovi moraju razviti bliske odnose kako bi bili u stanju izvršiti svoj zadatak, uče se i radu za viši cilj, odnosno dobrobit cijele udruge. Samim time, studenti razvijaju i interpersonalne vještine.

Svaka studentska udruga ima svoj opus posla i razlog postojanja, no nevezano za područje kojim se bave, studenti svugdje razvijaju vještinu poslovne komunikacije. Bilo da je riječ o razmjenjivanju mailova s poduzećima, fakultetima ili nevladinim organizacijama, ovo je jedna od vještina koja se ne uči na većini fakulteta, a korisna je sve većem broju ljudi koji su prošli kroz visokoškolsko obrazovanje, pogotovo u digitalnom dobu.

Na posljetku, studentske udruge, baš kao i većina modernih poduzeća, ističe kako im je najbitnije da se studenti kroz rad povežu, steknu poznanstva koja će im pomoći kroz daljnje obrazovanje ili rad. Studentske udruge tu povezanost postižu kroz organiziranje team buildinga, druženja i partija.

Ako te ovo zainteresiralo i volio/la bi se pridružiti jednoj od najvećih studentskih udruga u Hrvatskoj koja svoje članove ima u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, baci oko na naš sljedeći blog gdje ćeš saznati sve bitne informacije o studentskoj udruzi eSTUDENT. Prijave za novu akademsku godinu kreću kroz nekoliko dana tako da pozorno prati našu web stranicu kao i društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a ako ne želiš propustiti novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini, pretplati se na naš newsletter.

Ostale objave

09. 10. 2021.

Drago mi je eSTUDENT panel održan u sva tri grada

Varaždin, Rijeka i Zagreb u tri su dana ugostili eSTUDENTe koji su podijelili svoja iskustva Udruge sa zainteresiranim studentima...

07. 10. 2021.

Intro into STARTER - postani ekspert za životopise i proces zapošljavanja

Oduvijek te zanimalo kako najbolje sastavit životopis i napisati motivacijsko pismo? U STARTER timovima možeš naučiti to i još pun...

05. 10. 2021.

LUMENovci čekaju na tebe, pridruži se Project Management skupini

Oduvijek te zanimalo kako izgleda organizacija studentskog natjecanja od početka do kraja, pridruži se Project Management skupini ...

03. 10. 2021.

Upoznajte kreativce eSTUDENTa - Skupina Content Management

Kreativna si osoba koja voli društvene mreže, fotografiranje, izrađivanje vizuala ili pisanje, onda je ova skupina savršena za teb...

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri