Smartup

Smartup je studentsko natjecanje koje je prvi put održano 2015. godine u sklopu eSTUDENT udruge. Kao nasljednik natjecanja Business Plan Contest-a, ovo natjecanje potiče studente na razvoj poslovne ideje čija se realizacija temelji na Lean metodologiji. Natjecanje se odvijalo u tri faze, gdje je u prvoj fazi nakon prijava održana edukativna radionica s temom Business Model Canvas. Od svih prijavljenih, najboljih 10 timova koji su usvojili i primijenili znanje te radionice stručni žiri je plasirao u daljnju fazu natjecanja. U drugoj fazi natjecatelji su dobili svog mentora te uz pomoć njega i radionica unaprijedili svoju poslovnu ideju i time došli do same završnice. Stručni žiri je odabrao najbolje timove koje je očekivao primamljiv nagradni fond i prilika da budu primljeni u inkubator poduzetništva.

 

smp_2017

Pobjedu na prošlogodišnjem natjecanju Smartup koje se održalo u Tehnološkom parku Zagreb odnio je tim „SPRINT“ koji je predstavio uređaj Poopi koji detektira vlažnost dječjih pelena. Nagrada za prvo mjesto bila je 12 000 kn, dok je drugo mjesto i nagradu od  9 000 kn odnio tim „Bertha“. Treće mjesto te nagrada od 6 000 kn pripali su timu „The Foodin“. Osim novčanih nagrada, studenti su stekli iskustvo, imali su priliku raditi s mentorima  te su stekli poznanstva i prijateljstva.

 

smp_2016

Na natjecanju Smartup koje je održano 2016. godine u HUB-u 385 čak 10 najboljih timova prezentiralo je svoje ideje. Projekt Smartfood bio je najuspješniji i tom timu je pripala titula prvog mjesta te 12 000 kn. Njihov cilj bio je dizajnirati prehrambeni proizvod koji sadrži genetski modificirane bakterije istovjetne onima koje normalno nalazimo, ali imaju sposobnost detekcije prvih pokazatelja bolesti u organizmu. Tim Serene osmislio je platformu za automatizaciju repetitivnih procesa koje dizajneri svakodnevno obavljaju i s tom idejom osvojio drugo mjesto te 9 000 kn. Treće plasirani tim PollinB osvojio je 6 000 kn. Njihova ideja bila je da korištenjem solitarnih pčela pruže poljoprivrednicima kontroliranu uslugu za oprašivanje, ovisno o vrsti voćke, u vrijeme kada im je to najpotrebnijeZa drugo i treće mjesto, osim novčane nagrade, natjecateljima je osigurano korištenje coworking prostora te mentoriranje timova u CoreHUBu.

 

smp_2015

Pobjedu i 12 000 kn na prvom uspješno održanom natjecanju Smartup 2015.g. zasluženo je odnio tim Smart Lumies koji je svoju ideju realizirao u stvarnost. Na drugom mjestu osvojivši 9 000 kn našao se tim Include sa svojom pametnom klupom. Treće mjesto odnio je tim Mybeeline osvojivši 6 000 kn.

 

Business Plan Contest

1003158_527837620604372_84643103_n

Business Plan Contest je studentsko natjecanje koje se 9 godina organiziralo u sklopu eSTUDENT udruge te je prethodilo Smartup natjecanju. Ovo natjecanje edukativnog karaktera omogućavalo je studentima sa stvarnom idejom da uz pomoć stručnog vodstva prepoznatih poduzetnika i stručnjaka usavrše svoju ideju tako da ona bude primjenjiva i pogodna za realizaciju. Projekt je promovirao poduzetništvo i upoznavanje s najnovijim poduzetničkim trendovima, a odvijalo se pod pokroviteljstvom predsjednika RH, dr. sc. Ive Josipovića i imalo je potporu Rektora prof. dr. sc. Bjeliše.

Samo natjecanje se odvijalo u tri faze, a prva faza se sastojala od promocije projekta, svečanog otvorenja i odabira 25 timova koji ulaze u drugu fazu. U drugoj fazi kroz predavanja i radionice natjecatelji su mogli naučiti kako usavršiti i realizirati svoju ideju (edukacijska faza) te bi najboljih 10 timova ušlo u treću fazu. U fazi mentorstva svaki je tim dobio svog mentora koji mu je pomogao u dovršavanju poslovnog plana i prezentaciji pred žirijem.

Tijekom 9 godina održavanja projekt je okupio brojne poznate i ugledne poduzetnike među kojima su Emil Tedeschi, Borislav Škegro, Hrvoje Prpić, Saša Šarunić, Saša Cvetojević, Ivan Miloloža, Jeffrey Treichel, Saša Grozdanić, Janko Streicher, Elvira Mlivić-Budeš, Krešimir Delač, Dijana Trošelj, Saša Bart,  Dražen Topčić , Ivo Špigel, Dalibor Marijanović,  Petar Šimić, Karolj Skala, Josip Ergović, Petar Lovrić, Dubravko Miholić.