elektroboj 2017 bcd sat

elektroboj 2017 bcd sat lemljenjeOdmor od učenja za kolokvije i ispite tridesetak studenata pronašlo je na radionicama Elektroboja i to u srijedu na zagrebačkom FER-u te u četvrtak na TVZ-u. Studenti su na radionicama izrađivali BCD ručne satove.

„BCD ručni sat pokazuje vrijeme u binarnom formatu – BCD je binarni način zapisa u kojem se koriste četiri binarne znamenke kako bi se prikazala jedna dekadska znamenka. Taj sat je malo geek stvar. Mogao bi se jako svidjeti ljudima koji vole Teoriju velikog praska,“ rekli su Davor Cihlar (29) i Tomislav Bošnjak (31), idejni začetnici i voditelji ovih radionica.

Davor i Tomislav s lemilicom su se susreli još krajem devedesetih, a zadovoljni su i time kako su sudionici radionice pristupili poslu:

„Možemo reći da su ove radionice imale dvije faze. Prvo, kratko predajemo o teoriji koja se zapravo nalazi u firmwareu tog sata, što se nalazi u njegovoj pozadini, a onda je na studentima da spoje sve dijelove. Studenti ne moraju ništa programirati, moraju staviti programirani čip i stvar mora raditi,“ kaže Davor. „U elektronici se može svašta napraviti. Nama je ideja da to što radimo bude atraktivno, ali i da se proizvod može završiti u tri sata. Željeli smo da ljudi odu kući s gotovim proizvodom – ručnim satom. Jedan tim je napravio sat u sat i pol, a definitivno je svima uspjelo složiti ga u tri sata,“ dodao je Tomislav.

elektroboj 2017 bcd satIvan Varnica, voditelj Elektroboja, bio je izrazito zadovoljan radionicama, ističući da je materijalna vrijednost jednog sata šezdesetak kuna: „Cilj ove radionice je popularizacija elektrotehnike među studentima. Zanimljivo je da mnogi studenti na elektrotehničkim fakultetima nikad nisu lemili. I sam sam prvi put lemio na jednoj takvoj radionici prije pet godina. Priprema ove radionice je trajala oko mjesec dana. Neke komponentne smo naručivali iz Britanije pa smo ih morali čekati. Drago mi je što su u njima sudjelovali i studenti koji nisu s elektroničkih fakulteta. Bilo ih je s Filozofskog, Grafičkog, Fakulteta političkih znanosti, …“

„Na radionici je baš zanimljivo. Lemio sam još i u srednjoj školi tako da mi to nije ništa novo. Sat ću staviti na svoju policu, a za radionicu sam saznao na Facebooku. Došao bih opet,“ rekao je Domagoj Lončarić s TVZ-a, sudionik radionice. Valentinu Bubalu ovo prva radionica takvog tipa: „Služio sam se lemilicom prije, međutim, sada sam prvi put lemio u okolini koja nije samostalna. To zahtijeva malo više strpljenja. Sat je odličan. Od malena volim satove i super mi je što je to sad povezano s još nečim što me zanima – LED-ice, binarni brojevi. Vrlo vjerojatno ću ga i svakodnevno nositi.“

Radionica u izradi BCD ručnih satova, na radost mnogobrojnih dečki, privukla je i neke cure. Među njima je  bila i Mirela s FSB-a:

„Vidjela sam za radionicu na Facebooku. Baš mi je dobra radionica i veselim se satu, bit će to dobar modni detalj. Nije mi problem što ne znam napamet preračunavati binarne znamenke u dekadske – ovo je prilika da naučim. Ovo je prvi put da sam lemila. Na početku je bilo teško, ali sad mi ide.“

Elektroboj je natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike i kao takvo, jedinstveno u Hrvatskoj. Osim natjecateljskog dijela, Elektroboj čini i niz pomno osmišljenih predavanja i radionica. Više doznajte na Facebook Elektroboj.

Marin Adrić