IMG_20190524_092521

Data Fusion and Visualization powered by A1 Hrvatska

U utorak, 14. svibnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je radionica na temu Data Fusion and Visualization koju su vodile Andrea Priša, Senior Machine Learning Specialist te Maja Koprčina, pripravnica iz tvrtke A1 Hrvatska. Obje pripadaju Cognitive computing teamu, odjelu čije je područje rada upravo Machine Learning.

Naglasak radionice bio je na vizualizaciji podataka te usporedbi s brojčanim prikazom jer je kvalitetna vizualizacija sjajna baza za uvid u podatke te dobra startna točka za daljnju izradu projekata. Maja je na radionici pokazala mogućnosti programskog jezika Pyhtona u svrhu bolje vizualizacije, na datasetu iz područja telekoma, sličnom onom koji je potreban natjecateljima kako bi riješili nagradni zadatak.

 Za izradu vizualizacije u Phytonu predstavljen je Matplotlib, svojevrsna “knjižnica podataka” koja je relativno lagana za korištenje i bliža studentima te su prikazane mogućnosti koje nudi među kojima su izrade dijagrama poput distribution plota, joint plota, pair plota, cat plota, violin plota, bar plota, count plota, pivot tablica te heat map uz pomoć pivota tablica. Također, spomenuto je korištenje i Pandas built in vizualizacije za Phyton te primjer bubble plota izrađenog u Plotlyju.

Andrea je dala nekoliko savjeta studentima/natjecateljima o važnosti dobrog označavanja labela i biranju boja kako bi se podaci lakše vizualizirali. Naglasila je kako sama izrada vizualizacije nije komplicirana, već je važno dobro postaviti dataset i pažljivo birati podatke iz njega. Dodala je kako bi im izrada vizualizacije njihovih rješenja mogla pomoći u prikupljanju većeg broja bodova na natjecanju, a pomoći će im i pri samoj prezentaciji rješenja.

Zahvaljujemo djevojkama na izvrsnoj prezentaciji i pripremamo novu radionicu!

Marija Bobinski