eStudent Logo
Besplatno ulaganje vremena i truda!? A što dobivam zauzvrat?

Besplatno ulaganje vremena i truda!? A što dobivam zauzvrat?

Autor: Goran Terzić, 22. 09. 2022.

Volontiranje je dobrovoljna aktivnost onoga tko obavlja neku službu iz entuzijazma, radi stručnog usavršavanja i stjecanja radnog iskustva, a pritom ne potražuje novčanu ili kakvu drugu naknadu.

Analiza općih stavova o volontiranju, provedena u okviru istraživanja „Zašto (ne) volontiramo?“, pokazuje da mladi uglavnom imaju pozitivno mišljenje o dobrovoljnim, neplaćenim aktivnostima koje koriste zajednici. 

S druge strane, većina njih smatra da je korisnije pronaći kakav-takav posao, a vrijeme i energiju utrošiti u stjecanje zarade ili pak učenje za veći prosjek i benefite koji iz toga proizlaze. Stoga volontiranje vide kao hvalevrijednu aktivnost koju bi zbog „neprofitabilnosti“ radije zaobišli.

Vrijednost diplome podebljaj konkretnim iskustvom!

Naravno, sasvim je ispravno i opravdano cijeniti vlastito vrijeme i rad te za isti biti plaćen. Isto tako, potpuno je u redu ne raditi te se apsolutno posvetiti učenju i ostvarivanju zapaženih rezultata na fakultetu. Oba su izbora vrijedna hvale te imaju svoje prednosti na razini osobnog i profesionalnog razvoja. Ipak, želimo ti ukazati na još jedan način kojim ćeš obogatiti studentsko iskustvo!

Vjerojatno znaš da za uspješnu karijeru po završetku studija često nije dovoljna samo diploma. Posao u dućanu zvuči dobro, no u životopisu takvo iskustvo vrijedi znatno manje od volonterskog koje je potencijalno blisko tvojoj profesiji. Ista je stvar i s odličnim prosjekom iza kojeg ne stoji dodatni angažman ostvaren izvan zgrade fakulteta. 

Iako mnogi misle da volontiranje podrazumijeva isključivo humanitarni rad kao pomoć u zbrinjavanju marginaliziranih ili potrebitih skupina, ono može biti i jest ključ koji otvara vrata poslovnog svijeta, a spektar volonterskih pozicija zaista je raznovrstan i usklađen s interesima volontera

I ne, to ne znači da trebaš odustati od zaposlenja tijekom studentskih dana. Usvojene radne navike uvijek su dobrodošla referenca u životopisu, kao i izvrstan studijski uspjeh i osvojene nagrade. No, pokušaj dati više u sferama koje ti pričinjavaju zadovoljstvo.

Zašto valja obogatiti studiranje volonterskim angažmanom?

Imaj na umu da oko tebe kruže raznorazne prilike kroz koje će tvoja samosvjesnost dodatno doći do izražaja. Uz to, volonterske pozicije često su specijaliziranog karaktera, što znači da ćeš se na brz i lak način moći profilirati u profesiji kojom se u budućnosti želiš baviti. Bile to studentske ili druge udruge civilnog društva, sportska udruženja, humanitarne organizacije ili nešto deseto, uz dobro planiranje vremena i organizaciju obveza uspjet ćeš ostvariti sve želje. Evo zašto:

  • kvalitetan način za ispunjavanje besposlenih vikenda,
  • stjecanje radnog iskustva koje je dobra podloga kod traženja posla,
  • posebni bodovi za upise na fakultete u inozemstvu,
  • upoznavanje ljudi sličnih interesa; suradnja i prijateljstvo,
  • razvijanje samopouzdanja i empatije, izgrađivanje stavova,
  • konstantno napredovanje unutar i izvan volonterske zajednice.

Dakako, postoji još mnoštvo razloga radi kojih se isplati volontirati, no sve ćemo ih sažeti jednim generalnim motom – uloži u sebe! Odakle početi? Evo prilike! 

Regrutacije u eSTUDENTove timove uskoro počinju, stoga redovito prati naše nadolazeće objave!

Zanima te više?

Ostale blogove, koji pružaju korisne informacije i savjete primjenjive na studentski život, pronaći ćeš na našoj web stranici! Ako već nisi, zaprati nas na društvenim mrežama - Facebook, Instagram i LinkedIn gdje dijelimo sve vijesti o događanjima koje Udruga organizira. Također, pretplati se na naš newsletter putem kojeg ćeš dobivati pravovremene informacije o mnoštvu prilika kojima možeš obogatiti iskustvo studiranja! 

Ostale objave

24. 09. 2023.

Započeo je eSTUDENTov pristupni proces

Otvorene su prijave za novu eSTUDENT godinu.

21. 09. 2023.

Upoznaj skupinu STARTER i startaj s nama u novo iskustvo

Obogatite iskustvo studiranja radeći na zanimljivim projektima STARTER skupine.

18. 09. 2023.

Ljudski potencijali - skupina zadužena za partijanje i mentalno razvijanje

Prijavite se na naš pristupni proces i saznajte kako bi se snašli u ulozi organizatora događaja, ali i evaluaciji članova.

14. 09. 2023.

Skupina Financije spremna je upoznati te

Pravnici i ekonomisti, a i svi oni koji imaju interes za ova područja - čekamo vas u skupini Financije!👨‍👩‍👧‍👦

Postani članom Udruge putem pristupnog procesa koji se odvija jednom godišnje!

Prijavi se na naš newsletter i među prvima saznaj za studentska natjecanja, projekte i ostale studentske pogodnosti :)

Strateški partneri