Smartup je tematsko edukativno natjecanje u kojem se studenti natječu u razvoju poslovne ideje u nekom danas aktualnom području. Glavni ciljevi natjecanja su promicanje poduzetništva i poduzetničkog duha među studentskom populacijom i povezivanje proaktivnih mladih talenata s najpoželjnijim poduzećima, potencijalnim poslodavcima ili investitorima iz Hrvatske i svijeta.

Nakon skoro pa desetljeća uspješnog održavanja Business Plan Contesta, studentskog natjecanja u izradi poslovnih planova, studentska udruga eSTUDENT četvrtu godinu zaredom održava novu, unaprijeđenu verziju tog natjecanja pod nazivom Smartup. Smartup je nastao pod utjecajem najnovijih globalnih ekonomskih trendova te ih on uspješno inkorporira i primjenjuje.

Danas u visoko globaliziranom svijetu u kakvom mi živimo, rijetki su ljudi koji nisu čuli barem za jedan startup, a još su rjeđi oni kojima neki startup nije olakšao svakodnevni život. Startupovi više nisu rijetke pojave, oni su danas sastavan dio globalne ekonomije i jedan od glavnih izvora inovativnosti i napretka bilo u životnoj ili poslovnoj sferi našeg života te ih kao takve moramo prihvatiti, stoga je nama u Smartup-u cilj dalje širiti taj koncept, a pogotovo u Hrvatskoj koja ima više nego puno potencijala.

Koncept natjecanja je usmjeren na Lean metodologiju koja je standard u cijelom svijetu i koju mi želimo približiti hrvatskoj studentskoj populaciji kroz niz edukativnih radionica, meetup-ova i individualnih mentorstva od strane hrvatskih stručnjaka na ovom polju, te poučiti kako što bolje, brže i efikasnije primjenjivati ovu metodologiju.

Natjecatelj će dobit uvid u svijet uspješnih poduzeća, uvesti će ga se u važnost izgradnje kontakata (‘networking’) i najvažnije naučiti da uvijek treba imati snove i još važnije probati ih ostvariti.

Prijave na natjecanje počinju 05.03. te traju do 30.03., a sama završnica natjecanja je 25.05. kada će biti održan finalni  krug natjecanja u kojem će biti prezentirane završne prezentacije finalista te proglašenje pobjednika natjecanja.

Najbolje timove očekuje primamljiv nagradni fond te prilika da budu primljeni u inkubator poduzetništva.

Natjecatelji se mogu prijaviti u timovima od dvije do pet osoba. Za sva pitanja vezana za natjecanje možete nam se javiti na mail smartup@estudent.hr

 

 

Tri su teme natjecanja 2017./2018. kratko opisane u nastavku.

 

1. Internet stvari (IoT)

Upotreba različitih uređaja poput senzora i aktuatora koji su spojeni na Internet i na taj način međusobno komuniciraju. Ti uređaji mogu biti razna pomagala, kućni aparati, vozila, ugradbeni elektronički sustavi itd. Kroz njihovu međusobnu razmjenu i obradu podataka postiže se efikasnije i jednostavnije upravljanje kućanstvima, naseljima, gradovima, tvornicama, bolnicama…

 

2. Biotehnologija

Upotreba živućih sustava i organizama za izradu proizvoda čiji se način rada zasniva na svojstvima i načinu funkcioniranja tih sustava i organizama. Kroz procese i znanosti poput bioinformatike, biorobotike, kemijskog i bioinženjerstva, razvijaju se proizvodi koji se upotrebljavaju u raznim područjima, primjerice u poljoprivredi, medicini, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji…

 

3. Digitalna ekonomija

Ekonomija modernog doba koja se temelji na digitalnim uređajima, Internetu i svim prednostima koje oni donose. Ovom području pripadaju sve grane ekonomije čije se poslovanje može provoditi putem raznih aplikacija, platformi i Interneta. e-commerce, e-business i e-tourism su samo neki od primjera ekonomskih grana koje srž svojeg postojanja temelje na digitalizaciji.