IMG_0838

Projekt “Kopačka solidarnosti” održava se po deveti put i time ponovno okuplja nogometne entuzijaste i pomaže onima kojima je najpotrebnije. Studentske udruge i poduzeća se od 4. veljače do 22. veljače mogu prijaviti na turnir koji će se održati 27. i 28. travnja 2019. u Dvorani centra Vinko Bek (Kušlanova ulica 59A). Donacije se prikupljaju za Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek koji brine za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih.

Svrha ovog projekta je kroz sportske aktivnosti ukazati na potrebe djece i mladih u društvu i tako poboljšati kvalitetu obrazovanja kako bi svaka osoba imala mogućnost ostvariti svoje potencijale. Prošle se godine u sklopu turnira na kojemu je sudjelovalo 14 ekipa iz različitih poduzeća i studentskih udruga prikupilo 25.900,00 kuna. Prikupljena sredstva omogućila su kupovinu potrebnih materijala za štićenike Centra za odgoj i obrazovanje „Dubrava“ te pomogla udruzi “Crveni nosovi” da i dalje šire osmjehe na dječja lica u bolnicama.

O prednostima turnira te spoju humanitarke i zabave razgovarali smo s ovogodišnjim potpredsjednikom eSTUDENTa Karlom Ladovićem koji već nekoliko godina sudjeluje na turniru:

Već nekoliko godina sudjeluješ na Kopački solidarnosti? Zašto?

Otkako sam u eSTUDENTu, a ovo mi je treća godina članstva, svake godine sudjelujem na ovom turniru jer je jedinstveni spoj svojevrsnog teambuildinga, društveno odgovornog ponašanja te druženja. Najveća vrijednost jesu upravo ljudi: svi organizatori i sudionici jer bez njih ne bi bilo ni novca koji se prikupi i donira u humanitarne svrhe. Nema ništa ljepše nego kad znaš da si nekome pomogao; a to je i razlog mog sudjelovanja pa ću rado sudjelovati i ove godine. S nestrpljenjem očekujem početak turnira i već devetu uspješnu provedbu ovog projekta.

Što misliš o konceptu turnira? Što smatraš najvećom prednošću sudjelovanja u turniru ovakvog tipa?

Koncept turnira je zanimljiv jer kroz njega postoji prilika za odmjeravanje snaga s igračima poduzeća te udruga s kojima surađujemo. Iako je turnir humanitarnog karaktera, svi se zapale te žele doći do naslova ili jedne od medalja. Odlično je što uz muški dio turnira postoji i ženski pa možemo navijati i za naše kolegice iz Udruge te si biti međusobna podrška.

Koja je najbolja uspomena koju nosiš s turnira? Postoji li nekakva anegdota ili nešto čega se posebno sjećaš?

Jedna od dosta zanimljivih i specifičnih situacija, u dvije godine sudjelovanja na turniru, dogodila se prošle godine. Iako smo ispali nakon grupne faze te se nismo plasirali u razigravanje za medalje, drugi dan turnira proveo sam održavajući radionice za djecu zaposlenika koji su se natjecali (prošle godine bio sam dio eSTUDENTovog tima Popularizacija znanosti). Kroz zanimljive radionice, čije se održavanje uvelo prošle godine, i oni najmlađi imali su prilike kvalitetno provesti vikend uz stjecanje novih znanja, u pauzama od navijanja za svoje roditelje. To je definitivno jedna od ljepših uspomena koju ću rado pamtiti te sam kroz to još jednom osjetio čar volonterskog rada.

Tim Društveno odgovornog poslovanja poziva sve studentske udruge i poduzeća koja uživaju u malom nogometu te žele pomoći štićenicima Centra da se sa svojim timovima prijave na turnir na dop.vip@estudent.hr.

Marija Bobinski