Svoja iskustva i dojmove s nama su podijelili Jasmina Đapo, članica prošlogodišnje pobjedniče ekipe, v.d. predsjednika Županijskog suda u Zagrebu te prošlogodišnji sudac  Dražen Jakovina i redoviti profesor na Katedri za međunarodno privatno pravo  Hrvoje Sikirić.

Jasmina Đapo, sa svojom ekipom osvojila je glavnu nagradu MCC 2015.

 1. Koliko je MCC koristan za buduću karijeru pravnika?

Smatram da je MCC veoma koristan za buduću karijeru pravnika. Većina studenata viših godina  ne susretne se s dovoljno prakse na pravnom fakultetu tako da je ovakav vid natjecanja izvrstan način stjecanja praktičnih vještina koje će im u budućem radu biti potrebne. Također smatram da sudjelovanje, a osobito pobjeda na Moot Court natjecanju, može biti jako pozitivna stavka u njihovom životopisu.

 1. Koliko MCC oduzima vremena i na koji način ste tvoji kolege i ti uspjeli uskladiti pripreme za natjecanje i fakultetske obveze?

Pripreme za MCC su bile opsežne, ali su jako dobar način usvajanja znanja koje će nam biti potrebno za polaganje nekih od ispita, ili za ponavljanje već do sada naučenog. Izvedivo je uskladiti pripreme za natjecanje i fakultetske obaveze.

 1. Na koji način ti je MCC pomogao u osobnom i profesionalnom razvoju?

MCC mi je pružio mnoga nova poznanstva u pravničkim i odvjetničkim krugovima, i nova praktična znanja koja sam stekla tijekom osvojene prakse u odvjetničkom uredu.

 1. Koja je prema tvom mišljenju najveća vrijednost MCC natjecanja?

Najveća vrijednost ovog natjecanja je što je jako dobar uvod u profesiju kojom će se jednog dana studenti baviti.

 1. Kako su ti se svidjele nagrade?

Nagrade su jako korisne. Od svih osobito izdvajam praksu u odvjetničkim uredima koja je izvrsna prilika da se, nakon praktične primjene znanja radom na zadanom hipotetskom slučaju, studenti suoče s rješavanjem stvarnih predmeta uz asistenciju odvjetnika.

 1. Što bi poručili onima koji se razmišljaju o prijavi na MCC?

Prijava na MCC je jako dobar potez i onima koji razmišljaju o sudjelovanju  poručila bih da budu hrabri i upuste se u ovu avanturu uz koju će zasigurno još više zavoljeti profesiju kojom su se izabrali baviti u budućnosti.

Mr. sc. Dražen Jakovina, V.d. predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, sudac na MCC 2015.

 1. Što mislite, koliko MCC studentima znači za njihov budući posao te općenito za profesionalni i osobni razvoj?

Mišljenja sam da MCC za studente znači iznimno puno. Oni se na taj način mogu upoznati s praksom sudovanja, sudnicom, položajem stranaka u postupku, načinom ophođenja prema sudu i protivnoj stranci. Upoznaju se i s načinom pisanja podnesaka te posebice s načinom prezentiranja svojih pravnih razmišljanja i stajališta pred sudom. Kao jedan od sudaca na prošlom natjecanju bio sam posebno impresioniran razmišljanjem pojedinih ekipa i njihovih članova, a iznimno sretan i zadovoljan načinom iznošenja i načinom obrane njihovih pravnih  stajališta.

 1. Koje je Vaše viđenje MCC-a? Koja je njegova najveća vrijednost?

MCC je sjajno organizirano „natjecanje“ koje pruža svakom od sudionika mogućnost prezentacije i stremljenja k tome da budu najbolji. U tome je svakako njegova velika vrijednost. Također, mišljenja sam da je izuzetno velika vrijednost MCC-a u tome da se kolege unutar i s različitih Pravnih fakulteta međusobno upoznaju, da suprotstave svoja pravna razmišljanja i stajališta, da uvažavaju mišljenje druge strane i da na taj način ostvare širinu svog pravnog gledišta i svojih pravnih razmišljanja.

 1. Što bi poručili studentima koji razmišljaju o prijavi na MCC?

Naznačio bih da mi je želja da na natjecanju nastupi što veći broj natjecatelja i ekipa. Kroz takvo natjecanje svi koji u tome sudjeluju dobivaju širinu pravnih stajališta, ali i upoznaju kolege s kojima će još dugi niz godina raditi i susretati se.

Prof. dr. Hrvoje Sikirić, redoviti profesor na Katedri za međunarodno privatno pravo. 

 1. Što mislite, koliko MCC studentima znači za njihov budući posao te općenito za profesionalni i osobni razvoj?

Svako moot court natjecanje znači mnogo za budućnost studenta koji u njemu sudjeluje. Po meni to govori nešto o osobi, karakteru tog studenta. Spreman je dodatno raditi, spreman je i želi stjecati nova znanja, steći nove sposobnosti, želi se provjeriti u konkurenciji svojih kolegica i kolega, promišlja o svojem školovanju i budućnosti, samopouzdan je, pokazuje razboritost u odlučivanju. Sve su to karakteristike koje može prepoznati i budući poslodavac kad ocjenjuje pojedine kandidate. Dakako, sama činjenica sudjelovanja na moot natjecanju je prednost u odnosu na kandidate koji nemaju takvo iskustvo

 1. Koje je Vaše viđenje MCC-a? Koja je njegova najveća vrijednost?

Po meni je najveća vrijednost moot natjecanja da student postaje svjestan svojih sposobnosti i svojeg znanja i da njihove granice može i mora pomicati.

Na općoj razini najveća vrijednost MCC jest što je to jedino natjecanje u kojem sudjeluju studenti sva četiri pravna fakulteta i što je na hrvatskom jeziku. Omogućuje da se studenti međusobno uspoređuju, ne samo unutar svojeg fakulteta, već s kolegicama i kolegama s drugih fakulteta. Uz to, uče kako pisati podneske, posebno kako ih pisati na hrvatskom jeziku.

 1. Što biste poručili studentima koji razmišljaju o prijavi na MCC?

Neka ne razmišljaju, neka se prijave. Nakon natjecanja osjećat će se kao „druge osobe“. Izmijenjene u svijesti o svojem znanju i svojim sposobnostima. I neka nastave sudjelovati na moot natjecanjima u višim godinama.