IMG_9978

eSTUDENTov Tim za popularizaciju znanosti je 18. svibnja održao čak četiri znanstvene radionice povodom Večeri znanosti u eko-osnovnoj školi u Pregradi, dok je edukativno druženje na Jarunu, koje je održano u sklopu Znanstvenog piknika bilo rezervirano za 25. i 27. svibanj.

IMG_9592

Članovi tima POPZNAN su tako u velikoj sportskoj dvorani osnovne škole u Pregradi na dva štanda održali sljedeće inovativne radionice: Više cvijeća, manje smeća, Obnovljivi izvori energije, Jezik pčela te Diši punim plućima. Ovo poučno druženje potrajalo je tri sata, a djeci je u veseloj atmosferi predstavljena važnost i načini recikliranja, kao i načini iskorištavanja sunčeve energije, rada ljudskih pluća te hranjenja pčela.

IMG_9586

Osim eSTUDENTovih radionica na manifestaciji je održano i mnoštvo drugih znanstvenih radionica, kao što su astronomske, psihološke i kemijske radionice te radionice izrade stakla i “ljigavaca”. Važno je spomenuti kako je interes bio velik, a djeca su motivirano slušala i učila što je iznimno razveselilo sve edukatore. Uz to, organizacija ovog događaja je bila doista prvoklasna, a to je prije svega bilo vidljivo u zabavi, mnoštvu smijeha i veselja, kao i u riječima pohvale i podrške od strane organizatora.

IMG_9755

Znanstveni piknik na Jarunu je uz prethodno navedene znanstvene radionice, obuhvatio i radionicu Duga te Sunčani sat, a članovi Tima za popularizaciju znanosti su okupljenoj djeci pokazali još i Čarobnu tikvicu u kojoj su pomiješali glukozu i natrijev hidroksid s indigo karminom pri čemu je došlo do mijenjanja boje.

IMG_0016

Edukativno druženje na Jarunu bilo je jednako zabavno kao i ono u Pregradi, osim što je prvi dan pala kiša pa je manifestacija toga dana završila ranije od predviđenog. Srećom, uslijedila je sunčana nedjelja koja je rezultirala iznimno velikom posjećenošću i zainteresiranošću, a roditelji i okupljena djeca su s oduševljenjem poslušali doista veliki broj izlagača.

IMG_0011

Za kraj je još ključno istaknuti kako su organizatori Znanstvenog piknika bili oduševljeni dolaskom članova tima POPZNAN koji na ovoj manifestaciji sudjeluju od njenih početaka.

Paola Franković