eStudent Logo
Članovi UniCompoSTa otkrili su nam kako postati gospodar otpada i komposta

Članovi UniCompoSTa otkrili su nam kako postati gospodar otpada i komposta

Autor: Tena Žuger, 24. 05. 2021.

Dva predavanja na teme „Osnove gospodarenja otpadom“ i „Uvod u kompostiranje u vlastitom domu“,  održana su 12 i 13. svibnja online, u sklopu projekta Zeleni eMJESEC.  Predavanja su vodili Zvonimir Jukić i Ante Čović-Stanić, članovi  udruge UniCompoST.

Osnove gospodarenja otpadom

Zvonimir je na samom početku predavanja objasnio kako su otpad tvari i predmeti koje planiramo odbaciti jer nam više ne trebaju, ali se mogu ponovno iskoristiti ili reciklirati; dok je smeće otpad s kojim se neprimjereno ili pogrešno rukuje te se njega može samo djelomično reciklirati uz vrlo visoke troškove.

Otpad možemo najlakše ostaviti u reciklažnim spremnicima, tj. kontejnerima. Sama boja kontejnera nije definirana jer javna komunalna poduzeća imaju slobodu odabira boje. Ipak, na kontejneru se mora jasno naznačiti koja mu je svrha te koji sve otpad možemo u njega odložiti.

Osim pojedinačnih spremnika, otpad možemo odložiti na reciklažnim otocima ili dvorištima nakon kojih otpad odlazi u sortirnice i građevine za obradu otpada. Građevine za obradu otpada mogu biti odlagalište otpada ili postrojenja za biološku, mehaničku, termičku i mehaničku-biološku obradu otpada.

Kako bi ekonomično gospodarili otpadom trebao bi se uspostaviti najbolji način prikupljanja otpada. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ubire novac od onečišćivača i tim novcem financira projekte iz područje zaštite okoliša. Naknade su uvedene kako bi se potaklo smanjivanje broja otpada u kućanstvu i drugdje.  

Postoji različiti modeli za naplaćivanje usluga odvoza otpada poput plaćanje prema stvarnom odvozu otpada pojedinog građanina, naplata prema volumenu posude ili program „plati koliko baciš“ koji se trenutno provodi na području grada Omiša i okolice.

Osim što građani mogu reciklirati papir, plastiku i staklo, mogu reciklirati besplatno i glomazni otpad, otpadne gume, metal i drvo, tekstil, stiropor, električni i elektronski otpad te zbrinjavati biootpad u najbližem reciklažnom dvorištu.

Uvod u kompostiranje u vlastitom domu

Ante je za početak objasnio što znači gospodariti otpadom, a zatim objasnio kako postoji razlika između biootpada, u koji spada hrana, i biorazgradivog otpada u koji, među ostalim stvarima, uvrštavamo i biorazgradive vrećice.

Kompostiranje je proces biotransformacije krute organske frakcije otpada koju provodi zajednica mikroorganizama u aerobnim uvjetima. Oslobađa se ugljikov dioksid, voda i toplina uz pomoć mikroorganizama.

Kompostiramo iz tri glavna razloga – društvenog, ekološkog i ekonomskog. Svaka osoba ostavlja za sobom ugljični otisak, tj. mjeru ukupne emisije stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, tvrtka ili događaj.

Kada kompostiramo trebali bi prvo usitniti otpad, koji put ga promiješati, održavati ga vlažnim te zaštiti ga i dodatno obrađivati ako je potrebno. Tijekom kompostiranja mogu se javiti određeni problemi poput truljenja, topline, smanjenje ili povećanje vlažnosti te pojava insekata. Svaki od navedenih problema može se riješiti regulacijom komposta.

Svatko može kompostirati, u stanu ili vrtu. Za vrt  se mogu napraviti posebne kutije ili rupe za kompostiranje, dok u stanu se mogu koristiti posebni spremnici.

Kompost je odličan za već odrasle biljke ili one koje tek trebaju izrasti. Kako bi znali je li spreman, možemo ga testirati pomoću testa zelene salate. Posijemo sjeme zelene salate te stavimo u nju kompost, ako unutar 2 do 3 dana izraste zelena salata, kompost je spreman za upotrebu, no ako izraste salata žute boje kompost nije spreman.

Nakon provedenih predavanja svaki sudionik je dobio uvid u kompostabilni otpad i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom te uvidio važnost kompostiranja iz aspekta okoliša, društva i ekonomije. Naučio je o pripremi komponenata otpada za kompostiranje te kako upotrebljavati dobiveni kompost. Shvatio je kako postoji cijela kategorizacija otpada uz tehnološki pregled svake pojedine komponente otpada koja nastaje u kućanstvu.

Zaprati eSTUDENT Facebook i Instagram profil. Više informacija o projektu možeš pronaći na našem webu ili se pretplati na naš newsletter kako bi uvijek bio informiran o aktivnostima udruge.

 

 

Ostale objave

10. 06. 2021.

Izlet u jednu od najbrže rastućih softverskih kompanija u Hrvatskoj

Kako je raditi u softverskoj kompaniji koja uspjeh ne mjeri brojem proizvoda već godinama uspješnih partnerstava, otkrili su nam z...

09. 06. 2021.

Njega tijela – tebi na dlanu

Upoznaj tri domaća proizvođača prirodne kozmetike koji će promijeniti tvoju beauty rutinu.

07. 06. 2021.

Drugi razgovor Network of STEM: “Faks je temelj i osnova za ovaj posao, ali odlične pojedince izdvaja rad na sebi i vanjskim projektima vezanim za struku”

Prvo izdanje Network of STEM projekta iza nas je. Saznajte više o tome kako se izdvojiti u masi koja se trenutno želi baviti poslo...

07. 06. 2021.

Održiva moda – novi trend ili budućnost tekstilne industrije?

Ivana Biočina, osnivačica i voditeljica IOM-a održala je 28. svibnja online predavanje na temu „Održiva moda“.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri