Smartup je studentsko natjecanje koje je prvi put održano 2015. godine u sklopu eSTUDENT udruge. Kao nasljednik natjecanja Business Plan Contest-a, ovo natjecanje potiče studente na razvoj poslovne ideje čija se realizacija temelji na Lean metodologiji.

Smartup 2018. nastojao je usmjeriti studente i njihove ideje u tri trenutno vrlo popularna i brzorastuća područja. Ta područja su Internet stvari (IoT), biotehnologija i digitalna ekonomija. Natjecatelji su svoje ideje razvijali kroz četiri radionice i Bootcamp mentoriranje. Da bi došli do završnice, svaki tim morao je odraditi tri predaje rješenja kroz razdoblje od dva mjeseca. Druga i treća predaja rješenja bile su eliminacijske te je u završnici sudjelovalo sedam najboljih timova. U završnici se osim zadnje predaje rješenja bodovao i pitch svakog tima na temelju kojeg je stručni žiri davao ukupnu ocjenu. Prvo mjesto osvojio je tim A je to s idejom o elektroničkim čipovima na domaćim životinjama na farmi koji bi se jednostavno očitavali posebnim uređajima te bi se na taj način brzo i efikasno moglo pratiti stanje svih životinja na farmi jer bi podaci bili lako dostupni putem cloud servisa te bi se na njima mogle raditi razne analize. Drugo mjesto osvojio je tim PlantPower4LED s idejom o korištenju kemijske energije koju korijen biljke proizvodi za vrijeme njezinog životnog ciklusa i upotrebe te energije za LED rasvjetu iznad biljke.Regulacijom LED rasvjete biljci bi se slao posebni spektar zračenja koji ona upija i koristi za rast. Na taj način takav sustav je potpuno neovisan i energetski čist, a mogućnosti za razvoj su ogromne. Treće mjesto osvojio je tim Visolit sa svojom idejom o sigurnom i pouzdanom praćenju kilometraže vozila pomoću posebnog elektroničkog uređaja koji bi se ugrađivao u samo vozilo. Taj uređaj bi slao podatke na raspodijeljenu bazu podataka čime bi ti podaci postali potpuno transparentni. Tako bi se uklonila svaka mogućnost malverzacije broja prijeđenih kilometara koja je danas jedan od glavnih problema kod prodaje rabljenih automobila. Završnica natjecanja održana je 5. lipnja u Chilloutki. Uz natjecatelje, bili su prisutni i brojni gledatelji te stručni žiri koji je na temelju pitcha davao završne ocjene timovima. Voditelj projekta uručio je natjecateljima nagrade – prvo mjesto 8,000 kn, drugo 4,000 kn, te treće 2,000 kn – te se zahvalio svima koji su sudjelovali i pomogli organizaciji projekta. Nakon završnice, svi koji su željeli nastavili su druženje u Chillout hostelu u opuštenoj atmosferi.

Smartup 2018 zavrsnica

 

 

Smartup 2017. se odvijao u tri faze, gdje je u prvoj fazi nakon prijava održana edukativna radionica s temom Business Model Canvas. Od svih prijavljenih, najboljih 10 timova koji su usvojili i primijenili znanje te radionice stručni žiri je plasirao u daljnju fazu natjecanja. U drugoj fazi natjecatelji su dobili svog mentora te uz pomoć njega i radionica unaprijedili svoju poslovnu ideju i time došli do same završnice. Stručni žiri je odabrao najbolje timove koje je očekivao primamljiv nagradni fond i prilika da budu primljeni u inkubator poduzetništva.

Pobjedu na završnici koja se održala u Tehnološkom parku Zagreb odnio je tim „SPRINT“ koji je predstavio uređaj Poopi koji detektira vlažnost dječjih pelena. Nagrada za prvo mjesto bila je 12 000 kn, dok je drugo mjesto i nagradu od  9 000 kn odnio tim „Bertha“. Treće mjesto te nagrada od 6 000 kn pripali su timu „The Foodin“. Osim novčanih nagrada, studenti su stekli iskustvo, imali su priliku raditi s mentorima  te su stekli poznanstva i prijateljstva.

smp_2017

 

 

Na natjecanju Smartup 2016. koje je održano u HUB-u 385 čak 10 najboljih timova prezentiralo je svoje ideje. Projekt Smartfood bio je najuspješniji i tom timu je pripala titula prvog mjesta te 12 000 kn. Njihov cilj bio je dizajnirati prehrambeni proizvod koji sadrži genetski modificirane bakterije istovjetne onima koje normalno nalazimo, ali imaju sposobnost detekcije prvih pokazatelja bolesti u organizmu. Tim Serene osmislio je platformu za automatizaciju repetitivnih procesa koje dizajneri svakodnevno obavljaju i s tom idejom osvojio drugo mjesto te 9 000 kn. Treće plasirani tim PollinB osvojio je 6 000 kn. Njihova ideja bila je da korištenjem solitarnih pčela pruže poljoprivrednicima kontroliranu uslugu za oprašivanje, ovisno o vrsti voćke, u vrijeme kada im je to najpotrebnijeZa drugo i treće mjesto, osim novčane nagrade, natjecateljima je osigurano korištenje coworking prostora te mentoriranje timova u CoreHUBu.

smp_2016

 

 

Pobjedu i 12 000 kn na prvom uspješno održanom natjecanju Smartup 2015. zasluženo je odnio tim Smart Lumies koji je svoju ideju realizirao u stvarnost. Na drugom mjestu osvojivši 9 000 kn našao se tim Include sa svojom pametnom klupom. Treće mjesto odnio je tim Mybeeline osvojivši 6 000 kn.

smp_2015

 

 

Business Plan Contest

Business Plan Contest je studentsko natjecanje koje se 9 godina organiziralo u sklopu eSTUDENT udruge te je prethodilo Smartup natjecanju. Ovo natjecanje edukativnog karaktera omogućavalo je studentima sa stvarnom idejom da uz pomoć stručnog vodstva prepoznatih poduzetnika i stručnjaka usavrše svoju ideju tako da ona bude primjenjiva i pogodna za realizaciju. Projekt je promovirao poduzetništvo i upoznavanje s najnovijim poduzetničkim trendovima, a odvijalo se pod pokroviteljstvom predsjednika RH, dr. sc. Ive Josipovića i imalo je potporu Rektora prof. dr. sc. Bjeliše.

1003158_527837620604372_84643103_n

Samo natjecanje se odvijalo u tri faze, a prva faza se sastojala od promocije projekta, svečanog otvorenja i odabira 25 timova koji ulaze u drugu fazu. U drugoj fazi kroz predavanja i radionice natjecatelji su mogli naučiti kako usavršiti i realizirati svoju ideju (edukacijska faza) te bi najboljih 10 timova ušlo u treću fazu. U fazi mentorstva svaki je tim dobio svog mentora koji mu je pomogao u dovršavanju poslovnog plana i prezentaciji pred žirijem.

Tijekom 9 godina održavanja projekt je okupio brojne poznate i ugledne poduzetnike među kojima su Emil Tedeschi, Borislav Škegro, Hrvoje Prpić, Saša Šarunić, Saša Cvetojević, Ivan Miloloža, Jeffrey Treichel, Saša Grozdanić, Janko Streicher, Elvira Mlivić-Budeš, Krešimir Delač, Dijana Trošelj, Saša Bart,  Dražen Topčić , Ivo Špigel, Dalibor Marijanović,  Petar Šimić, Karolj Skala, Josip Ergović, Petar Lovrić, Dubravko Miholić.