eStudent Logo
Četiri serije koje vas nečemu mogu i naučiti

Četiri serije koje vas nečemu mogu i naučiti

Autor: Marija Brusić, 02. 05. 2020.

Što određuje kvalitetnu, vrijednu, poučnu seriju? Koje parametre treba uzeti u obzir kod biranja serije koju ćemo gledati? Ocjenu kritičara ili publike, preporuke prijatelja, gledanost ili jednostavno dođe osjećaj? Kako god to određivali, ovdje se nalaze četiri serije koje se mogu uzeti u obzir kod gledanja kvalitetnih, vrijednih i poučnih serija. Iako se bliži kraj karanteni i slobodnog vremena možda više nema kao što ga je bilo prije mjesec dana, serije će se i dalje gledati. Uz ove četiri serije naučit ćete nešto novo, bilo to neko znanje ili neka vrijednost. 

After Life (2019 - )

Britanska crna komedija čiji je redatelj, scenarist i glavni lik Ricky Gervais. Što se više treba reći? Glavni lik Tony bori se sa svakodnevicom nakon smrti supruge Lise. Tony razmišlja o samoubojstvu, ali ipak odlučuje nastaviti živjeti zbog svog psa. Gubitak voljenih jedna je od najtežih tema, a ova serija prolazi kroz uspone i padove suočavanja s takvim gubitkom te . Uz seriju ćete plakati, smijati se, ali i naučiti kako pronaći svjetlo kada mislite da ga više nema.

Black Mirror (2011 - )

Iako za ovu seriju već svi vjerojatno znaju, svakako je treba spomenuti. Black Mirror je britanska distopijska SF serija, a svaka epizoda je zaseban dio slagalice koji čini Black Mirror. Radnja je smještena u alternativnoj sadašnjosti ili skoroj budućnosti i prikazuje do čega tehnologija može dovesti. U seriji nema stalnih glumaca te svaka epizoda ima novu postavu, ali svaka postava je odlična i savršeno se uklapa u radnju epizode. Ako se odlučite na gledanje ovog remek-djela, ali ne želite pogledati svih 5 sezona, pogledajte White Christmas, Nosedive, Hang the DJ, USS Callister, San Junipero ili Hated in the Nation

  • Zanimaju vas serije distopijske tematike? Pogledajte Handmaid’s Tale, Westworld ili The Society.

Mad Men (2007 - 2015)

Radnja je smještena u New Yorku 60-ih godina prošlog stoljeća. Mad Men prati oglašivačku agenciju Sterling Cooper kroz najuzbudljivije doba marketinga - 60-e. Osim svega navedenog, seriju krasi odlična glumačka postava te odlična kostimografija zbog koje serija odiše duhom toga vremena. Vjerodostojno se prikazuju događaji i problemi tog desetljeća. Što možete naučiti? Kroz gledanje ove serije promijenit ćete pogled na svijet oglašavanja i marketinga. Možda i sami budete inspirirani i odlučite se baciti u marketinške vode. Osim struke koju prati radnja, tu su i lekcije koje se mogu naučiti iz životnih odluka likova. Likovi su detaljno razrađeni i gledatelji dobivaju osjećaj da ih razumiju i znaju. 

Halt and Catch Fire (2014 - 2017)

Dramska serija koja prati revoluciju računala u 80-im godinama 20. stoljeća. Prikazuje se pojava osobnih računala, a u kasnijim sezonama i pojava videoigara. Serija je fikcija i tvrtka u središtu radnje je izmišljena, ali sve je inspirirano istinitim događajima. Halt and Catch Fire nije dobila popularnost koju je zaslužila, ali upravo zato je se isplati pogledati.

Ako ovakve serije nisu vaš cup of tea, možete pogledati nešto bezbrižnije poput Parks and Recreation, Community, Bob’s Burgers ili klasika kao što su Seinfeld ili The Office. Treba imati na umu da se iz gotovo svake serije može naučiti nešto korisno, ali je samo pitanje što ćete izvući i kako ćete to iskoristiti. Kao i kod svega, pa tako i kod gledanja serija: umjerenost je ključ! Naučite gradivo za ispit, družite se s obitelji, izađite na zrak, razgovarajte s prijateljima, a serije pustite za slobodno vrijeme. 

Pratite rad Udruge putem weba, Instagrama ili Facebooka te se pretplatite na newsletter kako biste bili up to date sa svim događajima u Udruzi!

Ostale objave

29. 05. 2020.

Završilo prvo Presentation skills natjecanje

Pogledajmo kako je prošlo prvo natjecanje, tko je sudjelovao i tko je pobijedio te što nas očekuje dalje.

27. 05. 2020.

Zasvijetli za sebe: Priprema za povratak u normalan život

Održana je online vježbaonica Zasvijetli za druge

25. 05. 2020.

˝Ovogodišnji Mozak voli zdravo pamtimo po inovacijama i timskom radu˝

Iskustva pri organizaciji projekta s nama su podijelile voditeljice tima popularizacije znanosti!

25. 05. 2020.

Završio 2. Accounting Battle: Tko je najveća riba?

eSTUDENTov RiF s partnerskim poduzećem Mazars Cinotti proglasio pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u malo drugačijem obliku.

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri