Nakon devet uspješnih godina Busniess Plan Contesta,  studentskog natjecanja koje je nastojalo kroz izradu poslovnih planova probuditi inovativnost i poduzetnički duh u studentima, studentska udruga eSTUDENT od ove godine mijenja dosadašnji koncept ovakvog pristupa poduzetništvu  te, u skladu s globalnim trendovima, organizira novu vrstu natjecanja u razvoju i realizaciji poslovne ideje pod nazivom ‘Smartup’.

 

Smartup je edukativno natjecanje u kojem se studenti natječu u razvoju poslovne ideje. Glavni ciljevi natjecanja su promicanje poduzetništva i poduzetničkog duha među studentskom populacijom i povezivanje proaktivnih mladih talenata s najpoželjnijim poduzećima, potencijalnim poslodavcima ili investitorima.

 

Novi trendovi u svjetskim ekonomskim kretanjima ukazuju na izuzetno veliki broj startupova, odnosno malih ambicioznih poduzetnika koji s razvojem vlastitih individualnih ideja u proizvode, odnosno usluge, nastoje izboriti svoje stalno mjesto na tržištu.

 

Koncept natjecanja bio bi usmjeren na Lean metodologiju jer bismo ju htjeli približiti studentskoj populaciji te ih uz niz edukativnih radionica, meetup-ove i individualna mentorstva od strane hrvatskih stručnjaka na ovom polju, poučiti kako što bolje, brže i efikasnije primjenjivati ovu metodologiju. Natjecatelju će pružiti uvid u svijet uspješnih poduzeća, uvesti ga u važnost gradnje socijalnih kontakata (‘networking’) te ga inspirirati da sanja velike snove jer sve uvijek počinje samo od male ideje, znanja i upornosti.

 

Natjecanje započinje 19.3. i traje do 21.5. kada će biti završna ceremonija na kojoj će biti završne prezentacije i proglašenje pobjednika. Prijave za natjecanje kreću od 16.3. te će trajati do 29.3. Najbolje timove očekuje primamljiv nagradni fond i prilika da budu primljeni u inkubator poduzetništva.

 

Natjecatelji se mogu prijaviti u timovima od dvije do pet osoba. Ako ne možeš naći članove za svoj tim, javi nam se, a mi ćemo se pobrinuti za spajanje svih natjecatelja koji nemaju timove.
Za sva pitanja vezana za natjecanje možete nam se javiti na mail smartup@estudent.hr

 

 

Tijek natjecanja

 

16.03.2015. Početak prijava za natjecanje

19.03.2015. Otvorenje natjecanja

29.03.2015. Kraj prijava

15.05.2015. Predaja rješenja

21.05.2015. Završnica natjecanja

 

 

 

PRAVILA NATJECANJA

 

 

Sudionici natjecanja

 

Natječaj je otvoren za sve studente (redovni i izvanredni) preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija sveučilišta i ostalih visokoškolskih ustanova (veleučilišta i visokih škola) u Republici Hrvatskoj.

 

Natjecatelji se mogu prijavljivati u timu od dvije do pet osoba. Jedna osoba može se prijaviti samo s jednim timom, odnosno jednom poslovnom idejom. Svaki tim treba izabrati predstavnika tima koji je zadužen za komunikaciju sa organizatorima. Prijavitelji se mogu natjecati s poslovnom idejom s kojom su se već natjecali na nekom drugom natjecanju.

 

Moguće su promjene sudionika unutar timova dokle god tim sadrži barem jednu osobu od inicijalno prijavljenih u timu, u protivnome se mora prijaviti novi tim. Promjene sudionika unutar timova moguće su do krajnjeg roka za podnošenje prijava. Moguće je i odustajanje tijekom natjecanja, o čemu je potrebno obavijestiti organizacijski tim Smartupa.

 

Prijaviti se ne mogu ideje ili projekti koji su profitabilni ili su primili vanjsku investiciju veću od 10.000 kuna

 

U slučaju da je netko od natjecatelja u radnom, mentorskom ili obiteljskom odnosu s nekim od članova Stručnog žirija dužan je to javiti na smartup@estudent.hr te će ocjene tog člana Stručnog žirija izuzimati tijekom natjecanja.

 

Prijave

 

Na natjecanje se prijavljuje popunjavanjem obrasca dostupnog na službenim web stranicama projekta, prilikom čega natjecatelji ujedno opisuju svoju poslovnu ideju i okvirne smjernice realizacije te ideje. U prijavi moraju biti navedena imena i prezimena svih članova tima. Rok za predaju prijave je 29.3.2015. Nakon popunjavanja obrasca, da bi prijava bila potpuna, predstavnik tima mora dostaviti životopise svih članova tima na smartup@estudent.hr. Nakon navedenog datuma kao zadnjeg za moguće prijave, prijave više nisu dozvoljene i neće se razmatrati.

 

Svi natjecatelji koji se prijave dobivaju certifikat o sudjelovanju. Natjecatelji finalisti će dobiti certifikat o prolasku u finale natjecanja. Natjecatelji koji osvoje prva 3 mjesta dobit će poseban certifikat s uvjerenjem o osvojenom mjestu.

 

Svi natjecatelji će prilikom prijave morati potvrditi suglasnost s Uvjetima i kriterijima Natjecanja putem Ugovora za Natjecatelje. U slučaju kršenja Uvjeta i kriterija, natjecatelji mogu biti diskvalificirani i/ili pravno odgovarati.

 

Postupak i kriterij odabira najboljih timova

 

Stručni žiri sastavljen je stručnih osoba iz svijeta poduzetništva te predstavnika poduzeća Partnera. Organizacijski tim Smartupa ne sudjeluje u ocjenjivanju, nego isključivo u organizaciji i dogovoru oko kriterija prije početka natjecanja. Sastav žirija će biti objavljen prije prvog ocjenjivanja radova.

 

Stručni žiri za izbor najboljih ideja i poslovnih planova je ovlašten od strane eSTUDENTa da za potrebe natjecanja:

  • kontinuirano evaluira rad timova kroz cijelo natjecanje
  • temeljem konstantne evaluacije rada timova, odabire najviše 10 timova koji će sudjelovati u završnici natjecanja
  • između finalista, temeljem dosadašnjeg rada, predane konačne dokumentacije o radu tima te kratke prezentacije, odabire pobjednike natjecanja (najbolja tri tima)

 

Konačni podnesci

 

Konačno rješenje sastoji se od:

  1. Detaljne dokumentacije dosadašnjeg rada tima
  2. Prezentacije kojom se na završnici natjecanja prezentira rad tima na razradi i realizaciji poslovne ideje

 

Kriteriji ocjenjivanja

  1. Napredak tima u razvoju i planiranju ideje (Finalni i početni Business Model Canvas)
  2. Cjelovitost rješenja
  3. Opći dojam rada tima i izvedivosti ideje

 

Na Završnici natjecanja se nakon javne prezentacije rješenja vrši ocjenjivanje i odabir pobjednika od strane Stručnog žirija natjecanja.

 

Smartup zadržava pravo promjene nekih od uvjeta natjecanja uslijed nepredviđenih okolnosti, s čime će svi sudionici natjecanja biti pravodobno upoznati.